Društvo rejcev drobnice Idrija – Cerkno vabi vse ljubitelje kulinarike, da vse do 20. februarja sodelujejo v posebnem natečaju, imenovanem NATEČAJ ZA IZBOR RECEPTOV ZA JEDI IZ MESA IN MLEKA DROBNICE.

V okviru razpisanega natečaja se iščejo recepti za jedi iz mesa in mleka drobnice. Povabilo k sodelovanju na natečaj pa je namenjeno vsem zainteresiranim, kulinaričnim navdušencem, rejcem drobnice, gostincem, kuharjem, turističnim kmetijam, dijakom in študentom s področja gostinstva, turistične in kmetijske stroke. Namen natečaja je opozoriti na produkte ter jedi iz mesa in mleka drobnice. Cilj pa je spodbuditi vključevanje produktov drobnice na jedilnike tako doma kot v različnih gostinskih obratih. Pogoj za sodelovanje v natečaju je stalno ali začasno bivališče na območju LAS s CILjem, torej lahko sodelujete vsi prebivalci Občin Cerkno, Idrija in Logatec. Vsak posameznik lahko sodeluje z dvema receptoma, katerih glavna sestavina mora biti meso ali mleko drobnice, ostale sestavine pa ustvarjalec recepta lahko izbere po lastni presoji. Kot so zapisali na društvu rejcev drobnice bodo velika dodana vrednost jedi lokalne sestavine, kar bo tudi en od kriterijev izbora jedi. Prijavljen recept, ki ga lahko pošljejo na elektronsko pošto društva ali po navadni pošti, mora nujno vsebovati seznam sestavin za pripravo obroka za 4 osebe, opis priprave jedi in opredelitev okvirnega časa priprave jedi. Zaželeno je, da k receptu izbrane jedi sodelujoči dodajo zgodbo oziroma interpretacijo posamezne jedi, ki je lahko povezana s posamezno pasmo drobnice, izvorom in izborom drugih sestavin, z načinom priprave, serviranja ali načinom kulture prehranjevanja na posameznem območju, pozitivnimi lastnostmi mesa ali mleka drobnice. Zaželeni sta tudi ena do dve fotografiji pripravljene jedi. Izbrani recepti jedi bodo vključeni v skupno informativno-promocijsko gradivo, kar bo prispevalo k promociji produktov, mesa in mleka slovenske drobnice ter njihovega vključevanja v kulinarično ponudbo.
Maja Vojska

VIR: Občina Idrija