napovednik

Pantaloons & Tygroo

En večer, en oder, dva benda iz dveh držav. To je Jazz Exchange, izmenjava mladih glasbenih skupin iz Slovenije in Češke, ki se je začela leta 2022 z odmevnim nastopom slovenske skupine Wckd Nation in češke zasedbe Luciana v Pragi in Ljubljani. S koncertom slovenskih Pantaloons in čeških Tygroo se letos izmenjavi pridružujemo tudi mi.

Koncert prinaša vrhunsko mešanico zvokov, v kateri se žlahtna tradicija trubačev iz Balkana in New Orleansa prepleta z elektroniko in novim valom londonske jazz scene ter s primesmi funka, breakbeata in dubstepa.

Pantaloons je eden tistih bendov, ki še tako ravnodušno občinstvo vedno spravi na noge. Skupina deluje od leta 2016, njihova avtorska glasba pa je svoje mesto našla v elektronski plesni glasbi, začinjeni s prepihanimi ritmi jazza, funka, breakbeata, dubstepa in še česa. Po številnih domačih in mednarodnih nastopih so v letu 2022 izdali svoj prvi album z naslovom Zbounce, v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem pripravili mladinsko gledališko predstavo Razcufane zgodbe, poleg številnih koncertov v Sloveniji pa so nastopili tudi na festivalih v Srbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Češkem, Nizozemskem, v Belgiji in Franciji.

Tygroo je češka drum’n’brass/balkan/hiphop skupina, ki združuje tradicionalne in sodobne glasbene zvrsti, kot so klezmer, balkanska glasba, funk, hiphop, disco, dubstep in elektronika. Vse skupaj je prepleteno z veliko mero iznajdljivosti in kreativnosti. Ko igrajo le na bobne in pihala (in včasih na harmoniko), zvenijo zelo nenavadno, sveže, polno barv in ognja, ki prihaja včasih iz Odese ali s festivala v Guči, včasih iz New Orleansa ali newyorške podzemne železnice.

Dobrodošli na dvojni electro-brass žurki!

Pantaloons & Tygroo
Jazz Exchange 2023
Mali oder Narodnega doma
Sobota, 21. oktober, 20.30
za IZVEN

Pantaloons: Luka Belič, Aljaž Markežič, David Nik Lipovac
Tygroo: Matej Heinzl, David Lomič, Vojta Stolbenka, Šimon Janák
Partnerji Jazz Exchange 2023: SIGIC, Music Slovenia, Ljubljanski grad,Mladí ladí jazz, Sound Czech, Narodni dom Maribor

VIR: ND