Pri založbi Učila so včeraj predstavili slovensko izdajo Guinnessove knjige rekordov 2023.

Foto: Občina Lendava in Ucila.si


Knjigo sta predstavili predstavnici založbe Učila Mojca Benedičič in Branka Fišer, na predstavitvi pa so sodelovali tudi štirje slovenski rekorderji, ki so vključeni v letošnjo izdajo knjige, med njimi tudi Občina Lendava z največjo skuhano in postreženo količino bograča.

Guinnessova knjiga rekordov je v zadnjem letu dni obdelala 38.991 prijav za rekorde, skozi strogi drobnogled se jih je prebilo 4964. V slovenski različici je popisanih 2697 rekordov, med njimi je tudi 17 slovenskih dosežkov. Med osmimi svežimi rekordi je več športnih podvigov, največja matica na svetu, največji jamski grad in največji bograč vseh časov.

Septembra 2021 smo v prestolnici bograča skuhali in postregli največjo količino bograča do zdaj, 1801 kilogram. Poseben rekord na področju kulinarike je ob izidu knjige predstavil podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut: »Bograč je pripravljalo šest kuharjev in 20 pomočnikov, ki so za pripravo bograča porabili 400 kg čebule, 4 kg česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine in 400 kg krompirja, 22 kg začimb ter 12 litrov lendavskega vina.« Ob tej priložnosti je Ivan Koncut predstavil naslednji večji projekt, to je odprtje Hiše Guinnessovega bograča. Javni poziv za izbor ponudnika je še odprt do 22. septembra 2022.

Sporočilo z javnost ob izidu Guinnessova knjiga rekordov za leto 2023 – najbolje prodajana knjiga, ki izhaja vsako leto.

PR: Občina Lendava