Povzeto iz drugih medijev

Sredi pomladi bo ta četrtek na bralnem krožku pisateljice Nine Kosmač govora o jesenskih pisateljih. Nina nam je povedala o čem se bodo pogovoarjali: 
»Večina pisateljev pretirava z romantičnimi opisi narave. To ni primer pisatelja  Jima Harrisona, ki je zase dejal, da ga je celo življenje razžirala strast do pisanja.

Ne glede na dejstvo, da nisem pretiran ljubitelj ameriške književnosti, bom v četrtek govorila o legendarnemu avtorju uspešnice Jesenska pripoved. Po omenjeni knjižni predlogi o poveljniku in  očetu  (ki ga je zapustila žena in mu prepustila vzgojo otrok)  je bil posnet nič manj znan istoimenski pretresljiv in čudovit film. Ljubiteljem filma je morda ostal v spominu sledeči del Harrisonovega teksta:

“ I followed all of the rules, man's and God's. And you, you followed none of them. And they all loved you more. Samuel, Father, and my... even my own wife.«( angl.)

“Some people hear their own inner voices with great clearness. And they live by what they hear. Such people become crazy... or they become legend. ”( angl.)

 

Večina kritikov in bralcev smatra Jesensko pripoved za romantično pripoved. Menim, da je to mnenje zgrešeno, kajti knjiga je dokaj dramatična, nasilna in kruta. Zame je Jesenska pripoved neke vrste zgodovinski ep - umeščen v prvo svetovno vojno -  v obliki proze. V nekaterih knjigah kot je primer pisanja Maria Puzza je  mafijsko nasilje okrašeno in ima namen ohranjanja družinskih vezi. Pri literaturi Harrisona naletimo na nasilje in krutost per- se, brez olajševalnih okoliščin. Sigurno je velik del osebnostnih lastnostni pisatelja zlitih na papir - tako kot pri Bratih Karamazov -  v različnem opisu  likov treh bratov omenjena dela.

 

Narava in življenje nista bili milostljivi do avtorja. Rodil se je ter živel do smrti na ranču. Živel je v divjini, kjer vladajo kruti zakoni preživetja in narave. Bil je lovec in ribič. Veliko je kadil in pil. Prekomerno je užival v hrani. Strast do  kuhanja, ga je privedla do tega, da je nekaj časa imel kuharsko rubriko in izdal gastronomsko knjigo.  Avtor je živel med občutki krivde, zaradi sestrine smrti, fizičnimi poškodbami in bojem za preživetje. Padec iz vrha vzpetine, ga je pustil nezavestnega in  hudo poškodovanega. Brezposelnost in finančne stiske so ga pestile več desetletij. Pisateljev brat je imel stalno zaposlitev kot knjižničar na Harvardski univerzi in večkrat mu je finančno pomagal. Priskočil je Jimu na pomoč tudi pri izdajanju knjig.

Pisatelj, pesnik, esejist in literarni kritik je veliko potoval. Oboževanje poezije Federika Garcije Lorke, ga je popeljala v Sevilijo in Granado. O tej dogodivščini je nastala ena izmed mnogih avtorjevih pesnitev, ki so napisane v prostem verzu. O izgubi očesa in enookosti pri sedmih letih je izpod peresa literata prav tako nastala pesem.

V Los Angelesu je pesnik spoznal Jacka Nicholsona. Jack Nicholson je v tistem času imel željo po pisanju tekstov za film. Malo ljudi ve, da je igralec Nicholson to tudi storil in pomagal ustvariti samostojni film izjemne kakovosti -  mnogo let pred produkcijo uspešnice Goli v sedlu -  o učinkih uživanja Lsd- ja. Literat Harrison je v nekem trenutku zaradi slabe prodaje knjig doživel bankrot. Iz stiske mu je pomagal prijatelj Nicholson, ki je postal Jimov mecen. Zaradi pustolovskega načina življenja je priznani pisatelj še vedno primerjan s Hemingwayem. S to komparacijo se ni strinjal, saj sta bila skupaj z očetom oboževalca Faulknerja.

 

Prav tako bom govorila o japonskem avtorju, ki je preminul pred kratkim  in o  dveh francoskih avtorjih, ki sta napisala  neke vrste strip oziroma ilustrirano znanstveno -fantastično knjigo po kateri je bil posnet Netfliksov film Old ( angl.).«


V uredništvu smo prepričani, da nikumor izmed udeležencev bralnega krožka ne bo dolgčas! 

VIR: Nina Kosmač