napovednik dogodkov muzeja MAO



IZŠEL JE KATALOG

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Cena: 36 evrov

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove. Knjiga je pospremljena s 4 intervjuji domačih in tujih strokovnjakov, ki se na različnih področjih profesionalno ukvarjajo z ekologijo.

Ekologija je v preteklem desetletju bistveno vplivala na razvoj arhitekture; na tem področju je ekologija največkrat razumljena kot »energetska učinkovitost stavb«. Za domnevno večjo ekološkost arhitekture so s toplotnimi črpalkami, tehnologijo nič-energijskih hiš, prezračevanjem z rekuperacijo in podobnim poskrbele druge inženirske stroke; te naše domove preobražajo v visokotehnološke stroje, ki naj bi pripomogli k ekonomičnemu ravnanju z energijo.

»Energetska učinkovitost« tako ne nastopa kot izhodišče arhitekturne zasnove, pač pa kot popolnoma ločena, neodvisna komponenta stavbe. Vernakularna arhitektura prejšnjih stoletij takšne razmejitve ni poznala – ekologija je v preteklih obdobjih generirala arhitekturo in je bila od nje neločljiva.

----------------------------
Publikacija je bila izdana ob predstavitvi paviljona Republike Slovenije na 18. mednarodni arhitekturni razstavi Beneškega bienala (20. maj–26. november 2023) z naslovom Laboratorij prihodnosti (kustosinja Lesley Lokko). Ljubljana 2024, 176 str. (slovenska in angleška izdaja)


Nedelja v MAO
 
Nedelja, 7. julija 2024 I
PROST VSTOP

11.00 Vodstvo po razstavi GRAD → koncepti, predmeti, prostori.

Vodi kustosinja razstave dr. Cvetka Požar

Razstava izhaja iz raziskovanja elementov prostora, ki definirajo umestitev gradu Fužine, katerega prvotno ime je bilo Mrzli studenec, v lokalno in širše okolje. Jarek, polje, soba, stolp, reka in dvorišče niso zgolj anonimna prizorišča, temveč aktivno soustvarjajo izkušnjo razstave. Javnosti so tokrat na ogled manj znani predmeti iz muzejske zbirke, ki govorijo o konceptih, ki izhajajo iz bivanja na gradu in njegove prostorske pojavnosti, vendar so univerzalni, vseprisotni in vedno aktualni.

11.00 Ustvarjalna delavnica za otroke Spomin – spomenik (klesanje v siporeks)

Na razstavi si bomo ogledali spomenike in spominska obeležja, ki jih je načrtoval arhitekt Vlasto Kopač ob Poti spominov in tovarištva v Ljubljani. V ustvarjalni delavnici se bomo preizkusili v klesanju siporeksa in ustvarili maketo spomenika. Ugotavljali bomo, kako se prepletata drobna arhitektura in narava in zakaj je Pot spominov in tovarištva, ki jo označuje več kot sto spominskih kamnov, še danes tako pomembna.

Prijave: izobrazevanje@mao.si


RAZSTAVA

GRAD → koncepti, predmeti, prostori

13. 6.—27. 10. 2024 I od torka do nedelje, 10.00 do 18.00

Vljudno vabljeni na ogled!

Na gradu Fužine poleg prepletenih plasti grajske zgodovine danes domuje tudi zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: eklektičen, a s svojevrstno notranjo logiko prežet nabor dokumentacije in predmetov, povezanih s prostorom in snovnostjo. V MAO smo tokrat pripravili razstavo, ki v središče postavlja muzejske predmete, prostore v katerih delujemo in univerzalne koncepte človekovega bivanja. Razumevanje zbirke in gradu - njene trenutne lokacije, kot odprte in fluidne časovno-prostorske entitete sedanji trenutek vpenja v kontinuiranost zgodovine, s tem pa ga opolnomoči in se neizogibno sprašuje: kako dalje?

Več na povezavi >>

Program MAO podpira:

Medijski sponzor:


Voden ogled gradu Fužine


Sobota, 6. julija 2024 ob 11. uri

»Niso vsi, ki bivajo na gradu, graščaki. Grad Kaltenbrunn je le eno izmed posestev rodbine Khisl, vendar ga ta že razmeroma kmalu razglasi za svojo rezidenco. Na gradu pozneje prebivajo tudi člani družine Terpinc – zakonca Fidelis in Josipina takrat, kadar je kateri izmed njiju odsoten, vzdržujeta bogato korespondenco. Ravno zato vemo, da je v tistih časih na gradu strašno mraz, saj Josipina Fidelisu piše, naj ji iz stanovanja na Mestnem trgu prinese krzneni plašč.«

Iz spremnega besedila Ajde Bračič k razstavi GRAD → koncepti, predmeti, prostori.

Še več pa vam bo o zgodovini fužinskega gradu, nekoč gradu mrzli studenec, povedala umetnostna zgodovinarka in soskustosinja razstave GRAD → koncepti, predmeti, prostori Katarina Metelko.

Vljudno vabljeni!


JAVNO POVABILO
Iščemo kuratorske predloge za Milanski teden oblikovanja 2025

Rok za prijave: 2. september 2024

Za pripravo nacionalne predstavitve sodobnega slovenskega oblikovanja in sorodne ustvarjalne produkcije v Centru za kreativnost (CzK) objavljamo povabilo k oddaji predlogov za izbor kuratorskega, oblikovalskega in izvedbenega predloga za predstavitev na Milanskem tednu oblikovanja 2025, ki bo potekal predvidoma od 8. do 13. aprila 2025.

Več na povezavi
JAVNO POVABILO

Javni poziv za vpis v skupnost ustvarjalcev CzK

Zainteresirane ustvarjalce vabimo k oddaji vloge za vpis v skupnost CzK, ki bo v prenovljeni obliki povezovala ustvarjalce z zainteresiranimi deležniki iz podjetij, organizacij, institucij in drugih sektorjev. Cilj predstavitve je spodbujanje tesnejšega sodelovanja med ustvarjalci z različnih področij kreativnega sektorja in podjetji ter drugimi sektorji, z namenom spodbujanja inovacij in projektov.

Več na povezavi

VIR: MAO