Največ v zadnjem desetletju, 10,5 milijona evrov, je Novartis v Sloveniji v preteklem letu vložil v varovanje okolja.

Največ v zadnjem desetletju, 10,5 milijona evrov, je Novartis v Sloveniji v preteklem letu vložil v varovanje okolja.

  • Z aktivnim energetskim menedžmentom je porabo energije zmanjšal za 3,4 %, skupne emisije toplogrednih plinov za 4,4 %.
  • Uvajanje novih izdelkov in povečani obseg števila zaposlenih (indeks 107[1]) se zaradi nabora ukrepov nista odrazila v rasti porabe vode, ta je bila višja za 1,1 %.
  • Zaposleni so se izobraževali 74,2 ure, kar je občutno nad povprečjem domačega gospodarstva.

Ljubljana, 30. junij 2023 – Ponovno rekordna vlaganja v napredne okoljske rešitve in obsežno pridobivanje novih znanj zaposlenih sta ključna učinka Novartisovega upravljanja trajnostnih vidikov poslovanja v preteklem letu, predstavljenih v pravkar objavljenem Poročilu o trajnostnem razvoju družbe Lek d.d. za leto 2022.    
 
»Znanje je odločujoči dejavnik našega ustvarjanja vrednosti za deležnike. Ponosni smo, da se naši zaposleni povprečno izobražujejo več kot devet dni na leto in s tem precej več, kot je povprečje v podjetjih. Naložbe v znanje zaposlenih se obrestujejo tako podjetju kot družbi, odražajo se v zdravilih vrhunske kakovosti ter večji dostopnosti zdravljenja za bolnike. Volumen proizvodnje tako že vrsto let ni pokazatelj njene rasti, ključna je dodana vrednost, ki jo prispevajo visoko izobraženi sodelavci ob pomoči naprednih tehnologij,« je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka, ter ob tem opozoril na razvejano in uspešno sodelovanje z domačimi znanstvenoraziskovalnimi ustanovami.
Znanje in napredne okoljske tehnologije so ključnega pomena tudi za Novartisovo odgovorno upravljanje okoljskih vplivov, ki ga je v preteklem letu spremljal širok niz ukrepov – od postavitev malih sončnih elektrarn na lokacijah Ljubljana, Mengeš in Lendava do vgrajevanja energetsko ter okoljsko visoko učinkovite opreme. Zanje je bilo namenjenih 10,5 milijona evrov, največ v zadnjem desetletju. S projekti za izboljšanje energetske učinkovitosti je Lek na vseh štirih lokacijah prihranil 49,6 TJ energije in 4463 t CO2e v ozračje.
 
Poraba energije je upadla na vseh lokacijah in je bila v letu 2022 skupno za 3,4 % nižja kot leto prej. Skupne emisije toplogrednih plinov (obseg 1 in 2) je Lek znižal za 4,4 %, pri čemer je še občutneje, za 10,6 %, zmanjšal neposredne emisije toplogrednih plinov (obseg 1). Z nenehnim aktivnim upravljanjem je povečana poraba vode dosegla samo 1,1-odstotno rast kljub spremembam v portfelju izdelkov in višji intenzivnosti proizvodnje. Količinsko višji kot leto prej, in sicer 2,1 %, so bili odpadki z vseh lokacij, med katerimi imajo nenevarni odpadki 92,6-odstotni delež, biorazgradljivi pa predstavljajo 82 % vseh odpadkov. Nenevarne odpadke skoraj v celoti reciklirajo (99,3 %).  
Ponovno je uspešno opravil presojo okoljskega standarda ISO 14001, zahtevnega sistema za okoljsko ravnanje EMAS ter presojo standarda za varovanje zdravja in varnosti zaposlenih ISO 45001.
 
Poročilo o trajnostnem razvoju z naslovom Opolnomočeni za družbo znanja je objavljeno po mednarodnih standardih trajnostnega poročanja GRI ter vključuje zahteve sistema EMAS in Programa odgovornega ravnanja (POR) za kemijsko industrijo. Po preoblikovanju v dve ločeni podjetji bosta trajnostno naravnanost poslovanja ohranila tako Lek d.d. kot Novartis d.o.o. Še naprej bosta tudi zavezana celovitemu trajnostnemu poročanju, ki ga je Lek vzpostavil kot ena prvih družb v Sloveniji že pred 13 leti[2].  

* * *
Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek d.d., Sandoz d.d., Novartis Pharma Services Inc., Podružnica v Sloveniji. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove dejavnosti, Globalni razvoj zdravil in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte. Veliko vlagamo v razvoj ter izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Novartis je od leta 2003 v Slovenijo vložil že 3,4 milijarde evrov.
Sandoz
Novartisova divizija Sandoz je vodilna družba na svetu med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili. Naše poslanstvo je utirati pot dostopni zdravstveni oskrbi bolnikov z razvijanjem in trženjem novih, cenovno dostopnih rešitev, ki izpolnjujejo izkazane medicinske potrebe. Naš cilj je postati vodilna in najbolj cenjena generična farmacevtska družba na svetu. Naš portfelj obsega širok krog molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja; v letu 2022 so predstavljale prodajo v višini 9,2 milijarde ameriških dolarjev.
 
Novartis
Novartis soustvarja medicino, da bi izboljšal in podaljšal življenja ljudi. Z najnaprednejšo tehnologijo v raziskavah in razvoju ter novimi pristopi k dostopnosti zdravljenja zagotavljamo zdravila z visoko dodano vrednostjo, ki lajšajo največja bremena bolezni v družbi. Pri iskanju novih zdravil se stalno uvrščamo med največja svetovna podjetja, ki vlagajo v raziskave in razvoj. Približno 103.000 zaposlenih več kot 140 narodnosti sodeluje pri zagotavljanju Novartisovih izdelkov za skoraj 800 milijonov ljudi po vsem svetu. Več informacij najdete na spletni strani https://www.novartis.com.
 
* * *
 
VIR: Novartis