Zadnje stanje tehnike in nova zakonodaja

Zadnje stanje tehnike in nova zakonodaja

Konec leta 2023 je prenehala veljati Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE. Že od leta 2022 dalje pa velja Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 43/22), ki prinaša tudi nov obračun omrežnine in dajatev ter ukinja koncept ”netiranja” prevzetih in oddanih količin v omrežje za naprave, ki vstopijo v sistem samooskrbe v letu 2024.

Z letom 2024 stopa v veljavo novi tarifni sistem. Le-ta se nanaša samo na omrežnino. Cilj je spodbuditi uporabnike, da s prilagajanjem odjema prispevajo k optimizaciji distribucijskega in tudi širše elektroenergetskega sistema. Tako lahko dosežemo razbremenitev omrežja v času, ko je to najbolj obremenjeno z vidika porabe električne energije in moči. Uporabnik lahko svoj odjem prilagaja tako po moči, kot po porabljeni električni energiji in s tem privarčuje. Zaradi veljavne Uredbe o samooskrbi in novega tarifnega sistema, so baterijski hranilniki, tako za poslovne kot »domače« objekte zelo aktualni.

Tehnologija nam že omogoča učinkovito hranjenje električne energije s hranilniki električne energije, ki nudijo neodvisno in zanesljivo oskrbo z električno energijo. Baterijski hranilniki električne energije so tako že postali nepogrešljiv element elektroenergetskih sistemov za oskrbo z električno energijo. Več …

VIR: Elektrotehniška revija