Janez Korošin Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020

Janez Korošin
Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020


Avtor: Primož Lampič
Izdala in založila: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in Galerija Photon


Janez Korošin je za svoje fotografsko delo je prejel številna mednarodna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. Leta 2000  je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP dobil naziv »ekscelenca FIAP«.

Razkošna monografija je že naprodaj v MAO trgovini.


Voden ogled gradu

Sobota, 3. februarja 2024 ob 11.uri

Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

Po gradu bo vodila Katarina Metelko, umetnostna zgodovinarka, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem.

Več na povezavi

Informacije in prijave: izobrazevanje@mao.si

Nedelja v MAO

Vodstvo po razstavi

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Nedelja, 4. februarja 2024 ob 11.uri
Vodi: dr. Miloš Kosec

Razstava je na ogled vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure, do 19. maja 2024.


Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

Več na povezavi

Prva nedelja v mesecu: prost vstop.


Nedelja v MAO

Nedelja, 4. februarja 2024 ob 11.uri

Ustvarjalna delavnica STOLP – STOLPNICA
Vaje v papirju, z lesenimi paličji in lego kockami

Poiskali bomo najvišje stolpnice na razstavi ter naredili svojo. Zanimala nas bo gradnja v višino, konstrukcija, uporaba materialov in trdnost visokih stavb, kakšni so pogledi od zgoraj in kako pomembno je oblikovanje prostora spodaj. Vabljeni na bistroumno tekmovanje, kjer ne šteje le višina.

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja, in prostor, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.

Prijave: izobrazevanje@mao.si.

Prva nedelja v mesecu: prost vstop.


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI
>> 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.

Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

Iščemo sodelavce oz. izvajalce za evropske projekte

Iščemo zunanje izvajalce oz. sodelavce (samostojne pravne osebe za delo po pogodbi o sodelovanju), za:vodenje in poročanje o evropskih in drugih projektih,koordinacijo in produkcijo evropskih projektov in prireditev,odnose z javnostmi, upravljanje digitalnih omrežij in marketing za evropske projekte.Informacije in prijave na povezavi

Rok za prijave je 18. februar 2024.
Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.
Napovedujemo izid kataloga

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Katalog izide februarja 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.

VIR: MAO