Slovenska naravna zdravilišča zaključujejo uspešno leto 2023 in so v odlični kondiciji ter nared za nov investicijski ciklus, ki bo še oplemenitil že tako bogato ponudbo in skušal nagovoriti še bolj zahtevnega gosta.

Slovenska naravna zdravilišča zaključujejo uspešno leto 2023 in so v odlični kondiciji ter nared za nov investicijski ciklus, ki bo še oplemenitil že tako bogato ponudbo in skušal nagovoriti še bolj zahtevnega gosta.

V številnih zdraviliških družbah imajo smele načrte, ki se bodo ob že izpeljanih prenovah in zelo pomembnih investicijah v obnovljive vire v letošnjem letu, nadaljevali tudi v letu 2024. Novosti bodo vključevale tako prenove določenih objektov, ki se sedaj niso uporabljali za bivanje, kot tudi zdraviliške infrastrukture, ki je namenjena pacientom za zdraviliško zdravljenje. Ker so vse družbe zavezane trajnostnemu in varčevalnemu delovanju, bodo tudi še naprej vlagale v obnovljive vire z izgradnjo sončnih elektrarn, izgradnjo reinjekcijske vrtine, izkoriščanje geotermalne energije, še posebej pa smo veseli, da so v pripravi tudi načrti za novogradnjo nastanitvenega objekta.

S tako smelimi načrti se turistični proizvod ZDRAVJE in DOBRO POČUTJE še utrjuje kot vodilni steber slovenskega turizma, ki je tako doma kot v tujini med najbolj prepoznavnimi in prodornimi.

O načrtih posameznih zdraviliških družb smo zbrali izjave v nadaljevanju:


TERME ČATEŽ  

Vezano na investicije TERME ČATEŽ  sporočamo :
 
Novost WELLNESS RIVIERA; Wellness riviera je prostorno in elegantno zasnovan wellness center, ki se razprostira na 932 m², vključno s 632 m² notranjih in 300 m² zunanjih površin.
Razvajajte se v solni parni, turški parni, ekstremni in veliki finski savni ter IR savni. Uživajte v relaksariju, intimnih separejih z ogrevanimi klopmi, hladni in topli kopeli za noge ter prostoru ob notranjem kurišču. Wellness Riviera ponuja tudi različne bazene - whirlpool, ohlajevalni bazen in velik topli masažni / sprostitveni bazen. Na zunanji terasi  vas pričakuje  še biozeliščna finska savna, zeliščni zen vrt s prostorom za počitek. Najdite harmonijo v  lounge kotičku ali  na vodnih posteljah, osvežite se v ledeni fontani in odkrijte kotiček za čaje in pilinge. Wellness Riviera je edinstvena oaza sprostitve in regeneracije za vrhunsko wellness izkušnjo.

V fazi prenove je Center zdravja in lepote v hotelu Terme, prenova (savne, fitness, bazeni) bo v celoti končana predvidoma  1. 5. 2024. 


TERME DOBRNA  

V Termah Dobrna z veliko mero zavzetosti skrbimo za ohranitev kulturne dediščine zdravilišča in hkrati sledimo trajnostnemu razvoju na področju butične turistične ponudbe. S to vizijo smo pričeli v letu 2020 projekt obuditve nekaterih spomeniško zaščitenih stavb, ki so bile že od začetka delovanja toplic Dobrna namenjene bivanju in razvajanju takratnih gostov. 

Tako smo v letu 2023 prenovili in odprli Hotel Švicarija **** iz leta 1872, ki je svoje ime dobil po značilnih karakteristikah švicarske hiše. Hotel je ohranil svoje prvotne zunanje in notranje arhitekturne elemente, ki smo jih dopolnili s sodobnimi rešitvami za udobje bivanja na najvišjem nivoju. Hotel Švicarija danes obsega skupno 43 sodobno opremljenih sob, Sauna Spa (finska in turška savna, počivalnica, zunanja terasa s termalno prho in kneipp čebrom), restavracijo in kavarno, recepcijo, fitnes, prostor za poslovna srečanja.

