Le še danes lahko zainteresirana javnost na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo posreduje pripombe glede Odredbe o načrtu za izredne razmere pri oskrbi s plinom.

Datum objave:
24. avgust 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
fanjianhua on Freepik
Le še danes lahko zainteresirana javnost na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo posreduje pripombe glede Odredbe o načrtu za izredne razmere pri oskrbi s plinom. Predpis določa ukrepe za odpravo ali zmanjšanje učinka krize in vpliva motenj v oskrbi s plini ter postopki, vloge in odgovornosti podjetij plinskega gospodarstva in odjemalcev na posamezni stopnji krize pri oskrbi s plinom v Republiki Sloveniji.

Z današnjim dnem se izteka rok za posredovanje pripomb glede Odredbe o načrtu za izredne razmere pri oskrbi s plinom. Namen načrta za izredne razmere je, da so podjetja plinskega gospodarstva, odjemalci in državni organi pripravljeni na pomanjkanje plina in krizne razmere, če bi do njih prišlo.

Načrt določa stopnje krize, ki jih razglasi pristojni organ na ravni Slovenije, določeni so ukrepi in postopki na posamezni stopnji krize, pa tudi odgovornosti deležnikov na področju plina. Načrt ureja tudi komunikacijo med deležniki, delovanje krizne skupine za obvladovanje krize in naloge, ki jih v kriznih razmerah in za potrebe zanesljive oskrbe s plinom izvaja Agencija za energijo.

Načrt ureja način obvladovanja krize, vlogo in sestavo krizne skupine, postopke, ukrepe in komunikacijo na posamezni stopnji krize, vključno s stopnjama krize, ki se razglasita na ravni EU. Če je razglašena stopnja krize na ravni EU, je določen način koordinacije in sodelovanja slovenskih organov, pristojnega organa in regulativnega organa, z Evropsko komisijo in drugimi pristojnimi organi.

Zainteresirana javnost lahko le še danes morebitne pripombe na predlog pravilnika v času javne obravnave pošlje na predpisanem obrazcu za pripombe na e-naslov: gp.mope@gov.si.

VIR: Naš Stik