Tekma za gradnjo ene največjih in tehnološko najnaprednejših križark na svetu

Tekma za gradnjo ene največjih in tehnološko najnaprednejših križark na svetu

Ljubljana, 5. december 2023 - Program Viasat Explore gledalcem predstavlja inženirski čudež z enkratno posebno oddajo Gradnja milijardo funtov vredne križarke, ki bo premierno predvajana 14. decembra ob 21.00 uri. Oddaja nas popelje v Francijo, kjer ekipa 3000 elitnih inženirjev tekmuje s časom pri gradnji MSC World Europa, ene največjih in tehnološko najnaprednejših križark na svetu.

Križarka MSC World Europa je izjemen inženirski dosežek, saj v dolžino meri 333 metrov in tehta 78.000 ton, kar pomeni, da je daljša in sedemkrat težja od Eifflovega stolpa. Poganja jo utekočinjen zemeljski plin, čistejše in okolju prijaznejše gorivo od kurilnega olja, ki ga plovila običajno uporabljajo za plovbo. Ladja ima tudi številne inovativne oblikovne značilnosti, vključno s prelivnim bazenom s steklenim dnom, barom s panoramskim razgledom na strehi in rekordno dolgim suhim toboganom na morju – Venom Drop @ The Spiral – 11-nadstropno mojstrovino iz nerjavečega jekla, ki je edinstvena v industriji proizvodnje križark.

Oddaja Gradnja milijardo funtov vredne križarke gledalcem prikaže zakulisje gradnje in razkrije zapleten in zahteven proces izdelave tako velikega plovila. Spremljali bomo inženirje, ki se borijo z natančno določenimi roki, ko režejo in upogibajo 42.000 ton jekla, ki ga uporabijo za oblikovanje ogromnega trupa, vgradnjo 300-tonskih rezervoarjev ter montažo in namestitev več kot 2.500 kabin. Ta posebna oddaja razkriva tudi gradnjo skupnih prostorov, vključno s 13 jedilnicami, trgovinami, bari in sedmimi bazeni, ter prikazuje ekipo, ki je naložila 350 ton hrane, preden je križarka na prvo plovbo sprejela skoraj 7000 gostov. Poleg inženirskih izzivov oddaja Gradnja milijardo funtov vredne križarke razkriva tudi zgodbe ljudi, ki sodelujejo pri izdelavi MSC World Europa in spremlja življenja inženirjev in delavcev, ki so sodelovali pri uresničitvi načrtov za to neverjetno plovilo.

Oddaja Gradnja milijardo funtov vredne križarke predstavi inženirske mojstrovine ter prikaže obseg in inovacije, ki presegajo meje oblikovanja in gradnje potniških ladij. Ta izjemna enkratna posebna oddaja bo premierno predvajana na programu Viasat Explore 14. decembra ob 21.00 uri.

VIR: Grayling