7. sezona FONTANE PIV ZELENO ZLATO

Globalno segrevanje, vojna v Ukrajini, covid, socialna distanca, dvig cen osnovnih življenjskih stroškov so dejstva, ki so v zadnjem času dodobra pretresla svet. Življenje, kot smo ga poznali še pred dvema letoma, se zdi skoraj nedosegljivo. Še posebej zaradi tega je pomembno najti trenutke, ko se umaknemo od vsakodnevnih osebnih in družbenih izzivov, se sprostimo, družimo s prijatelji. V Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec verjamemo, da je treba življenja zapolniti z lepimi dogodki, še posebej v časih, ki niso tako lepi. Umetnost, šport, druženje, potovanja in turistična raziskovanja lahko pripeljejo do novih uvidov, pozitivnejših, odgovornejših ravnanj, zato nas je pri snovanju sezone vodilo prav to: polepšati vam želimo življenje! 

FONTANA PIV V ŠTEVILKAH 

Sezona: VII
Skupaj prodanih vrčkov: več kot 227.000
Skupaj iztočenih litrov: 130.000 litrov
Skupaj obiskovalcev: več kot 500.000
Število vseh predstavljenih pivovarjev: 57
Število pivovarjev v VII. sezoni: 25

AMBASADOR FONTANE

Ambasador fontane pripomore pri promociji destinacije ter kulturnem in odgovornem pitju. V letošnjem letu bo štafeto od pevke Alye in mister simpaticusa Dejana Zavca prejel novi, vsem dobro znani slovenski estradnik. Ambasador bo prejel pozlačen vrček z neomejenim čipom za degustacijo.  Kdo bo ambasador, ki bo promoviral fontano piv, pa naj do odprtja, torej do petka, 1. aprila 2022, ostane skrivnost. 

Ambasadorji po letih:

2017 TADEJ TOŠ

2018 TABU

2019 BOŠTJAN ROMIH 

2020 BOŠTJAN ROMIH

2021 ALYA, DEJAN ZAVEC

2022 ? 



ODPRTJE FONTANE 1. 4. 2022 Z MODRIJANI ob 17. uri

Po dveh letih omejitev pri organizaciji kulturnih in drugih prireditvenih dogodkov bomo v petek, 1. aprila, brez omejitev vstopili v novo sezono. V času covida smo sicer prodali zavidljivo število vrčkov, 55.300. Glede na to, da smo v času covida imeli skrajšano sezono, je to veliko.  Prireditev, ki se začne ob 17. uri, bo povezovala Martina Švab. Alya ter Dejan Zavec bosta predala ambasadorstvo novemu ambasadorju, vse skupaj bo nagovoril župan Občine Žalec.   Po kratkem uradnem delu bo sledila zabava z Modrijani.

UMETNIŠKA INSTALACIJA PRESTOP 

Fontana piv z letošnjim letom združuje kulturo pitja z umetniško instalacijo, ki bo postavljena za čas sezone neposredno ob fontani. Park tako postaja galerija na prostem. Projekt bo imel dolgoročni značaj, saj bo potekal vsako leto v izvedbi enega avtorja. Krstno postavitev je napravil kipar Marko A. Kovačič ob pomoči Katjuše Kovačič. Letošnjo skulpturo sta avtorja poimenovala PRESTOP. Nagovarja nas, da je treba za celovit pogled večkrat narediti prestop. Instalacija pri fontani na prvi pogled izraža nesmiselne figure, s fizičnim prestopom pa lahko najdemo točko gledanja, ko se zgodi »aha moment« in se figure združijo v smiselno celoto.  

VRHUNSKO Z VRHUNSKIM

Ker se poleg vrhunskega piva, ki ga točimo na fontani, poda vrhunska hrana, bodo v VII. sezoni kuharski chefi združenja JRE-Slovenija s posebnimi recepti razvajali naše brbončice kar dvakrat. V soboto, 14. maja, bodo v parku na prostem kuhali chef leta MARKO PAVČNIK, chef MARKO MAGAJNE, ki predstavlja Evropo na Global chef tekmovanju v Abu Dabiju, ter TOMAŽ BRATOVŽ, sin legende slovenske kulinarike JANEZA BRATOVŽA.  Za dobro razpoloženje bo poskrbela pevka Nika Zorjan. 

Drugi termin, ko bodo lahko obiskovalci za zmerno ceno degustirali vrhunske jedi vrhunskih kuharjev, pa je sobota, 6. avgust 2022. Ta dan bo pri fontani nastopila dalmatinska klapa Kampanel.  


NAJ PIVA SLOVENIJE 2022

Sredi maja bo osrednja slovenska destinacija za ljubitelje piva, Fontana piv Zeleno zlato, tokrat že tradicionalno gostila prireditev NAJ PIVA SLOVENIJE. Na dogodku bomo razglasili naj pivo novinarjev ter naj pivo pivoljubcev, ki bodo glasovali na socialnih omrežjih. V lanskem letu je pivo ocenilo več kot tisoč pivoljubcev ter 20 novinarjev širom Slovenije. Najboljša piva so nagrajena s plaketo in pogodbo za točenje piva na fontani. Na prireditvi bo nastopila tudi pevka Nika Zorjan. Dan pred tem bo GZS ‒ Zbornica kmetijskih živilskih izdelkov podelila v Žalcu certifikate za odlična piva.   

KRIGLFEST in kulinarično razvajanje najboljših kuharskih šefov VRHUNSKO Z VRHUNSKIM

Že drugo leto zapored ob svetovnem dnevu piva organiziramo tridnevni festival Kriglfest. Letošnje leto bo potekal od petka, 5. avgusta, do nedelje, 7. avgusta. Na festivalu se bodo zvrstile znane glasbene skupine za vse okuse: Šank Rock, dalmatinska klapa Kampanel in Veseli svatje. Poleg tega bo v sklopu festivala potekalo kulinarično razvajanje kuharskih šefov skupine JRE - Slovenija. Gre za popolnoma nov dogodek, s katerim želimo v Žalcu predstaviti vrhunsko kulinariko za dostopno ceno. 

ŽALEC ČASTI PIVO 

Za vse obiskovalce Žalca in Spodnje Savinjske doline nadaljujemo turistično transverzalo z desetimi točkami. Na spletni strani https://panorama.turizem-zalec.si/ ali pa z obiskom na eni izmed mnogih točk v dolini lahko obiskovalci dobijo zloženko Žalec časti. S štirimi zbranimi žigi, ki jih izletniki pridobijo na turistično-gostinskih lokacijah, jih nato pri fontani piv brezplačno postrežemo s hladnim hišnim pivom Kukec

RECIKLIRAJ VRČEK

Znameniti fontanski vrček oblikovalca Oskarja Kogoja, ki ga obiskovalci fontane po degustaciji odnesejo, je prisoten že v marsikaterem domu. Ker smo trajnostno naravnani, bomo v določenem časovnem obdobju omogočili, da gostje prinesejo na fontano svoj fontanski vrček, s katerim bodo lahko degustirali pivo za ugodnejšo ceno. 

S POMOČJO ULTRAVIJOLIČNE SVETLOBE POSKRBIMO ZA VARNO TOČENJE

Tehnika točenja na fontani piv je zasnovana tako, da ultravijolična svetloba pri vsakokratnem spustu pipe v kozarec slednjo razkuži. 


KOLESARSKA DIRKA PO SLOVENIJI S ŠTARTOM DRUGE ETAPE V ŽALCU

Štart druge etape bo tudi tokrat v Žalcu. Gre za enkratni dogodek, medijsko pa se domet meri v milijonih ogledov. Prireditev bomo izkoristili za predstavitev Žalca, dogodek pa je pomemben tudi za lokalno prebivalstvo, saj s tem spektaklom pride na račun mnogo kolesarskih navdušencev.


Poletni program prireditev pri fontani in na starem mestnem trgu zaobjema raznovrstne koncerte. V maju in juniju bo ob tržnici postavljena razstava ob 20-letnici ZKŠT Žalec. Tradicionalno bodo prireditve na Šlandrovem trgu ob petkih. Jeseni ponovno obudimo gledališki abonma.   

Tradicionalni turistični dogodki, ki se bodo še zvrstili v tej sezoni, so Srečanje fontan z nastopom Dejana Vunjaka, Pohod po hmeljski poti, kolesarjenje po Spodnji Savinjski dolini ter Savinjski Oktoberfest. 

PR: TIC Žalec