Na akcijo Šolar na smuči, ki jo letos že osmič organizirajo Policija, Smučarska zveza Slovenije in Zavod za šport RS Planica, se je letos prijavilo 62 osnovnih šol z različnih koncev Slovenije.

Na akcijo Šolar na smuči, ki jo letos že osmič organizirajo Policija, Smučarska zveza Slovenije in Zavod za šport RS Planica, se je letos prijavilo 62 osnovnih šol z različnih koncev Slovenije. Prvi sklop akcije je potekal januarja, ko so se 1.071 tretješolcev učilo teka na smučeh, akcija pa se na šestih prizoriščih nadaljuje v tem tednu, ko se 2.136 četrtošolcev uči smučanja in deskanja. Smučarski Center Cerkno je predzadnje prizorišče letošnje akcije Šolar na smuči, kjer je male smučarje motiviral in spodbujal nekdanji vrhunski smučar Jure Košir, ki je ambasador akcije od njenega samega začetka.
V organizaciji dogodka je sodelovala tudi Policijska postaja idrija. Na dogodku je bil prisoten tudi načelnik Policijske postaje Idrija Bojan Bizjak, ki pravi, da se policisti PP Idrija vsako leto radi odzovejo povabilu k sodelovanju v akciji. Dodaja, da policisti že s svojo prisotnostjo na smučišču tako mlajše kot starejše smučarje opozarjajo na previdno in varno smučanje. Bizjak pojasnjuje, da če smučar upošteva 10 FIS pravil bo smučanje na smučišče varno tako za posameznika in tudi ostale smučarje na belih strminah. Povzame, da se po njegovem mnenju smučarji kar zadovoljivo držijo pravil, jih je pa na smučiščih vsako leto več, zato posledično prihaja do več poškodb. V letošnji sezoni so idrijski policisti obravnavali 12 primerov, kjer je šlo za sum hujše poškodbe.
Namen akcije Šolar na smuči je seznanitev otrok s smučanjem, deskanjem in tekom na smučeh s poudarkom na varnem in kulturnem ravnanju na snežnih progah. Poleg tega je šport vir zdravja in veselja, zato organizatorji želijo kar največ otrok opolnomočiti za kvalitetno preživljanje prostega časa, tudi na tekaških progah in snežnih strminah.

Vir: Primorski val

VIR: Občina Idrija