Letošnje poletje je resnično športno obarvano, kar gre »na roko« televizijskim hišam, ki prenašajo tekmovanja. Na RTV Slovenija smo preverili, kakšno gledanost olimpijskih tekem napovedujejo.

Letošnje poletje je resnično športno obarvano, kar gre »na roko« televizijskim hišam, ki prenašajo tekmovanja. Na RTV Slovenija smo preverili, kakšno gledanost olimpijskih tekem napovedujejo.


Gregor Peternel, odgovorni urednik športnega programa Televizije Slovenija, pravi, da je vsakršno napovedovanje morebitne gledanosti izredno nehvaležno delo, saj na gledanost vplivajo številni dejavniki. »Vsekakor pa pričakujemo, da bodo med olimpijskimi dnevi z nami številni gledalci, poslušalci in spletni uporabniki, ki bodo trepetali in navijali za naše športnike in uživali v pestrosti športnih disciplin, ki jih prinašajo edinstvene olimpijske igre. Na Televiziji Slovenija smo se potrudili, da bomo tudi v času tokratnih olimpijskih iger gledalcem priskrbeli bogate vsebine. Čakajo jih neposredni prenosi dogajanj, ekskluzivne izjave športnikov, izredni gosti in tudi drugačne vsebine, ki ne bodo približale le športnega dogajanja, ampak celotno Francijo. Prepričani pa smo, da bodo za gledalce najbolj zanimivi nastopi naših športnikov,« je povedal za MM.

Rekordna gledanost prejšnjih iger

Zadnje olimpijske igre v Tokiu sicer veljajo za najbolj gledane poletne olimpijske igre pri nas (od začetka elektronskega merjenja gledanosti leta 2000). Največ gledalcev so pred male zaslone pritegnile košarkarske tekme, v katerih so se slovenski košarkarji borili za medaljo. Tri tekme so tudi trije najbolje gledani prenosi teh olimpijskih iger, poleg tega je bila med olimpijskimi igrami v Tokiu dosežena najvišja gledanost v zadnjih treh letih v Sloveniji (32 % oz. 608.400 posameznikov). Prav tako je košarkarska tekma med Slovenijo in Francijo postala najbolje gledana oddaja zadnjih treh let (26,6 % oz. 505.500 posameznikov), med tekmo med Slovenijo in Nemčijo je bila dosežena tudi najvišja nočna gledanost televizije v zgodovini elektronskega merjenja gledanosti pri nas (10,1 % oz. 192.500 posameznikov) in prvič se je zgodilo, da bi bila katera koli oddaja, ki se je predvajala ponoči, tudi najbolje gledana oddaja dneva vseh televizijskih programov v Sloveniji.

»Uspešni nastopi slovenskih športnikov so poskrbeli, da so tudi številne druge športne discipline, kot so športno plezanje, tekvondo, jadranje in namizni tenis, dosegle rekordne gledanosti, ki jih običajno dosegajo le najbolj priljubljeni športi,« so leta 2021 po igrah v Tokiu povedali na RTV Slovenija.

VIR: MM