Jožefa Rupnik je v ponedeljek, 13. marca 2023, v Domu starejših občanov Grosuplje praznovala svoj 100. rojstni dan. Nazdravila je s penino, razrezali smo torto, ob eni svojih najljubših pesmi je tudi zaplesala.

Jožefa Rupnik je v ponedeljek, 13. marca 2023, v Domu starejših občanov Grosuplje praznovala svoj 100. rojstni dan. Nazdravila je s penino, razrezali smo torto, ob eni svojih najljubših pesmi je tudi zaplesala. Ob njenem rojstnem dnevu sta ji voščila tudi župan dr. Peter Verlič in podžupan Janez Pintar, pa predsednik Društva upokojencev Grosuplje Drago Andročec, direktorica doma starejših občanov Metka Velepec Šajn s sodelavkami in sodelavci ter seveda njeni sostanovalke in sostanovalci.

»Spoštovana slavljenka, gospa Jožefa, vaš praznik je tudi praznik za našo občino Grosuplje. V svojem imenu, v imenu podžupana in v imenu občine Grosuplje, iskrene čestitke! Želim vam vse dobro, veliko trdnega zdravja in da bomo takole skupaj praznovali tudi naslednja leta. Srečno!« je dejal župan.
Jožefa Rupnik se je rodila v družini Perme, iz Hrastja pri Grosupljem, 13. marca 1923. V družini je bilo 7 otrok. S 15-imi leti se je zaposlila v tovarni Motvoz in platno. Ko se je začela 2. svetovna vojna, se je pridružila Osvobodilni fronti, zato so jo odpustili iz službe. V narodnoosvobodilnem boju je sodelovala cela družina, zato so bili odpeljani v taborišče.
Gospa Jožefa je kar nekaj let preživela v različnih taboriščih v Nemčiji. Domov je prišla šele po osvoboditvi. Ko je okrevala, se je spet zaposlila v tovarni Motvoz in platno.
Leta 1951 se je poročila s Silvestrom Rupnikom. Naslednje leto se njima je rodila hčerka Sonja in čez 7 let še hčerka Milojka. V tem času sta si z možen zgradila hišo v Grosupljem.
Gospa Jožefa je bila vseskozi aktivna članica pevskega zbora, dramskega krožka in blagajničarka sindikata. Tudi ko je odšla v zasluženi pokoj, je še vedno aktivno sodelovala v društvu upokojencev, v zvezi združenja borcev ter tudi v društvu prijateljev mladine.
Za vso njeno aktivnost je prejela kar nekaj pohval in priznanj na občinski in državni ravni.
Seveda pa je gospa Jožefa kljub svoji družbeni aktivnosti vedno našla čas za svoje najbližje. Hčerkama je vedno rada priskočila na pomoč, kadar sta jo potrebovali. Čuvala je svoje 4 vnuke, vedno pa je bila vesela, kadar so jo obiskali pravnuki. Teh je sedaj že 9.
Kljub temu, da je otroštvo preživela v revščini, in mladost v taborišču, ji je ostala neskončna volja do življenja. Imela je tudi kar nekaj hobijev. Nabirala je gobe, zelišča, izdelovala gobeline.
Gospe Jožefi je po dolgi in hudi bolezni pred 5 leti umrl mož Silvo, za katerega je skrbela ob pomoči hčera. Tudi njej je začela pešati moč, zato se je po moževi smrti odločila, da odide v Dom Grosuplje.
Jožefa Rupnik danes praznuje 100. rojstni dan. Življenje ji ni prizanašalo, toda vedno je znala najti ravnovesje duha in telesa, in tudi zato smo lahko danes skupaj praznovali ta njen visok jubilej.
Jana Roštan


VIR: Občina Grosuplje