Na gradu Fužine poleg prepletenih plasti grajske zgodovine danes domuje tudi zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: eklektičen, a s svojevrstno notranjo logiko prežet nabor dokumentacije in predmetov, povezanih s prostorom in snovnostjo.

Na gradu Fužine poleg prepletenih plasti grajske zgodovine danes domuje tudi zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: eklektičen, a s svojevrstno notranjo logiko prežet nabor dokumentacije in predmetov, povezanih s prostorom in snovnostjo. Opirajoč se na idejo o transhistoričnem muzeju, razstava Grad → koncepti, predmeti, prostori prepoznava zgodovino kot razslojen preplet narativnih pramenov, med njimi pa išče stičišča, pomenska zgoščevanja, odslikave in odzvanjanja.
 
Neposredno soočenje gradu in muzejskih predmetov v središče ne postavlja stavbne zgodovine, ampak predvsem življenje gradu, ki skozi stoletja ustvarja točke prelomov in skupaj z okoliško naravo spodbuja vedno novo mišljenje, znanje, invencije. Transhistoričnost lahko obenem razumemo tudi kot iskanje nadčasovnega v muzejskih artefaktih in zidovih gradu, ki pa vendar ne zanika materialistične narave njihovega nastanka. Razumevanje zbirke, pa tudi gradu, njene trenutne lokacije, kot odprte in fluidne časovno-prostorske entitete sedanji trenutek vpenja v kontinuiranost zgodovine, s tem pa ga opolnomoči in se neizogibno sprašuje: kako dalje?
 
Postavitev razstave izhaja iz elementov prostora. Jarek, polje, soba, stolp, reka in dvorišče niso zgolj anonimna prizorišča, temveč aktivno soustvarjajo izkušnjo razstave. Predmeti iz muzejske zbirke, predvsem takšni, ki so javnosti manj znani, govorijo o konceptih, ki izhajajo iz bivanja na gradu in njegove prostorske pojavnosti, vendar so univerzalni, vseprisotni in vedno aktualni. To so koncepti, ki jih razstava izpostavlja skozi svoje teme: zasedbe in osvoboditve, strategije samooskrbe, nevsakdanja domačnost, produkcija vednosti, materialnost v pogonu ter preseki javnega in zasebnega.
 
Predstavljeni koncepti, predmeti in prostori izhajajo iz svojega časa, vendar jih ta ne določa; njihove sopostavitve ustvarjajo nove odnose in dialoge med predmeti, arhitekturo, posamezniki in javnostjo. Novo branje predmete reaktivira, mednje vnaša napetost: v novih prostorskih konstelacijah, iztrgani iz konteksta svojega osnovnega pomena in funkcije, razpirajo še neraziskane, današnjemu času lastne in aktualne pomene. Muzej in njegova lokacija s tem nista le negibno mesto preteklosti, ampak sta aktivno udeležena v produkciji sodobne ustvarjalnosti in kulture.
 
Kustosinje
Maja Vardjan, Cvetka Požar, Ajda Bračič
Sokustosi
Natalija Lapajne, Katarina Metelko, Nika Novak, Nikola Pongrac, Maja Šuštaršič, Bogo Zupančič
Svetovalni odbor
Miloš Kosec, Ana Kreč, Boštjan Vuga
Strokovni sodelavki
Neli Grafenauer, Špela Šubic
 
Oblikovanje razstave
Sara & Sara
Vizualna podoba
Alja Herlah (Type Salon)
Marketing
Ana Kandare
Odnosi z javnostjo
Smilja Štravs
Prevodi in jezikovni pregled
Andreja Šalamon Verbič, Jeff Bickert, Katja Paladin
 
Izvedba razstavne konstrukcije
GC DPI d. o. o.
Tehnična realizacija
Matjaž Rozina, Tadej Golob, Tine Drašak, Tara Kragl, Max Novak
 
Posebna zahvala 
 
Zdenka Badovinac, Mateja Breščak, Petra Čeferin, Katarina Dekleva, Peter Gabrijelčič, Pia Groleger, Barbara Jaki, Luka Karlin, Gregor Kokalj, Mateja Kos, Metka Košir, Janez Koželj, Peter Krečič, Jassmina Marijan, Darija Mavrič, Katra Meke, Silvester Morela, Rok Oblak, Ana Pokrajac Iskra, Gorazd Pust, Zdenka Semlič Rajh, Igor Ravbar, Urška Suhadolc, Kristijan Troha, Irena Uršič, Marta Verginella, Gojko Zupan
 
Avstrijska nacionalna knjižnica, Arhiv Republike Slovenije, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Mestni muzej Ljubljana (MGML), Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Narodni muzej Škotske, Papirnica Vevče d. o. o., Zgodovinski arhiv Ljubljana, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana
 
 
Nedelja v MAO: javna vodstva po razstavi in otroške delavnice s pričetkom ob 11. uri.
 
21.7.2024 I 11.00 I Javno vodstvo po razstavi I Vodi kustosinja razstave Maja Vardjan
 
23.06.2024 I Delavnica: Grad – lego ustvarjalnica
7.7.2024 I Delavnica: Spomin – spomenik (klesanje v siporeks)
1.9.2024 I Delavnica: Stol skozi čas in pop-up pohištvo (papirna plastika)
15.9.2024 I Delavnica: Zeleno, ki te ljubim zeleno
29.9.2024 I Delavnica: Čaše in kelihi
13.10.2024 I Delavnica: Moj knjižni ovitek
27.10.2024 I Delavnica: Meči, ščiti in čelade
 
 
Nedeljska ustvarjalnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta, mlajši v spremstvu staršev. Medtem ko so starši vabljeni na voden ogled razstave, otroci svet arhitekture in oblikovanja spoznavajo skozi igro in inovativne ustvarjalne delavnice s pestrim naborom tem in ustvarjalnih izzivov.
 
Prijave: izobrazevanje@mao.si

VIR - MAO

/