Letošnji prejemnik nagrade ITM izvoznik leta, ki jo je v okviru zaključka mednarodnega izobraževalnega programa Vodenje izvoznega poslovanja (ITM) podelila agencija Spirit Slovenija, je trboveljski Dewesoft.

Ljubljana, 8. novembra - Letošnji prejemnik nagrade ITM izvoznik leta, ki jo je v okviru zaključka mednarodnega izobraževalnega programa Vodenje izvoznega poslovanja (ITM) podelila agencija Spirit Slovenija, je trboveljski Dewesoft. Nagrajenca poleg izvozne naravnanosti odlikujeta inovativnost in nenehen razvoj novih izdelkov, poudarjajo v Spiritu.
                                                                                                                                                                              
Kot je ob današnji razglasitvi v Ljubljani poudaril v.d. direktorja Javne agencije Spirit Slovenija Rok Capl, so izvozna podjetja gonilo slovenskega gospodarstva. Prav zato je ena glavnih nalog agencije spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij, s čimer med drugim prispeva k povečanju in razpršenosti slovenskega izvoza.

"To dosegamo tudi z mednarodnim izobraževalnim programom ITM. Ta predstavlja pomembno izhodiščno točko v vrsti izobraževanj, ki jih ponujamo slovenskim izvoznikom. Z odličnimi vsebinami programa skušamo v podjetja prinesti znanje ter jim s tem prihraniti veliko časa in sredstev zaradi napačnih poslovnih odločitev," je dejal Capl.

Spirit Slovenija v sodelovanju s fundacijo ITM Worldwide ter švedskim trgovinskim svetom (Swedish Trade Council) program ITM izvaja od leta 2006. V tem času se je v njem kalilo 206 izvoznih managerjev slovenskih podjetij. V Spiritu so, poleg pozitivnih povratnih informacij, veseli tudi učinkovitosti programa. Podjetja prvih treh generacij so v samo nekaj letih po udeležbi v programu prihodke iz prodaje v povprečju povečala za 40 odstotkov, nekateri pa tudi za več kot dvakrat, je dejal Capl.

Med finaliste se je uvrstilo pet podjetij. Poleg Dewesofta je to uspelo še podjetjem Intersocks, Elaphe, Alpod in Etrel. Metodologija izbora je temeljila tako na kvantitativnem kot kvalitativnem vrednotenju doseganja rezultatov in delovanja podjetij, udeleženih v 15. generacijah programa ITM Slovenija. Poleg tega je sledila naboru objektivnih kazalnikov za leto 2021 oz. trendnih pokazateljih za obdobje petih let na področju finančne uspešnosti, učinkovitosti poslovanja, strukture in tržnih deležev na mednarodnih trgih ter zaposlovanju.

Drugi del vrednotenja je izhajal iz kvalitativnega vrednotenja aktivnosti na področju mednarodnega poslovanja z vidika kulture podjetja, motivacije zaposlenih, razvoja izdelkov, inovacij, izobraževanja in proaktivnosti delovanja na mednarodnih trgih. Kot zmagovalca je komisija izbrala podjetje, ki je izstopalo po visokih, pozitivnih vrednostih izbranih objektivnih kazalnikov in hkrati doseglo visoko oceno razvoja in delovanja mednarodnega poslovanja podjetja.
Podjetje Dewesoft razvija in izdeluje instrumente za zajem podatkov, testiranje in merjenje, ki se uporabljajo v najnaprednejših laboratorijih po svetu za razvoj raket in satelitov, novih varnejših vozil in izdelkov, ki izboljšujejo vsakdanje življenje. Prodaja v 50 državah, med kupci pa so tudi Nasa, Evropska vesoljska agencija ESA, General Motors, Boeing, Airbus, Porsche, BMW, Audi, indijski vesoljski program in Volvo.

"Nagrada pripada vsem zaposlenim, ki si vsak dan prizadevajo krepiti svoja znanja in kompetence. Osnovno vodilo podjetja je, da se znanje prenaša, kar je predpogoj za nadaljnji razvoj in uspeh," je poudaril predsednik Dewesofta Jure Knez.

Priznanje ITM izvoznik leta so letos podelili devetič. Dosedanji prejemniki so podjetja Seltron, Geneplanet, Xlab, Metra inženiring, Strip's, Špica International, Eurotronik in Termo Shop.

VIR: STA KROG