HESS je lani zaznamovala rekordna proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov, predstavljena v številkah: skupno 683,4 GWh. Hidroelektrarne so prispevale kar 99 odstotkov te količine, odstotek celote pa je pridobljen iz sončne energije.

Datum objave:
26. januar 2024

Avtor:
Mare Bačnar / Povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
arhiv HESS
HESS je lani zaznamovala rekordna proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov, predstavljena v številkah: skupno 683,4 GWh. Hidroelektrarne so prispevale kar 99 odstotkov te količine, odstotek celote pa je pridobljen iz sončne energije.

Hidroelektrarne na Spodnji Savi poročajo o rekordu v proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov, ki prispeva k strateškim ciljem Slovenije na področju energetske oskrbe, rabe obnovljivih virov energije ter zmanjševanju podnebnih vplivov. S proizvodnjo električne energije iz vode in sonca HESS ne le sledi, temveč postavlja nove standarde trajnostne energetike.

Ugodne hidrološke razmere in sončni pogoji
Uspeh družbe HESS v letu 2023 je rezultat izjemno ugodnih hidroloških razmer in optimalnih sončnih pogojev. Družba se je uspešno prilagajala spremenljivim hidrološkim razmeram, zagotavljala nemoteno vzdrževanje in zanesljivo obratovanje naprav, kar je omogočilo rekordno proizvodnjo električne energije. Sicer pa HESS ni le proizvajalec električne energije; gre za močno silo trajnostnega razvoja. Njihova proizvodnja prispeva k zmanjševanju podnebnih vplivov, omogoča prilagajanje podnebnim spremembam in krepi samooskrbo države z energijo, vodo in hrano.

Povečanje proizvodnje Iz obnovljivih virov v Sloveniji
Tudi sicer je Slovenija v letu 2023 dosegla pomemben napredek v proizvodnji iz obnovljivih virov energije, s približno 10-odstotnim povečanjem v primerjavi z letom 2022. Podatki Statističnega urada RS kažejo, da so hidroelektrarne prispevale kar 86 odstotkov k temu povečanju. Hidroenergija ostaja ključna gonilna sila na področju obnovljivih virov v Sloveniji, glede na svojo razširjenost, razpoložljivost, zanesljivost in trajnost.

Trajnostna vizija za zeleno prihodnost
Zaključujemo, da je HESS v letu 2023 prevzel pomembno vlogo v proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji. Njihova predanost trajnostni energetiki je odražena v rekordnih številkah, ki kažejo na uspešno združevanje ugodnih naravnih pogojev, učinkovitega upravljanja in zavezanosti k trajnostnemu razvoju. Družba HESS ne le sledi zastavljenim ciljem Slovenije, temveč jih aktivno oblikuje s svojo inovativno in trajnostno vizijo. Čestitke.


VIR: Naš Stik