Javno vodstvo po razstavi40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka.na Poletno muzejsko noč v soboto, 17. junija 2023, ob 19. uri

Javno vodstvo po razstavi40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka.na Poletno muzejsko noč v soboto, 17. junija 2023, ob 19. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor, Gospejna ulica 10, MariborNa Poletno muzejsko noč se zaključuje gostovanje razstave 40. let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka v Univerzitetni knjižnici Maribor. Pred zaključkom Vas bo ob 19. uri še zadnjič popeljala mag. Tea Rogelj, soavtorica razstave, muzejska svetovalka v SLOGI – Gledališkem muzeju.Vstop prost. Prisrčno vabljeni!
O razstavi:Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti, aktualnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip. Razstava Slovenskega gledališkega inštituta, ki sta jo zasnovala dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT) in mag. Tea Rogelj (SLOGI), se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred dobrimi sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek (praizvedbo je doživela v mariborskem gledališču, kjer so jo kasneje uprizorili še trikrat), drugo pa avantgardist Ferdo Delak pred približno devetdesetimi leti (1932). Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, kot so tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, letaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev itd., ki so pospremili številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja. Nedavno je izšla tudi knjiga Alda Milohnića 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja (SLOGI v sodelovanju z UL AGRFT), ki je nastala na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih priredb Hlapca Jerneja za gledališče, radio, film, televizijo in strip.Organizatorja gostovanja razstave v okviru 58. Festivala Borštnikovo srečanje sta Slovenski gledališki inštitut in Univerzitetna knjižnica Maribor.

VIR: Slogi