Slovenija je na včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev dobila prvo predsednico republike v zgodovini.

Metka R. 

Slovenija je na včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je namreč   po socer še neuradnih izidih s 53,86 % glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,14 % volivcev. Volitev se je udeležilo 53 % volivcev.
 
Tudi v idrijskem volilnem okraju, kamor sodita občini Idrija in Cerkno, je ob 57,90 % volilni udeležbi zmagala Musarjeva, ki je prejela 50,73 % glasov, Logar pa 49,27 %, razlika med njima je bila komaj poldrugi odstotek. V idrijski občini so za Musarjevo večinsko glasovali na 11 od 21 volišč, in sicer na vseh voliščih v Idriji in Spodnji Idriji, ki so največja, ter v Idrijski Beli in Kanomlji, za Logarja pa v Dolah, na Vrsniku, v Ledinah, Godoviču, Črnem Vrhu, na Vojskem, v Masorah, Čekovniku, Idrijskih Krnicah in Zavratcu, tu je prejel kar 88,51 % vseh glasov.
Tudi na Cerkljanskem je na večjih voliščih v Cerknem ter v Ravnah, Orehku, Lazcu, Policah in Jagrščah, tu je prejela največ, to je 73,08 % glasov, zmagala Musarjeva, na 10 manjših od skupno 17 volišč na Cerkljanskem pa Logar. Največ glasov je prejel v Zakrižu, 82,14 %.  
Izidi včwerajšnjih predsedniških volitev še niso uradni, saj jim bodo dodali še glasove po pošti iz domovine in tujine. Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra, novoizvoljena predsednica pa bo mandat nastopila 23. decembra, ko funkcija poteče aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju.
 
Metka Rupnik
Foto: DVK - zajem zaslona

VIR: Občina Idrija