Poleti imamo nekoliko več časa in zagotovo je dobra sprostitev tudi branje. Knjižnica Velenje je v času počitnic odprta prilagojeno, in sicer ob ponedeljkih, sredah, petkih med 8. in 15. uro, ob torkih in četrtkih med 8. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 13. uro.

Poleti imamo nekoliko več časa in zagotovo je dobra sprostitev tudi branje. Knjižnica Velenje je v času počitnic odprta prilagojeno, in sicer ob ponedeljkih, sredah, petkih med 8. in 15. uro, ob torkih in četrtkih med 8. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 13. uro. Lani se je zelo povečalo število članov Knjižnice Velenje, večji pa je bil tudi obisk na prireditvah in dogodkih, ki so jih pripravili.
 
Knjižnica Velenje je lani uvedla razstave na osrednjem hodniku, ki so s svojo atraktivnostjo privabile veliko obiskovalcev. Knjižnica Velenje postaja vse bolj tudi socialna ustanova v smislu druženja. Sprejem Strateškega načrta 2023–2027 vključuje še posebej komponento zunanjega okolja: sodelovanje z institucijami, civilnodružbenimi organizacijami in interesnimi skupinami, kar pomeni korak naprej k odpiranju knjižnice navzven, v komuniciranje z javnostjo.
 
Tudi z okrepljeno domoznansko dejavnostjo so začrtali pomembne korake h krepitvi vloge knjižnice na območju Šaleške doline. To je pomembno sporočilo navzven, da bo obširno digitalizirano gradivo, ki ga je knjižnica izvedla v zadnjih letih, približano javnosti. Z vzpostavitvijo Digidoma kot centralnega javnega portala vsega objavljenega in produciranega na naših tleh v preteklosti postaja knjižnica tudi vse bolj servis javnega spomina.
 
V lanskem letu so zaključili drugo fazo avtomatizacije procesov vračanja/izposoje gradiva, dodatno so posodobili in poenostavili nameščanje RFID nalepk na celotno knjižnično gradivo in ob koncu leta poenotili sistem izposoje v vseh treh enotah knjižnice. Na razpisu Ministrstva RS za kulturo so pridobili sredstva za nakup računalniške opreme, s katerimi so ob zagotovitvi lastnih sredstev prenovili in zamenjali večji del računalniške opreme. S postavitvijo novih omar na domoznanskem oddelku so omogočili prostorske pogoje za nadaljnjo širitev in strokovno urejanje zbirke, predvsem pa za preglednejše hranjenje domoznanskega gradiva.
 
Lani so vzpostavili tudi sistem štetja fizičnih obiskov s posebnima detektorjema, kar jim je omogočilo natančnejši pregled o dejanski fizični obiskanosti (razstav, prireditev ipd.) po različnih dnevih.
 
Knjižnica Velenje je lani uvedla tudi nekaj novosti (projekta Lažje berem, Športajmo in berimo, prireditve v počastitev 100. obletnice rojstva Karla Destovnika - Kajuha, priprava dogodkov za uporabnike s posebnimi potrebami idr.). Aktivno sodelujejo tudi s Knjižnico slepih in slabovidnih Minke Skaberne. V letu 2022 so obogatili zbirko zvočnih knjig, ki obsega že okrog 50 naslovov, dobijo pa jih v dar od izdajatelja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.
 
Mestna občina Velenje je iz proračuna za delovanje Knjižnice Velenje v letu 2022 namenila sredstva v višini 1.029.235 evrov, kar predstavlja 78,28 % celotnih prihodkov knjižnice.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje