Nov obrat za proizvodnjo propilena, gradnja katerega je ocenjena na 65 milijard HUF, bo dolgoročno ustvarjal konkurenčna delovna mesta

  • Obrat bo proizvedel 100.000 ton propilena kar bo zagotovilo četrtino potreb po kemijskem materialu v Skupini MOL
  • Investicija je vključena v posodobljeno strategijo Skupine MOL in je velik korak naprej v transformaciji družbe
 
V Tiszaújvárosu na Madžarskem je potekala uradna slovesnost položitve temeljnega kamna za nov obrat za proizvodnjo propilena družbe MOL Petrochemicals. Obrat, ki bo zgrajen kot nova naložba v višini 65 milijard HUF, bo proizvedel 100.000 ton propilena, kar bo znatno povečalo pokrivanje potreb Skupine MOL po kemičnem materialu in samooskrbo družbe. Ta obrat bo zagotavljal propilen za kompleks proizvodnje poliola, ki je že v izgradnji in Tiszaújváros spremenil v kemično prestolnico regije. Gradnja obrata propilena zagotavlja tisoče zaposlitvenih priložnosti in dolgoročno ustvarja konkurenčno delovno okolje.

Izgradnja novega obrata propilena je v skladu s posodobljeno strategijo Skupine MOL SHAPE TOMORROW 2030+, saj lahko s pomočjo te investicije družba v svojem portfelju nenehno povečuje delež izdelkov, ki niso goriva. Skupina MOL zagotavlja približno 4,5 milijarde USD za investicije, ki bodo Tiszaújváros spremenile v glavno kemično prestolnico regije. Nov obrat ima pomembno vlogo pri razvoju, saj bo zagotavljal stabilno oskrbo z materiali v treh proizvodnih linijah MOL Petrochemicals. 100.000 ton propilena zagotavlja četrtino skupnih potreb podjetja.

„Skupina MOL je v zadnjih 5-10 letih Tiszaújváros spremenila v edinstveno kemično središče, tako da mesto nedvomno velja za eno najsodobnejših petrokemičnih metropol. Tu imamo že zgrajeno tovarno butadiena, pa tudi tovarno sintetičnega kavčuka, ki je bila zgrajena v sodelovanju z japonskimi strokovnjaki, mesto pa gosti tudi največjo industrijsko naložbo na Madžarskem v zadnjih 30 letih, kompleks za proizvodnjo poliola, zgrajen za 1,3 milijarde EUR«– je povedal Zsolt Hernádi, Predsednik in Izvršni direktor Skupine MOL. Poudaril je, da je Skupina MOL z izgradnjo obrata propilena dosegla pomemben mejnik na poti kemične transformacije in energetskega prehoda. „Ta obrat krepi našo kapaciteto samooskrbe, kar je zelo dragoceno za vso državo. Od časa do časa zgodovina dokazuje: narediti moramo vse, da se izognemo odvisnosti od drugih,” - je dodal.

Sama gradnja tovarne ponuja zaposlitvene možnosti za več tisoč ljudi, delež madžarskih izvajalcev dosega približno 50%. Po načrtih bo obrat začel delovati leta 2024 in dolgoročno ustvaril okoli 30-40 novih konkurenčnih delovnih mest.

Naložba predstavlja naslednji mejnik v dolgoročnem procesu kjer Skupina MOL vodi več razvojnih dejavnosti v Tiszaújvárosu. Enota za ekstrakcijo butadiena in tovarna sintetičnega kavčuka že delujeta, v zaključni fazi pa je tudi izgradnja kompleksa za proizvodnjo poliola, ki je ena največjih domačih industrijskih investicij. Poleg tega dobro napreduje tudi proces modernizacije in podaljševanja življenjske dobe obrata Olefin-1, ki je trenutno največji program izboljšanja učinkovitosti obstoječe opreme na Madžarskem.

S 5 milijardami HUF podpira investicijo tudi madžarska vlada. Na slovesnosti so Minister za zunanje zadeve Péter Szijjártó, Predsednik uprave Skupine MOL in njen Izvršni direktor Zsolt Hernádi ter članica madžarskega parlamenta Zsófia Koncz, položili temeljni kamen novega obrata.

PR in foto: MOL