V okviru priprav na izgradnjo Jedrske elektrarne Krško 2 smo v Sloveniji gostili že tretjo delegacijo enega od potencialnih graditeljev.

V okviru priprav na izgradnjo Jedrske elektrarne Krško 2 smo v Sloveniji gostili že tretjo delegacijo enega od potencialnih graditeljev. Potem ko smo na Gospodarski zbornici Slovenije skupaj z našimi partnerji letos že organizirali srečanje slovenskih dobaviteljev s predstavniki francoske energetske družbe EDF in ameriške energetske družbe Westinghouse, smo tokrat, v sodelovanju s korejskim veleposlaništvom, gostili predstavnike korejske družbe KHNP.

»Na GZS se zelo zavzemamo in vzpodbujamo, da se v gradnjo JEK 2 vključi čim več domačih podizvajalcev, predvsem na področju projektiranja, inženiringa, logistike, dobav, montaže opreme in izvajanja gradbenih del. Verjamem, da bodo tudi dobavitelji tehnološke opreme zainteresirani za domače podizvajalce, saj brez lokalnih partnerjev sami ne morejo izvesti projekta oziroma bi bili stroški previsoki. Naša podjetja, ki imajo znanje in izkušnje s področja jedrske energije, pa bi lahko sodelovala v podobnih projektih v tujini,« je na dogodku poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Energetsko intenzivna industrija, ne le v Sloveniji, ampak širše v Evropi, potrebuje dolgoročno zanesljive in cenovno konkurenčne vire energije, je še izpostavila Nahtigal. Energetska oskrba je pomemben del gospodarskega okolja vsake države in njene konkurenčnosti. Industrija v Sloveniji porabi skoraj polovico vse električne energije, zato sta strategija razvoja industrije ter energetske oskrbe izjemno povezani. Slovenija veliko večino energentov v celoti uvaža, kot na primer zemeljski plin in nafto, po drugi strani pa je visoko samooskrbna pri proizvodnji električne energije. To je še zlasti veljalo v preteklosti, vendar bo z opustitvijo fosilnih virov v prihodnje potrebno poskrbeti za primerno alternativo oziroma za energetski miks, ki bo vključeval vse razpoložljive nizkoogljične vire, tako obnovljive vire kot jedrsko energijo, je še pojasnila Nahtigal. 

VIR: GZS