Ikeini droni blagovne znamke Verity preštevajo zalogo v skladiščih po 16-ih lokacijah v Evropi.

Ikeini droni blagovne znamke Verity preštevajo zalogo v skladiščih po 16-ih lokacijah v Evropi.

Ikea “je zaposlila” več brezpilotnih letalnikov za spremljanje svoje zaloge. V blog objavi, ki so jo delili prejšnji teden, Ingka, pravna oseba, odgovorna za večino Ikeinih trgovin, pravi, da imajo v podjetju zdaj skupaj 100 avtonomnih dronov, ki štejejo zaloge v skladiščih. To delajo izven rednega delovnega časa ljudi.

Ikea se je s podjetjem za izdelavo dronov Verity prvič povezala leta 2020 in jih uporabila v Švici, zdaj pa pravijo, da se droni gibljejo na 16 lokacijah po Belgiji, Hrvaški, Sloveniji, Nemčiji, Italiji in Nizozemski. Švedski pohištveni velikan pravi, da droni pomagajo izboljšati natančnost ocenjevanja razpoložljivosti izdelkov in podpirajo tudi “bolj ergonomsko delovno mesto”, saj s tem rešujejo zaposlene pred ročnim štetjem zalog.

Verity, ki je specializiran za izdelavo samoletečih dronov za skladišča in celo koncerte, je ustanovil Raffaello D’Andrea, eden od ustvarjalcev Kiva Systems, ali tistega, kar se zdaj imenuje Amazon Robotics. Kot je leta 2020 poudaril D’Andrea, droni delujejo tako, da vzletijo s polnilne postaje in nato obiščejo vse palete v skladišču in sproti zajamejo slike, videoposnetke in 3D globinske posnetke izdelkov. Ko je delo opravljeno, se droni vrnejo na svoje polnilne postaje, da prenesejo zbrane podatke. Droni ne samo štejejo zaloge, temveč zaposlenim pomagajo ugotoviti, če nekaj manjka ali je na napačnem mestu.

To ni edina visokotehnološka rešitev, ki jo Ikea uporablja za optimizacijo dela v svojih skladiščih. V svoji trgovini v Covini v Kaliforniji Ikea uporablja avtomatiziran sistem za skladiščenje, ki je “večino” viličarjev odstranil iz podjetja, da bi pomagal ohraniti več izdelkov na zalogi. Ikea je prav tako eksperimentirala z avtomatiziranim skladiščem na Hrvaškem, kjer “majhni, radijsko vodeni roboti” pobirajo posode, ki vsebujejo izdelke podjetja in jih dostavijo zaposlenim med izpolnjevanjem naročil.

Predstavitev dronov in drugih naprednih tehnologij – kot so na primer roboti za pobiranje blaga – je resnična zmaga za vse,” pravi Tolga Öncu, vodja maloprodaje pri skupini Ingka. “To izboljšuje dobro počutje naših sodelavcev, zmanjšuje operativne stroške in nam omogoča, da postanemo bolj dostopni in priročni za naše stranke.

VIR: Računalniške novice