V letu 2024 načrtujemo dve večji obnovi, in sicer rekonstrukcijo objekta »Mlečna Marjanca«, nekdanje kavarne, zgrajene in dozidane med leti 1847 in 1860. Objekt bomo obnovili z ohranitvijo arhitekturnih značilnosti te stavbe in v njem uredili tri različne večnamenske dvorane z dodatno gostinsko ponudbo.

Druga večja investicija bo obnova nekdanjih mizarskih delavnic iz okoli leta 1860 v butični namestitveni objekt s sobami in apartmaji. Tudi tukaj gre za spomeniško zaščiteno stavbo, ki se bo po izhodiščih in tesnem sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine v popolnosti rekonstruirala. Objekt predvideva vsaj 23 sob, od tega 4 apartmajske suite, s povprečno kvadraturo sob med 21 in 60 m2. Nastanitveni objekt je hkrati tudi del priprave kapacitet za nadaljnjo gradnjo bazenskega in wellness centra, ki bo povezoval ta objekt z že obstoječim prenovljenim Hotelom Švicarija.


TERME KRKA

V Termah Krka se željam gostov in aktualnim trendom nenehno prilagajamo s pristnimi doživetji, razvojem kakovostnih storitev in s skrbno načrtovanimi investicijami – ideje in njihovo uresničevanje nikoli ne mirujejo, v ospredju pa je vselej dobro počutje in zdravje gostov.
 
V preteklem letu smo na investicijskem področju največ sredstev namenili obmorskemu centru Talaso Strunjan.
  1. Temeljito smo prenovili Laguno Strunjan, butični mediteranski kompleks z različnimi možnostmi namestitve. Nova Laguna, sodoben kompleks z več ločenimi bivanjskimi enotami, kjer se gostje počutijo kot doma, s svojim slogom ustreza naraščajoči potrebi posameznikov po individualnosti in stiku z naravo, stran od stresnega vsakdana. S prenovo smo poudarili njeno izjemno lego v strunjanskem krajinskem parku in pridobili sodobne elegantno urejene sobe, apartmaje in suite ter restavracijo, ki izražajo mediteranski značaj. Družinam, parom in posameznikom z domiselno zasaditvijo rastlinja zagotavljamo intimo, ki si jo želijo, s tem pa jim omogočamo tudi večjo počitniško sproščenost. 
 
  1. Med strunjanske novosti spada tudi vila višjega namestitvenega razreda, ki ima tri spalnice, kuhinjo, savno in veliko zasebno teraso, od koder je čudovit pogled na morje. Zasebna vila je namenjena zaključenim skupinam do šest oseb. Na terasi z vrtom je tudi ogrevan protitočni bazen. Čudovita arhitektura, funkcionalna in estetska oprema, pogled na morje in zagotovilo zasebnosti je tisto, kar daje strunjanski vili cenjeno dodano vrednost.
 
  1. Prenovili smo tudi spodnje nadstropje Vile Park, ki je zdaj bogatejša za tri nove prostorne hotelske sobe.  
 
Tudi v letošnjem letu nadaljujemo s prenovami v Talasu Strunjan. V hotelu Svoboda smo celovito prenovili zunanji bazen z morsko vodo in manjši bazen v notranjem delu hotelskega kopališča, v načrtu je še obnova restavracije, kuhinje, recepcije z aperitiv barom in izbranih hotelskih sob v hotelu Svoboda. Dela se bodo začela v začetku decembra, prenovljeni hotel Svoboda pa se bo prihodnjo pomlad že dokazal tudi z dvigom kakovosti gostinskih storitev in dopolnjeno kulinarično ponudbo. 
 
V prihodnjem obdobju bodo prišle z večjimi investicijami na vrsto Terme Dolenjske Toplice in Terme Šmarješke Toplice. V Termah Dolenjske Toplice se bomo posvetili celoviti obnovi historičnega hotela Vital, v Termah Šmarješke Toplice pa imamo v načrtu prenovo parkirišča, ki bo po novem tudi nadkrito, in ureditev nove telovadnice za zdraviliške goste. Vsi omenjeni cilji so že v fazi projektiranja. 
 

