V letu 2023 bo Maja Pečarič kot 26. Vinska kraljica Slovenije zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini.

V mesecu novembru jo je strokovna komisija, ki jo je s podporo Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije, oblikovalo Društvo Kelih s pomočjo predstavnikov stroke in pokroviteljev. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. V četrtek, 12. januarja 2023, so jo okronali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in predsednica Društva Kelih mag. Tjaša Kos. Slovesnost je potekala v Zdravilišču Radenci, udeležili pa so se je številni partnerji in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije ter drugi visoki gosti.


Uvodoma je na kronanju prisotne nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Ana Protner je še zadnjič s prestola nagovorila vse prisotne. Ozrla se je na dogodke, posvečene slovenskemu vinu, večanju prepoznavnosti slovenskih vinogradnikov in vinarjev v Sloveniji in tujini, na katerih je sodelovala ter se poslovila od svojega kraljevskega mandata in dvorjanov. Zapomnili si jo bomo tudi kot Vinsko kraljico Slovenije z najkrajšim mandatom, čemur je botrovala epidemija koronavirusa.

Mag. Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih, izvajalca institucije Vinska kraljica Slovenije, se je predsedniku uprave Pomurskega sejma Janezu Erjavcu zahvalila za izkazano zaupanje vodenja projekta v prihodnje. Slavnostna govorka je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je tudi častna pokroviteljica 26. Vinske kraljice Slovenije.

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ter mag. Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih so za 26. Vinsko kraljico Slovenije okronali Majo Pečarič. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. Čeprav ne živi v osrčju vinorodnih gričev, je z njimi tesno povezana po očetovi strani. Bela krajina je njen drugi dom. Vinska klet Pečarič – Meginc obdeluje 4 hektarje vinogradov. Maja Pečarič aktivno pomaga pri delu v vinogradu, kleti in tudi pri promociji vin. Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija.

Po prisegi, ki ji jo je prinesel skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocutar, in svečanem nagovoru je Maji Pečarič, Vinski kraljici Slovenije 2023, najprej čestital podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Mestna občina Kranj in Zavod za turizem Kranj sta generalna partnerja 26. Vinske kraljice Slovenije.

Zatem ji je čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska Sobota, ki ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0, 125 KM.

Tone Pečarič, Vinska klet Pečarič – Meginc, je zbrane nagovoril kot pokrovitelj kraljičinega vina. Vino 26. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno polsuho rose vino (iz sort modra frankinja in žametna črnina) z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodni okoliš Bela Krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič – Meginc. 

26. Vinski kraljici Slovenije so čestitali in zbrane nagovorili Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, Sava Turizem d.d.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 23. Vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež.

26. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi sekretar društva Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije Alojz Cedula. Sommelerji so novo Vinsko kraljico Slovenije sprejeli med svoje častne člane, je pa Maja Pečarič že opravila tudi izpit za sommelierja 1. stopnje. Od Steklarne Rogaška je prejela še ročno izdelane vinske kelihe z logotipom Vinske kraljice Slovenije in osebnim podpisom, kar ji bo nudilo posebno doživetje ob pokušanju vina.

Za glasbeni program je poskrbel duo De Liri, ki ga sestavljata nadarjeni glasbenici Zala Kores in Julija Bratec Veleski. Prireditev je povezoval Andrej Mernik.



Kdo je 26. Vinska kraljica Slovenije?
Maja Pečarič je triindvajsetletna Gorenjka, rojena v Kranju, kjer tudi živi. Njen drugi dom je Bela krajina, kamor jo vleče ljubezen do vinogradništva in vinarstva. Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija in že piše magistrsko delo pri mentoricah prof. dr. Tatjani Košmerl in doc. dr. Guillaume Antalick.Po očetu je podedovala navezanost na vinograde, zato se velikokrat zapelje v Belo krajino, kjer Pečaričevi obdelujejo vinograde. Po svojih močeh pomaga pri raznih opravilih v vinogradu, kleti in tudi pri promociji. Sicer pa Maja nabira delovne izkušnje tudi z delom kot študentka. Mami veliko pomaga v njihovi trgovini s kmetijsko mehanizacijo Korotan d.o.o. v Struževem, Kranj, kjer prodajajo tudi vina Vinske kleti Pečarič – Meginc. Maja je v letu 2022 pridobila naziv Sommelier 1. stopnje in tako postala članica Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. Že sedaj je odločena, da bo nadaljevala z izobraževanjem in v prihodnosti zaključila še drugo stopnjo. Ko ni v družbi študijske literature, predavalnic, vinogradov, kleti ali vinskega kozarca, izkoristi priložnost za pobege v gore. Narava jo je zmeraj posebej privlačila. Že dobro leto brusi pete pri folklorni skupini Iskraemeco.



