Hiša eksperimentov bo danes v Ljubljani organizirala jubilejno tekmovanje elastomobilov. Na tekmovanju se bo letos pomerilo 15 osnovnošolskih skupin, ki so svoja znanja iz fizike uporabili za samostojno snovanje in izdelavo vozil

Hiša eksperimentov bo danes v Ljubljani organizirala jubilejno tekmovanje elastomobilov. Na tekmovanju se bo letos pomerilo 15 osnovnošolskih skupin, ki so svoja znanja iz fizike uporabili za samostojno snovanje in izdelavo vozil, da bodo po klančini prevozila čim daljšo razdaljo, so za STA povedali iz Hiše eksperimentov.
Na tekmovanju se bodo s svojimi elastomobili v treh krogih pomerile najboljše slovenske osnovnošolske skupine, ki so samostojno oblikovale in izdelale vozila, ki delujejo na ekološko neoporečen način, so sporočili iz Hiše eksperimentov. Izpostavili so glavno pravilo tekmovanja, da lahko vozila poganjajo le elastike in vzmeti. Vozilo mora biti zasnovano tako, da bo prevozilo čim daljšo razdaljo po klancu z določeno širino.
Izpostavili so, da tekmovanje spodbuja kompetence naravoslovja, tehnike in tehnologije, umetnosti ter matematike. "Otroci pri izdelavi vozil za tekmovanje uporabljajo predvsem znanja iz tehnike in fizike. Pri tem uporabijo najrazličnejše tehnike, nekateri se poslužujejo tiskanja s 3D tiskalnikom, drugi izrezavanja z laserskimi rezalniki, tretji pa se izdelave vozil lotijo povsem ročno," je za STA povedal urednik tekmovanja Jurij Semič. Omenil je, da tekmovanje pri otrocih spodbuja nova spoznanja na področju fizike, kjer se seznanijo s tem kako pri kreaciji svojega izdelka najbolje izkoristiti prožnostno energijo.
Dogodek bo slavnostno odprl minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, so sporočili iz Hiše eksperimentov. Letošnje tekmovanje bo sicer krajše kot ponavadi, saj se je na tekmovanje prijavilo manj skupin, a ne bo zato nič manj pestro. Urednik tekmovanja je za STA pojasnil, da se bo za osnovnošolce dogajanje začelo že zjutraj, ko se bo odvila priprava in ocenjevanje izdelkov. "Strokovna komisija bo ocenila izgled elastomobila in pa kakšne tehnične posebnosti, če je kdo kaj na novo izdelal," je še pojasnil.
Tekom tekmovanja bodo izvedli tudi različne poskuse, pri katerih bodo lahko sodelovali vsi, tekmovalci, mentorji pa tudi mimoidoči. Dogodka se namreč lahko po navedbah direktorja Hiše eksperimentov Mihe Kosa udeležijo vsi, ki bi želeli spodbujati tekmovalce in se naužiti pozitivne energije.

VIR: STAkrog