THERMANA

V družbi Thermana, ki v letošnjem letu slavi 70 let medicinske rehabilitacije, je izjemnega pomena investicija v prenovo prostorov medicine, ki poteka v dveh fazah. V prvi fazi, ki je tik pred zaključkom, smo prenovili del, namenjen hidroterapiji, delovni terapiji ter podporno infrastrukturo. Investicija je znašala 1 milijon evrov.  V prvi polovici leta 2024, ki bo predstavljalo leto ne le številnih investicij , temveč tudi jubilejno leto – slavili bomo namreč 170 let –, bomo končali prenovo prostorov fizioterapije. Investicija druge faze izvedbe projekta je vredna cca. 1,5 milijona evrov. V letu 2024 bomo nadaljevali s prenovo hotelskih sob hotela Thermana Park Laško in tako zagotavljanja še večjega udobja naših gostov, in sicer v vrednosti 400.000 evrov. 

Ker trajnostnemu delovanju tudi vnaprej namenjamo veliko pozornosti, še naprej vlagamo v obnovljive vire. Sončni elektrarni na strehi hotela Thermana Park v prihodnjem letu dodajamo sončno elektrarno na zunanjem parkirišču ob kompleksu Thermana Park, ki bo poleg pridobivanja elektrike služila tudi senčenju. Moč te sončne elektrarne bo znašala 450 kW. Vrednost investicije ocenjujemo na 800.000 eur. 

Pozornost bomo posvetili tudi novi vrtini termalne vode, ki jo bomo naredili v prihodnjem letu in bo služila tudi energetskemu izkoriščanju geotermalne energije. Narejeni koraki v smeri večje trajnosti bodo dodatno prispevali k utrditvi pozicije, ki jo ima destinacija Laško - nosilka naziva Slovenia Green Platinum in tako ena najbolj trajnostnih turističnih destinacij v Sloveniji, katere del je tudi Thermana d. d.


SAVA TURIZEM

Prenove v 2023 v Termah 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci: 

Savne v kopališču Zdravilišča Radenci 
Povečanje števila raznovrstnih savn in počivalnic v Zdravilišču Radenci, ki bodo zadostile povpraševanju in željam naših gostov. 

Izgradnja reinjekcijske vrtine 
Tudi v Termah 3000 – Moravske Toplice delujemo trajnostno, saj nam je pomembno, da z našim delovanjem čim manj obremenjujemo naravo. Za potrebe kopanja in ogrevanja črpamo termalno vodo. Podzemni bazen iz katerega ta voda prihaja ima dovolj vode in gladina le-te ne upada. Da pa bi to zagotovili tudi za prihodnje rodove smo se odločili, da del načrpane vode vrnemo v nedrje zemlje in tako zagotovimo, da bodo tudi prihodnje generacije lahko brez pomislekov uživale v blagodejnih učinkih našega črne termo-mineralne vode. Po strogi zakonski regulativi, lahko vračamo v zemljo le vodo, ki ni prišla v neposredni stik »z zunanjim svetom« .To je voda, ki jo načrpamo za potrebe zaprtega sistema ogrevanja in jo bomo na ta način vrnili nazaj, od koder je prišla. Te vode je nekaj več kot 1/3 vse načrpane termalne vode. Torej, del vode vračamo, da jo shranimo za prihodnost ali pa za druge uporabnike, obenem pa zagotavljamo, da pride v naravne vodotoke vedno le popolnoma neoporečna voda, ki je okolju prijazna.

Alternativni viri energije v Sava Hotels & Resorts 
V zadnjih letih smo izvedli več energijsko varčnih investicijskih ukrepov, to je energetskih sanacij zgradb, kot so toplotni ovoji, menjava stavbnega pohištva ter sanacije energetskih sistemov, ki vplivajo na prihranek energije. Kar nekaj ukrepov za prihranek energije izvajamo v zadnjih letih v okviru bolj trajnostnega koncepta delovanja (varčne žarnice, perlatorji na pipah, stiskanje odpadkov). Ti ukrepi, tako trajnostni kot varčevalni, pa seveda ne vplivajo na udobje gostov pri nas. Dolgoročno se bomo usmerjali na uvajanje novih alternativnih energentov kot je sončna energija za pripravo tople sanitarne vode ter dodatno izrabo geotermalne energije, kjer smo naredili tudi že največje korake. 


Pretekle prenove v Termah 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci: 

  • Hotel Livada Prestige, Terme 3000 – Moravske Toplice kjer smo v sobe namestili golf zelenice, da se lahko otroci preizkusijo v igranju golfa 
  • Prekmurska vas Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice kjer smo ohranili panonsko arhitekturo cimprač in jo naredili moderno 
  • Hotel Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice smo prenovili v zgodbi ajde, ki raste na prekmurskih poljih že stoletja
  • Hotelski bazen Ajda (sedaj Kopališče Ajda), Terme 3000 – Moravske Toplice z ajdovo počivalnico 
  • Hotelski bazen Termal (sedaj kopališče Termal), Terme 3000 – Moravske Toplice kjer najdete zdravilne kamne in kromoterapijo 
  • Notranji termalni park Terme 3000, Terme 3000 – Moravske Toplice z živahnimi bazenskim delom v pritličju in mirnim delom za počivanje in savnanje v nadstropju 
  • Most zdravja in dobrega počutja, Terme 3000 – Moravske Toplice, ki povezuje hotelski kompleks in terme 
  • Mobilne hiške, Kamp Terme Ptuj, Terme Ptuj, ki so popolnoma prilagojene družinam, nudijo svobodno in udobno bivanje 
  • Salon zdravja, Zdravilišče Radenci, kjer lahko gostje pijejo mineralno vodo bogato s CO2 in si privoščijo mineralno kopel za roke  



TERME OLIMIA

V Termah Olimia nikoli ne počivamo, čeprav imamo kapacitete ves čas polno zasedene. Ravno zato, da vedno znova navdušimo goste in jih pritegnemo k bivanju pri nas, ves čas iščemo prostor za napredek in razvoj. Tako smo letos pred poletjem odprli novi tobogan v Termalnem parku Aqualuna, prav tako smo zaključili investicijo v sončne elektrarne (1,2 Mw). S temi projekti nadaljujemo zaveze, ki smo si jih že pred časom začrtali v naši trajnostni strategiji skupine. 
 
Hkrati v Termah Olimia že pridobivamo ponudbe za izgradnjo novega bazenskega kompleksa ob Hotelu Breza, katerega izgradnje se bomo lotili v kratkem. Odprtje načrtujemo v prihodnjem letu
 
Največ pozornosti pa je vsekakor pritegnila informacija o investiciji v nov družinski hotel, za katerega smo trenutno v fazi projektiranja in iskanja arhitekturnih rešitev. Načrtujemo, da bo ta faza potekala nekje do konca letošnjega leta, nato pa bo sledil izbor izvajalca del. Odvisno od situacije na trgu računamo, da bomo z izgradnjo lahko začeli sredi leta 2024.
To bo družinski hotel s 4 zvezdicami superior, ki bo imel okoli 145 sob. Kot rečeno, bo konceptualno in vsebinsko namenjen družinam z otroki, in sicer od najmlajših do zgodnjih najstnikov. Poleg sob, ki bodo omogočale namestitev za takšne družine, bo hotel ponujal veliko animacijskih vsebin, različnih igralnic, prostorov za zabavo in za ustvarjanje in se bo tako navezoval na programe, ki jih z vsemi vodnimi programi že sedaj nudi Termalija Family Fun, do katerega bo tudi speljana topla veza (hodnik) z direktnim vstopom na bazene.  Hotel bo umeščen v prostor pod gozdom na področje nad ribniki med Aparthotelom Rosa in Vasjo Lipa in bo imel tudi direktno lastno povezavo z glavne ceste do samega hotela. 

Za ta projekt smo se v Termah Olimia odločili, ker na trgu obstaja povpraševanje za tovrstno ponudbo, obenem pa želimo funkcionalno zaključiti posamezne vsebinske sklope, ki sodijo skupaj. Novi hotel bo s svojo ponudbo navezan na bazenski del Termalije Family fun, Hotel Sotelia bo s tem končno imel predispozicijo, da v kombinaciji z Wellnessom Orhidelia, kamor je že sedaj omejen vstop mlajšim od 15 let, postane t.i. adults only hotel (hotel samo za odrasle), medtem ko bomo Hotel Breza, kjer se nahaja zdravstveni del in v katerem bivajo v večji meri starejši gosti in skupine, navezali na novi bazen ob Brezi. Na ta način bo vsaka od omenjenih struktur gostov lahko koristila vsebino, ki ji je pisana na kožo, ne da bi motili drug drugega, kar bo posledično pomenilo višji nivo storitve za vsakega gosta. 