POKROVITELJ VINA VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2023
Vinska klet Pečarič se nahaja na domačiji Pečarič - Meginc v Čurilah pri Metliki. Z vinogradništvom se pri Pečaričevih ukvarjajo že več kot pet generacij. Prav vinogradništvo je njihova glavna dejavnost, sicer pa se v zadnjih letih ukvarjajo tudi z govedorejo, pri čemer se trudijo na naravi in živalim prijazen način obdelovati gričevnate kmetijske površine. Njihovi vinogradi se nahajajo na razgibanih vinogradniških legah, ki jih obdajajo bele breze in belokranjski steljniki. Obdelujejo štiri hektarje vinogradov na najboljših belokranjskih legah v Repici pri Drašičih. Ponosni so na dolgo tradicijo pridelave grozdja in vina … V njihovi lasti je najstarejše priznanje z ocenjevanja vin v Beli krajini, ki je bilo leta 1935 izdano v Beogradu.Ker je vinska klet na domačiji več kilometrov oddaljena od vinogradniških površin, so v osrčju vinogradov zgradili novo klet, kjer sprejmejo tudi goste na degustacijah in pogostitvah. Ponosni so na tradicionalni belokranjski zvrsti, na belokranjca PTP in metliško črnino PTP, donegujejo tudi rose in sveža vina sort rumeni muškat, chardonnay, sauvignon in modra frankinja, ter za posebne priložnosti še vina posebnih kakovosti.Z željo približati se ljubiteljem pristnih belokranjskih vin na Gorenjskem ter tako povezati Belo krajino in Gorenjsko, imajo v Kranju urejeno prodajajo vin.



VINO 26. VINSKE KRALJICE SLOVENIJE
Vino 26. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno polsuho rose vino z zaščitenim geografskim poreklom iz sort modra frankinja in žametna črnina, letnik 2022, vinorodni okoliš Bela Krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič – Meginc.



POKROVITELJ AVTOMOBILA VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2023
Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota je eden izmed vodilnih prodajalcev in serviserjev vozil Ford v Sloveniji, od leta 2014 naprej uradni zastopnik znamke Citroën, od leta 2022 pa tudi uradni zastopnik znamke Kia v Pomurju.Poleg dolgoletne prisotnosti na pomurskem trgu v podjetju vseskozi podpirajo projekte, ki promovirajo najboljše vrednote lokalnega okolja in krepijo gospodarske povezave znotraj Pomurja. Prav zato bodo 26. Vinski kraljici Slovenije omogočili uporabo in vzdrževanje vozila Ford Ecosport v času njenega mandata.Kot uradni zastopnik znamke Ford sicer že dobrih dvajset let zagotavljajo vrhunsko kakovost storitev na področju prodaje in servisiranja vozil ter pri tem dosegajo najvišje standarde poslovne odličnosti. Z letom 2014 je podjetje razširilo prodajno in servisno dejavnost tudi na znamko Citroën, ki je v Pomurju in Prlekiji dobro poznana ter uveljavljena. V lanskem letu so pod streho v Ljutomer pripeljali še vozila blagovne znamke Kia.Družba Avto Rajh je družinsko podjetje, ki temelji na družinskih vrednotah in postavlja odličen odnos do strank kot vodilo svojega delovanja. Njihov prodajno servisni center z opremo v Murski Soboti spada med najsodobnejše v regiji. Veliko vlaga  tudi v sodobne informacijske tehnologije za podporo delovnih procesov in v permanentno izobraževanje zaposlenih, ki so usposobljeni za delo z najnovejšimi tehnologijami znotraj pestrega nabora prodajne palete vozil Ford, Citroën in Kia. Le tako lahko svojim strankam ponudijo največ.  Dokaz za uspešno delo so tudi številna priznanja, na katera so seveda izjemno ponosni. V letu 2017 so bili nagrajeni kot Obrtnik leta, Citroenov koncesionar leta ter Fordov trgovec leta 2017. Direktorja podjetja Dušan in Damjan Rajh sta postala tudi Pomurca leta  2017. V letu 2018 je podjetje Avto Rajh d.o.o. pridobilo lovoriko Najboljši koncesionar Citroen financiranja ter Fordov trgovec leta. V letu 2019 in 2020 so prav tako postali Fordov trgovec leta. V letu 2021 so postali Fordov serviser leta. 26. Vinska kraljica Slovenije bo v svojem enoletnem mandatu vozila Ford Ecosport Active 1.0 Ecoboost.www.avtorajh.si



POKROVITELJI IN PARTNERJI PROJEKTA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2023
Občina Kranj in Zavod za turizem Kranj – generalni partnerAvto Rajh d.o.o. – pokrovitelj avtomobila Pomurski sejem d.o.o. – zlati pokroviteljRadenska d.o.o. – srebrni pokroviteljSava turizem d.d. – srebrni pokroviteljKmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – bronasti pokroviteljZadružna zveza Slovenije – bronasti pokroviteljKorotan d.o.o. – bronasti pokroviteljObčina Metlika – bronasti pokroviteljZavarovalnica Triglav d.d., Ljubljana - Zavarovalnica Vinske kraljice SlovenijeVinska klet Pečarič - Meginc – pokrovitelj  vina
Pokrovitelji in podporniki:
Sintal Maribor d.o.o.Združenje slovenskega reda vitezov vina Vinakoper d.o.o. Kovinogalvana Ključarovci d.o.o.. Steklarna »Rogaška« d.d.Proevent d.o.o. Občina Ormož Kmetijska zadruga Metlika z.o.o.Vinska družba SlovenijeTimac AGRO Adriatik d.o.o.Adria Dom d.o.o.Občina Sevnica Zavod za turizem Maribor Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik Vinogradniško vinarsko društvo Slovenske Konjice Društvo vinogradnikov in kletarjev "Trta" Šmarje Društvo evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo

Združenje slovenskega reda vitezov vina Kmetijska zadruga Radgona, z.o.o. Albaugh TKI d.o.o.Občina Pesnica Dino Kruhoberec s.p. Lumia - Akademija vrednotKTD festival Ljutomer Kmečka zadruga Krško z.o.o.Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje GIZ Občina Radenci Zveza društev vinogradnikov Dolenjske Zveza društev vinogradnikov in vinarjev SlovenijeDruštvo vinogradnikov Šmartno ob Paki Radgonske gorice Gornja Radgona d.d. Društvo vinogradnikov MetlikaHerga d.o.o.Kolpa d.o.o.Roto d.o.o. Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije / Family Estates SloveniaCvetličarna HiacintaHiša penin FrangežTurizem PungračičVinogradništvo Družina Kos Kmetija SukičObčina KriževciKemična čistilnica Šengar d.o.o.Zavod za okolje in turizem DobrovnikMursa winesSlot chemie d.o.o.Teo ten, d.o.o.Društvo vinskih svetovalcev Sommelier SlovenijeOqema, d.o.o.Picount, trgovina in storitve d.o.o. Vin.siSommelier.si Academy
Medijski pokrovitelji:
SlovinoPozdrav TV Revija 5 zvezdic Gastrogurman Radio Maxi



USTVARJALCI PODOBE VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2023- FOTO – FOTOLENS.SI FOTOGRAFSKE STORITVE- KREACIJA IN IZDELAVA OBLEKE – MODNO ŠIVILJSTVO D.O.O.
Obleka Vinske kraljice Slovenije 2023: Modno šiviljstvo d.o.o.Uradna fotografija: Aleš Cipot – Fotolens.si fotografske storitveFotografije s kronanja: Aleš Cipot – Fotolens.si fotografske storitve





NOSILEC PROJEKTA – POMURSKI SEJEM
Projekt Vinske kraljice Slovenije uresničuje Pomurski sejem, nosilec projekta. Pomurski sejem je v letu 2022 praznoval častitljivo, 60. obletnico Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA in s tem tudi svoj 60. jubilej. Letos bodo organizirali tri sejme, deset strokovnih ocenjevanj kakovosti, SEJMI 2023                                             8. – 11. 3. 202332. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti
26. – 31. 8. 202361. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem
21. – 24. 9. 20239. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja

                                                                                                                                                    www.pomurski-sejem.si



IZVAJALEC PROJEKTA – DRUŠTVO KELIHZ različnimi projekti, ki jih izvaja društvo, ohranja in neguje kulturno dediščino Prlekije in Slovenije ter skrbi za dvig kulture pitja vina oziroma vinske kulture nasploh. V delo aktivno vključujejo ranljive skupine, precej aktivnosti izvajajo tudi za mlade. Povezujejo se s partnerji tako na lokalni kot državni ravni, saj se zavedajo, da le tako lahko dosegajo zadane cilje.
Med najpomembnejšimi projekti, ki jih izvaja društvo vsako leto, je zagotovo Prleška gibanica. Že od leta 2014 skrbi za večanje prepoznavnosti prleške gibanice. Drugo soboto v juniju tradicionalno organizira turistično-gastronomsko prireditev Prleška gibanica s kulinaričnim pohodom po občini Križevci. Že dan prej, drugi petek v juniju, organizira državno ocenjevanje prleških gibanic v štirih kategorijah: tržni ponudniki, ljubitelji prleške gibanice, osnovne šole in srednje šole. S podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica spodbuja predvsem tržne ponudnike, da prleško gibanico pečejo v okroglih lončenih pekačih in zadostijo visokim kriterijem kakovosti na ocenjevanju.
wwwkelih.si



VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 1996 - 20221.  Lidija Mavretič           19962.  Selma Lukač             19973.  Katarina Jenžur       19984.  Irena Kupljen          19995.  Martina Stegovec      20006. Jerneja Bratuša          20017. Tjaša Koroša          20028. Simona Štraus          20039. Vesna Bajuk          200410. Maja Cigoj          2005/200611. Maja Benčina        200712. Svetlana Širec          200813. Karolina Kobal          200914. Andreja Erzetič       201015. Simona Žugelj          201116. Martina Baškovič     201217. Nežika Pavlič          201318. Špela Štokelj          201419. Sandra Vučko          201520. Sara Stadler          201621. Maja Žibert               201722. Katarina Pungračič   201823. Meta Frangež           2019 24. Ana Pavlin                2020/202125. Ana Protner              2022     26. Maja Pečarič            2023
----------------------------------------   

VIR: Pomurski sejem