Novost plačevanja v javnem potniškem prometu kmalu na voljo tudi v Ljubljani

Novost plačevanja v javnem potniškem prometu kmalu na voljo tudi v Ljubljani  

Ljubljana, 20. september 2023 – Mastercard, vodilno globalno tehnološko podjetje na  področju plačilnih rešitev, je v partnerstvu z Margento R&D d.o.o., Ljubljanskim  potniškim prometom (LPP) in Novo Ljubljansko banko (NLB) napovedal novo storitev  plačevanja v Ljubljanskem potniškem prometu. Gre za komplementarno rešitev  obstoječemu sistemu Urbana, ki temelji na globalno prepoznanem konceptu Tap &  Ride, uporabnikom pa omogoča neposredno plačilo avtobusne vozovnice s plačilno  kartico Mastercard, mobilno denarnico ali drugo primerljivo nosljivo napravo, ki ima  naloženo omenjeno kartico. Novost pozdravlja tudi Mestna občina Ljubljana, saj s tem  korakom slovensko prestolnico postavlja na zemljevid pametnih mest, ki s pomočjo  tehnoloških rešitev stremijo k izboljšanju kakovosti življenja svojih prebivalcev. 

Z inovacijami in tehnološkim napredkom mesto Ljubljana aktivno oblikuje svojo vizijo urbane  prihodnosti, ki temelji na trajnosti, večji vključenosti in izboljšani uporabniški izkušnji.  Dinamičen razvoj mesta odraža ne samo tehnološke preboje, ampak tudi strateško  načrtovanje. V ospredje pri tem pa stopa trdno partnerstvo med ključnimi deležniki na področju  mobilnosti, digitalizacije in trajnostnih rešitev. O prihajajoči novosti in prihodnosti urbane  mobilnosti so na okrogli mizi za medije z naslovom »Pametne urbane rešitve« spregovorili  Luka Gabrovšek, poslovni direktor pri Mastercard Slovenija; dr. Rok Vihar, namestnik  direktorja LPP d.o.o.; doc. Rok Žnidaršič, podžupan Mestne občine Ljubljana; Simon  Steinman, pomočnik člana uprave NLB; in Žiga Schmidt, direktor podjetja Margento R&D  d.o.o. 

»Mastercard s svojo predanostjo inovacijam in digitalni preobrazbi oblikuje novo vizijo javnega  prevoza. Z razumevanjem kompleksnosti današnjih urbanih okolij se trudimo oblikovati  rešitve, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo. Predstavljena novost v tem oziru presega  tradicionalne plačilne mehanizme, saj upošteva dinamične zahteve urbanega načina življenja 
in s tem predstavlja stičišče med moderno tehnologijo in vsakodnevnimi življenjskimi  potrebami prebivalcev mesta,« poudarja Luka Gabrovšek, poslovni direktor pri  Mastercard Slovenija. Potniki lahko že sedaj po vseh večjih evropskih mestih in drugod po svetu potujejo z uporabo plačilnih kartic, mobilnih denarnic ali drugimi oblikami nosljive  tehnologije. Globalne izkušnje s tovrstnimi alternativnimi načini plačevanja kažejo, da tovrstna  inovacija prinaša še boljšo uporabniško izkušnjo in višjo stopnjo zadovoljstva.  

Na okrogli mizi je spregovoril tudi podžupan Mestne občine Ljubljana, doc. Rok Žnidaršič,  in izpostavil, da je eden izmed ciljev upravljanja z mestom med drugim zagotoviti čim bolj  enostaven servis za meščane. Ob tem je poudaril: »Digitalizacija je vsekakor orodje na tej poti  in Ljubljana je v zadnjih letih prav z njeno pomočjo naredila pomembne korake na poti do bolj  zelene, trajnostne in inovativne metropole. V tej dinamiki transformacije smo zavezani k  povezovanju z vodilnimi podjetji in institucijami, da za prebivalce gradimo močne temelje za  prihodnost povezanega in vključujočega urbanega okolja, ki bo na dolgi rok zagotavljalo večjo kakovost življenja, spodbujalo inovacije in dajalo prednost trajnostnim rešitvam. Ljubljana je  mesto z visoko kakovostjo življenja, je prijetna za prebivalce ter privlačna za obiskovalce, nova  digitalna plačilna rešitev pa bo meščankam in meščanom olajšala dostopnost do uporabe JPP  in poenostavila ter izboljšala uporabniško izkušnjo. 

Eden izmed najpomembnejših vidikov trajnostne mobilnosti je delujoč, učinkovit in cenovno  dostopen potniški promet. Nova tehnološka rešitev ob boku nove Urbane razširja možnosti  uporabe mestnega potniškega prometa in jo bistveno olajša za določen krog uporabnikov, kot  so turisti, zaposleni in občasni uporabniki. »Pomembno je, da iščemo načine, kako uporabo  javnega potniškega prometa čim bolj približati uporabnikom.Tehnološki in družbeni razvoj  narekuje uvedbo alternativnih načinov plačevanja voznine, čemur v LPP dosledno sledimo,« 
je poudaril dr. Rok Vihar, namestnik direktorja LPP d.o.o.. 

Margento R&D d.o.o. kot vodilno podjetje na področju raziskav in razvoja v tehnologijah  pametnih mest in mobilnosti je po uspešni nadgradnji sistema Urbana v preteklem letu še  dodatno izpopolnilo tako Urbano kot tudi svoj tehnološki portfelj z implementacijo plačevanja  s plačilnimi karticami na Margento validatorski infrastrukturi, ki je bila v celoti razvita in  proizvedena v Sloveniji. »Po večletnem trudu in nenehnem razvoju smo ponosni, da lahko  predstavimo to tehnološko inovacijo, ki ne samo izboljšuje uporabniško izkušnjo v javnem  prevozu, ampak tudi postavlja nove standarde za celoten ekosistem mobilnosti,« je povedal Žiga Schmidt, direktor podjetja Margento R&D d.o.o. 

Implementacija tehnološke inovacije je plod večletnega razvoja in sodelovanja s partnerji, ki  predstavljajo koščke mozaika v ustroju pametnih urbanih rešitev. Pri NLB v okolju, v katerem  delujejo, vse bolj iščejo sinergije, s katerimi si delijo enake vrednote pri doseganju trajnostnih  ciljev. »V NLB se zavedamo svoje sistemske vloge, ki jo imamo tako v Sloveniji, kot tudi na  trgih v regiji, kjer smo prisotni. Izjemno ponosni smo, da smo partnerji projekta, ki bo omogočil  plačevanje voženj na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa z bančnimi karticami. Naš  cilj je namreč ljudem ponuditi inovativne rešitve, ki izboljšujejo in olajšujejo življenja in na ta  način soustvarjati prihodnost. Tu pa se ne zaustavljamo, saj želimo podobne sodobne rešitve  ponuditi tudi drugje in to tako v Sloveniji, kot v regiji,« še zaključuje Simon Steinman,  pomočnik člana uprave NLB. 

Kaj omogoča storitev in kdaj bo na voljo? 

Plačevanje avtobusnih vozovnic mestnega potniškega prometa v Ljubljani s plačilnimi  karticami Mastercard in drugimi prinaša digitalno revolucijo v urbanem prometu in spreminja  mesta v pametna središča, ki zadovoljujejo naraščajočo potrebo posameznikov po  privlačnejših, enostavnejših in dostopnejših rešitvah na vsakodnevni ravni. Storitev Tap &  Ride omogoča uporabnikom javnega potniškega prometa enostavno rešitev na dosegu roke  – preprosto plačevanje s plačilno kartico, mobilno denarnico in drugo primerljivo nosljivo  napravo, ki še nadgrajuje obstoječe načine plačevanja avtobusnih vozovnic. Nova storitev bo  uporabnikom predvidoma na voljo do konca leta, poleg zagotavljanja hitrejšega in varnejšega  načina plačila pa bo omogočila integracijo z drugimi storitvami v mestu in napredne analitične  funkcije, ki bodo pomagale izboljšati operativno učinkovitost ter načrtovanje mestnega  prometa.
Začetni fazi testiranja bo sledil širši zagon storitve, ki bo vožnjo z javnim prevozom v Ljubljani  preoblikoval v celovito digitalno popotovanje, kjer vsak korak – od nakupa vozovnice do  izstopa iz avtobusa – pripomore k optimizirani uporabniški izkušnji. 

O družbi Mastercard 

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je globalno tehnološko podjetje v plačilni industriji. Naše poslanstvo je povezati in napajati  vključujočo, digitalno ekonomijo, ki koristi vsem in povsod, tako, da naredi transakcije varne, preproste, pametne in dostopne. Z uporabo  varnih podatkov in omrežij, partnerstev in strasti, naše inovacije in rešitve pomagajo posameznikom, finančnim institucijam, vladam ter  podjetjem, da uresničijo svoj največji potencial. S povezavami v več kot 210 državah in območjih gradimo trajnostni svet, ki odpira  neprecenljive možnosti za vse. 

VIR: Povem