Danes je svoja vrata odprl jubilejni 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA


Datum: 20. 8. 2022


Gornja Radgona, 21. 8. 2022 – Danes je svoja vrata odprl jubilejni 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Ministrica Irena Šinko je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila razvoj kmetijstva za soočanje z aktualnimi krizami in poudarila pomen sejmov za izobraževanje kmetov. Popoldan se je ministrica na dvostranskem srečanju sestala z delegacijama Japonske in Indije, državni sekretar dr. Darij Krajič pa je nagovoril zbrane na otroritvi razstave ob 150. letnici zadružništva v Sloveniji. Slavnostni govorec na letošnji otvoritvi je bil predsednik republike Borut Pahor. 

Ministrica Irena Šinko je organizatorjem sejma v uvodnem nagovoru čestitala ob obletnici ter izpostavila dobro sodelovanje med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Pomurskim sejmom, ki traja že več desetletij. Dodala je, da so takšni sejmi pomembni predvsem za predstavljanje novosti: »Sejem se že šestdeset let trudi za kmetijsko-živilsko tradicijo. Pomembno je, da se na sejmu predstavi sodobna mehanizacija, ki predstavlja prihodnost kmetijstva, ter da se kmetje izobražujejo.« Sodobne tehnologije nam lahko v prihodnje pomagajo tudi pri soočanju s podnebnimi spremembami, ki bo ključni izziv kmetijstva v prihodnje. Kot pomembno temo na letošnji AGRI je ministrica izpostavila strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. 

Zbrane je nagovoril tudi predsednik uprave sejma Janez Erjavec. V nagovoru je poudaril, da je kmetijsko-živilski sejem AGRA sinonim za Pomurje in slovensko kmetijstvo. Dodal je tudi, da ga zelo veseli, ker je sejem po dolgem času pandemije covida-19 ponovno zelo obiskan. Poleg tega je izrazil veselje nad letošnjim partnerstvom z Japonsko: »Izredno smo veseli, da je država partnerica sejma letos Japonska. S tem dokazujemo, da se je v šestdesetih letih sejem razvil z lokalne na svetovno raven.« Mednarodno priznanost sejma nakazuje tudi udeležba razstavljalcev. Teh je več kot 1750 in prihajajo iz 31 držav. 

Slavnostni govorec na letošnji otvoritvi je bil predsednik republike Borut Pahor. V svojem nagovoru je izpostavil prehransko krizo in vprašanje prehranske varnosti: »Ti dve temi nas spremljata že vsa leta, vendar se njunega pomena ponovno in dodatno zavemo, ko pride do kriz in dogodkov, kot je vojna v Ukrajini. V takih trenutkih dodatno težo dobivajo ukrepi za oskrbo s surovinami, lokalna proizvodnja, pospešeno prilagajanje klimatskim spremembam in varčevanje ter racionalno obnašanje na vseh področjih.«

Ministrica Irena Šinko je danes opravila tudi dvostransko srečanje z delegacijo Japonske, ki je letošnja država partnerica na sejmu AGRA in jo zastopa svetovalec ministra Yoshitsugu Minagawa. Ob tej priložnosti sta podpisala Memorandum o soglasju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Japonske o trajnostnem razvoju v kmetijstvu in gozdarstvu ter prehranskih sistemih. V dvostranskih pogovorih sta se dotaknila več vsebin s področja kmetijstva, med drugim prehranske varnosti v luči kriznih razmer v Ukrajini ter nadzora Evropske unije nad radioaktivno kontaminacijo živil z Japonske. Slovenija in Japonska letos obeležujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Ministrica je na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejela tudi delegacijo indijske vlade, ki jo je vodil B. B. Swain z Ministrstva za mikro, mala in srednje velika podjetja. V pogovoru so izpostavili namero, da bi državi zagotovo našli točke vzajemnega sodelovanja, in željo, da bi dvostranski odnosi na področju kmetijstva obogatili obe strani. Indija bo naslednje leto država partnerica na sejmu AGRA. 

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je popoldan udeležil otvoritve razstave ob 150. obletnici zadružništva. V uvodnem nagovoru je poudaril pomen zadružništva za razvoj kmetijstva v prihodnje: »Povezovanje kmetijskih gospodarstev v različne oblike proizvodnega in tržnega organiziranja ter vzpostavitev in razvoj kratkih oskrbnih verig, lokalnih trgov in agro-živilskih verig so nekateri od pomembnih dejavnikov za dvig konkurenčnosti kmetijstva in živilstva.« Dodal je, da bo povezovanje kmetov v skupine proizvajalcev podprto tudi v novem strateškem načrtu skupne kmetijske politike za prihodnje obdobje. 

Ministrstvo na razstavnem prostoru predstavlja kampanjo Lepo je biti kmet, kampanjo za ekološke proizvode in shemo Izbrana kakovost. Poleg tega se bodo lahko obiskovalci seznanili s praktičnimi nasveti za zmanjševanje zavržkov hrane. Na razstavnem prostoru bodo v prihodnjih dneh potekale tudi različne okrogle mize na temo mladih v kmetijstvu, digitalizacije, zmanjšanja izgub hrane, povezovanja med deležniki in zdrave prehrane. Jutrišnji dan na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA bo posvečen gozdarjem, čebelarjem, kmetijski tehniki, avtohtonim pasmam in podeželjski mladini. Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo po tudi prva okrogla miza z naslovom Zakaj je lepo biti kmet


* * *

PR: Pomurski sejem