Investicijo v izgradnjo hotela skupaj s povezovalnim hodnikom, nakupom zemljišča, projekti in vsem ostalim, kar sodi zraven, ocenjujemo na 25 do 30 mio €. Terminski plan in samo odprtje hotela za goste bo zagotovo odvisen tudi od situacije na trgu, kar se tiče razpoložljivosti gradbenih podjetij, kjer trenutno vlada precejšnje pomanjkanje resursov in neupravičeno visoke cene, ampak naša želja je, da bi v poletje 2025 vstopili že z novim hotelom.


TERME PORTOROŽ

V Termah Portorož smo letos Savna Parku s 7 savnami dodali še povsem novo infrardečo savno s kromoterapijo, ki bo dopolnila izkušnjo savnanja za naše goste. 
Prilagam tudi fotografije.



TERME ZREČE

V Uniturju se osredotočamo na ekskluzivno povezavo termalnega zdravilišča Terme Zreče in gorskega športnega centra Rogla ter na nadgradnjo aktivnih in zelenih doživetij. Slednja temeljijo na preživljanju prostega časa na svežem zraku s poudarkom na pohodništvu in kolesarjenju, pri čemer zagotavljamo pohodniško in kolesarsko namestitev (3 pohodniki in 3 kolesarji) po zahtevnih kolesarsko-pohodniških trženjskih standardih Združenja Slovenia Outdoor ter priljubljene pohodne in kolesarske poti, pa tudi ostala edinstvena doživetja v destinaciji Rogla – Pohorje, predstavljamo na sodoben način z aplikacijo na pametnem zaslonu.
 
Nova dodatna turistična ponudba, ki bo v skladu z razpisnimi pogoji gostom in obiskovalcem na voljo od novembra 2023, bo omogočala tako desezonalizacijo kot tudi sinergijske učinke z obstoječo športno, wellness, gastronomsko in doživljajsko ponudbo srednjegorskega centra Rogla, pa tudi s termalnim zdraviliščem Terme Zreče ter destinacijo Rogla – Pohorje. Na voljo bo skozi vse leto, tako da bomo v novih atrakcijah v času izven zimske sezone prvič uživali ravno v letu 2024.
 
V skladu z zavezanostjo trajnostnemu razvoju in odgovornemu turizmu so načrtovani turistični produkti izdelani tako, da bodo kar v najmanjši možni meri spreminjali naravno okolje, obenem pa bodo za uporabnika enostavni in varni. 
 
Tudi v prihodnje bomo največ pozornosti namenjali vsebini in kakovosti ponudbe, pri čemer ostajamo usmerjeni predvsem v nadgradnjo doživljajske ponudbe za družine, programe, ki temeljijo na zdravih, zelenih in aktivnih doživetjih ter ustvarjanju kulinaričnih zgodb, ki ponujajo sinergijo med bogato kulinarično tradicijo naših krajev in sodobnimi trendi v zdravem načinu prehranjevanja z vključevanjem svežih, lokalno pridelanih živil in prehranskih izdelkov.
 
V Termah Zreče že uveljavljene programe nadgrajujemo na podlagi novih znanstvenih dognanj in rehabilitacijskih metod ter goste nagovarjamo s programi v povezavi z zdravilno srednjegorsko klimo na Rogli (programi za dvig odpornosti in psihofizične kondicije, programi za zmanjševanje posledic stresa in kakovosten spanec …). Hkrati ustvarjamo nove kulinarične zgodbe, ki ponujajo avtentično prepletenost med bogato kulinarično tradicijo naših krajev in sodobnimi trendi v zdravem načinu prehranjevanja z vključevanjem svežih, lokalno pridelanih živil in prehranskih izdelkov.
 
Na podlagi jasnih določil Mednarodne akreditacijske listine kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave po standardih AACI (American Accreditation Commission International), ki z vnaprej pripravljenimi in objavljenimi standardi kakovosti in varnosti, določa prijazno, varno in urejeno delovno okolje ter visoko strokovno in varno zdravstveno oskrbo - največ pozornosti namenjamo visoki kakovosti in varnosti obravnave pacientov v Termah Zreče.

VIR: Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč