Delavec družbe Premogovnik Velenje, d. o. o., je v preteklih dneh na družabnih omrežjih objavil, da je delodajalec proti njemu začel postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga

(Velenje, 19. septembra 2022) – Delavec družbe Premogovnik Velenje, d. o. o., je v preteklih dneh na družabnih omrežjih objavil, da je delodajalec proti njemu začel postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, pri čemer naj bi bil glavni razlog za krivdno odpoved izvajanja njegove sindikalne dejavnosti, kajti zaposleni je predsednik sindikata SDRES.
 
Premogovnik Velenje takšne očitke kategorično zavrača, saj sindikalna dejavnost ni bila razlog za začetek postopka odpovedi, kot to napačno zatrjuje delavec. Razlog je bil, da je delavec v času bolniškega staleža, v katerem je že od oktobra lani, večkrat kršil navodila njegove osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni. Prav zaradi več in ponavljajočih se kršitev mu je delodajalec že julija letos izdal opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve, pri čemer so bile kršitve takšne, da so bili že v času izdaje pooblastila izpolnjeni pogoji za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, vendar se zanjo delodajalec kljub temu ni odločil in je dal delavcu še eno priložnost. Delavec kljub opozorilu in jasnemu navodilu osebne zdravnice pravil za ravnanje v času bolniškega staleža ni spoštoval in je poleg dovoljenih sprehodov v okolici doma opravljal še vrsto drugih aktivnosti, zato je delodajalec sprožil postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga.
 
Delodajalec ves čas podpira in izvaja socialni dialog s socialnimi partnerji, tudi s sindikatom SDRES, katerega predsednik je delavec. Tako kot velja za vse zaposlene pri delodajalcu, tudi za predsednika sindikata velja, da mora spoštovati navodila za ravnanje v času začasne zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe. Ne nazadnje njegova ravnanja predstavljajo tudi zgled vsem ostalim.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi PV