Zabava, kultura, medsebojno spoznavanje: to so sestavine Borderless Games 2024, prve izdaje čezmejnih sosedskih iger, ki bodo izvedene v okviru projekta Go! 2025.

Zabava, kultura, medsebojno spoznavanje: to so sestavine Borderless Games 2024, prve izdaje čezmejnih sosedskih iger, ki bodo izvedene v okviru projekta Go! 2025. V soboto, 15. junija, se bo na igrišču pomerilo 13 ekip, ki bodo zastopale čim več sosesk občin Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba, in sicer Nova Gorica, Rožna Dolina, Solkan, Šempeter-Vrtojba, Ločnik, Podturn-Sveta Ana, Pevma-Štmaver-Oslavje, Podgora, Madonnina, Štandrež, Center, Stražce-Sveta Gora-Placuta in EZTS GO (čezmejna ekipa z zaposlenimi). Vsaka ekipa bo štela največ dvajset članov, starih 16 let in več.

Zamisel se je porodila na srečanju s predstavniki sosedskih združenj v Gorici in se razvila zaradi navdušenja teh in drugih sodelujočih za to priložnost. Odbornika za področja Go! 2025 in Decentralizacija in oživitev sosesk sta si v preteklih  mesecih močno prizadevala, zraven sta vključila občini Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba, ki sta se takoj z navdušenjem pridružili in določili nekaj sosesk, ki naj bi sodelovale pri dogodku. Operativno vodenje bo zaupano Zvezi društev iz Ločnika, v popolnem sozvočju z ostalimi soseskami, od katerih vsaka veliko prispeva z idejami in delovanju. Vse to v ozračju velikega sodelovanja in prijateljstva s slovenskimi soseskami. In prav to je  najpomembnejši in najznačilnejši vidi te pobude v vzdušju Go! 2025.

Kultura bo ostala osrednji del dogodka, predvsem po zaslugi lova na zaklad, ki se bo odvijalo po 7-kilometrski poti preko treh občin z začetkom v Solkanu, s postanki na glavnih zgodovinskih točkah na tem območju in čim več vprašanji, ki jih bo treba rešiti. Pri sestavi lova na zaklad je bil pomemben raziskovalni prispevek združenja Borgo San Rocco.
Igre bodo potekale na območju parka Valletta ob Kornu, tj. na območju od Palestre do ulice del Boschetto, ki bo ob teji priložnosti ponovno odprt po obnovitvenih delih, ki so območje spremenili v bolj vsestranski, lepši in prijaznejši. Pobuda je zasnovala in organizirala Občina Gorica skupaj z združenji sosesk v sodelovanju z EZTS GO ter občinama Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba. EZTS GO je takoj našel pomembno podporo, tudi finančno, pri Cassa Rurale FVG ter podporo družb Goriziana Caffè in Irisacqua. EZTS GO  bo poleg tega ustvaril raznolike majice 13 ekip.

Občina Gorica se izrazi zadovoljna s to pobudo, ki prinaša projekt Go! 2025 neposredno v mestne četrti, ki tako postanejo glavni igralci Evropske prestolnice kulture. Prav ta je eden izmed glavnih ciljev: ponuditi pomemben trenutek srečanja med ljudmi v mestu in med mesti ob meji ter priložnost za odkrivanje in spoznavanje ozemlja, organizatorji zato upajo, da bo udeležba meščanov iz treh mest številna.

Udeleženci se bodo zbrali ob 15.30 na Travniku, nato pa se bodo vsi skupaj v sprevodu premaknili v Valletto od Korna. Borderless Games 2024 se bodo začele ob 16.20 s košnjo trave, na kateri bodo sodelovali trije župani, trenutek, ki se sklicuje na tradicijo iger brez meja. Ob 17. uri se bodo začele igre bodisi v Valletti kot lov na zaklad. Tekmovalci se bodo do velikega finala, v katerem bodo sodelovale vse ekipe hkrati, preizkusili v družabnih igrah in briškola, vlečenju vrvi, vodnih igrah in spretnostnih tekih. Udeleženci lova na zaklad pa se bodo morali peš ali s kolesom spopasti s sedemkilometrsko potjo, ki se bo vila po ozemlju treh občin in odkrivala spomenike in našo zgodovino, nato pa se bodo vrnili v Valeto. V organizaciji  Associazione Nazionale Alpini, bo sledilo druženje članov, ki se bo zaključilo ob 21.30 s podelitvijo nagrad.

K sodelovanju na igrah so vabljeni vsi občani, za vpis v ekipe pa se lahko prijavijo neposredno pri predstavnikih mestnih četrti ali pri občinah Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba.

VIR: Občina Gorica