Tokratna vaja je bila zadnja v tem letu, reševalci pa so znova dokazali svojo visoko strokovno usposobljenost in znanje ter zelo dobro fizično pripravljenost.

Datum objave:
14. december 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Bojan Jevšnik
Tokratna vaja je bila zadnja v tem letu, reševalci pa so znova dokazali svojo visoko strokovno usposobljenost in znanje ter zelo dobro fizično pripravljenost.

V Premogovniku Velenje ogromno pozornosti namenjajo varstvu pri delu, pa tudi zelo dobri pripravljenosti reševalnih ekip, ki bi morale posredovati v primeru morebitne nesreče. S tem namenom tudi izvajajo redne reševalne vaje, zadnja letošnja pa je potekala prvo teden decembra. Predpostavka vaje je bil močan vdor vode, blata in mulja, s pristnostjo nevarnih jamskih plinov na pripravskem delovišču, ki izdeluje dostavno navezavo G5/B v centralnem delu jame Premogovnika Velenje. Pogrešani so bili trije delavci. Takoj sta bili aktivirani dve reševalni ekipi, ker pa je šlo za akcijo večjega obsega, je bil preko sistema ASK izveden sklic vseh jamskih reševalcev. Na pomoč jamskim ekipam so bile v jamo naknadno napotene še tri zunanje ekipe jamskih reševalcev. V jami je bil ves čas pristen tudi zdravnik, ki je spremljal akcijo ter strokovno usposobljenost jamskih reševalcev pri nudenju prve pomoči. Namen reševalne vaje je utrjevanje in preverjanje strokovne usposobljenosti ter psihofizične pripravljenosti članov Rudarske reševalne službe Premogovnika Velenje, ki so se tudi tokrat izkazali. Vsi poškodovani ponesrečenci so tako bili pravočasno in kakovostno oskrbljeni ter prepeljani na površino in predani nadaljnji zdravstveni oskrbi, delo reševalcev pa je potekalo hitro in učinkovito.  

Reševalce je ob koncu vaje pozdravil generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec, ki je v svojem govoru med drugim dejal: »Rudarska reševalna služba Premogovnika je sestavljena iz najbolje fizično in psihično usposobljenih sodelavcev našega kolektiva, ki so v vsakem trenutku pripravljeni pomagati ter reševati ljudi in premoženje tudi v najzahtevnejših situacijah. V Premogovniku si želimo in prizadevamo, da do pravih in resnih posredovanj ter reševalnih akcijah ne bi prišlo, toda hkrati vemo, da morate biti člani reševalne čete maksimalno pripravljeni, da lahko kar najhitreje in najboljše odreagirate v vsakem trenutku. Vaše delo cenimo in ga bomo podpirali tudi v prihodnje. Za nesebično pomoč in prizadevnost se vam v imenu Premogovnika Velenje in svojem imenu iskreno zahvaljujem.«

Rudarska reševalna služba Premogovnika Velenje sicer letos obeležuje že častitljivih  116 let delovanja. Vanjo je vključenih 99 članov, od tega je 78 aktivnih jamskih reševalcev in 21 drugih članov (oskrbniki, tehnično vodstvo in vodstvo), ki so podpora Rudarski reševalni službi.

VIR: Naš Stik