napovednik

GRAJSKE HARMONIJE|12. koncertna sezona|2. koncert

CVETO KOBAL, flavta in JAKŠA ZLATAR, klavir

Četrtek, 13. april 2023, ob 20. uri, Grad Kromberk


V Gradu Kromberk ponovno odzvanjajo Grajske harmonije 12. sezone cikla komorne in solistične glasbe, ki ga že vsa leta organiziramo v sodelovanju z Goriškim muzejem. V četrtek, 13. aprila 2023, ob 20. uri bosta v grajski dvorani nastopila flavtist Cveto Kobal in dalmatinski pianist Jakša Zlatar. Na koncertu, ki je za abonma in izven, bosta poustvarila dela skladateljev, kot so François Couperin, Robert Schumann, Nello Milotti, Aldo Kumar, Astor Piazzolla in Jacques Ibert. Cena vstopnice za posamični koncert znaša 13 € (redna cena) in 9 € (znižana cena za dijake, študente in upokojence). Za brezposelne osebe je ob predložitvi veljavnega potrdila o brezposelnosti vstop prost. Vabljeni!


Na drugem koncertu letošnjega cikla Grajske harmonije bosta nastopila slovenski vsestranski flavtist Cveto Kobal in dalmatinski pianist Jakša Zlatar. Naj v izogib morebitni nejevolji glede spremembe programa drugega koncerta spomnimo, da je do nje prišlo zaradi hujše poškodbe v Godalnem kvartetu Tartini, ki smo ga napovedovali ob začetku promocije letošnjega cikla.

Slovenski vsestranski flavtist Cveto Kobal koncertira na solističnih recitalih, kot solist z orkestri ter kot član različnih komornih skupin v Evropi, Izraelu, ZDA in na Japonskem. Je profesor na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete v Mariboru in Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izdal je pet samostojnih zgoščenk, snema za radio in televizijo, solistično je sodeloval na več zgoščenkah za domače in tuje založbe. Predstavil je številne prve izvedbe slovenskih glasbenih del. Za umetniško dejavnost prejema odlične ocene strokovne kritike. Večinoma se ukvarja s klasično glasbo, občasno pa kot skladatelj in vokalist zaide v druge zvrsti. Je avtor glasbe za več dokumentarnih in igranih filmov. V Šibeniku rojeni pianist Jakša Zlatar koncertira kot solist ter z orkestrom in komornimi sestavi, snema za radio in televizijo. Od leta 1981 je profesor na Glasbeni akademiji v Zagrebu, od leta 1995 tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani (predmeti klavir, specialna didaktika klavirja in zgodovina klavirske literature). Poleg tega, da je dejaven koncertni pianist, vodi seminarje za klavir in je član žirij na mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Je avtor knjig Metodika klavirja (1982) in Uvod v klavirsko interpretacijo (1989), ki sta prevedeni v angleščino in slovenščino. Je avtor oddaj o zgodovini pianizma za hrvaški radio in televizijo ter tekstov v glasbenih revijah. 


SPORED:

François Couperin (1668–1733): Kraljevi koncert št. 4 v e-molu
Prelude, Allemande, Courante française, Courante a l’Italienne, Sarabande, Rigaudon, Forlane en rondeau

Robert Schumann (1810–1856): Tri romance, op. 94
Moderato, Semplice, con sentimento, Moderato

* * *

Nello Milotti (1927–2011): Sjećanje na Ohrid ali Ohridski biseri

Aldo Kumar (1954) : Tantadrujeve želje za flavto solo

Astor Piazzolla (1921–1992): Che, tango, che, Oblivion, Jeanne y Paul

Jacques Ibert (1890–1962): Entr’acte


VIR: KDNG