V JESEN SMO VSTOPILI Z 11 MICHELINOVIMI ZVEZDICAMI!

Najbolj vroča novica tega meseca je zagotovo nova, že tretja, razglasitev izdaje Michelin Guide Slovenia 2022 in z njo enajst Michelinovih zvezdic, ki zdaj svetijo na slovenskem gastronomskem nebu. V vodniku srečamo stare znance, ki so zopet dobili izjemno potrditev, in nekaj takih, ki bodo prvič ponosno namestili rdečo plaketo ob vhodu. Tudi prizadevanje k trajnostnemu delovanju ni bilo spregledano, saj so Michelinovi inšpektorji spet podelili zelene zvezdice, s katerimi izpostavljajo vlogo Slovenije v globalni trajnostni gastronomiji.

Ob vrhunski kulinariki gre povabiti še na doživetja, ki so v jesenskem času vinsko obarvana. Smo še v času trgatev, a tudi že vretja v kleteh. Počasi že pogledujemo proti godu Svetega Martina, ki mošt spremeni v vino. Prepustite se čuječemu okušanju obrednega vina ali pa se potopite v okuse tistega, ki ga pridelajo na Posestvu Saksida. V vonj domače kuhinje vas bodo ovili v Penzionu Les in z izjemnimi vini, hrano ter siri pocrkljali v Vinoteki Faladur. Podate se lahko tudi na katerega od okusnih festivalov, ob tem pa si privoščite kozarec slovenskega sonaravnega vina.

Uživajte v jesenskih barvah in okusih.
IZJEMEN USPEH SLOVENSKE GASTRONOMIJE
Michelinovi inšpektorji so izjemni Hiši Franko ponovno podelili dve zvezdici. Eno zvezdico je ohranilo pet lani nagrajenih restavracij, pridružile pa so se jim kar štiri nove prejemnice. Ta bogata bera zvezdic potrjuje kakovost in ustvarjalnost slovenskih mojstrov gastronomije. V tretjo izdajo Michelin Guide Slovenia 2022 se je skupaj uvrstilo 58 restavracij, od tega je za kakovostno ponudbo prejelo priznanje Bib Gourmand sedem restavracij, šest pa Michelinovo zeleno zvezdico za trajnostno gastronomijo.
SPOZNAJTE NAGRAJENCE
VINOTEKA FALADUR IN SIRI GOLDEN RING
»Taki malo bolj specialni« siri zorijo v rovih. Poskusite jih, pa tudi prvo burato v Vipavski dolini, kot ji pravita fanta iz Golden Ringa, v enem najboljših vipavskih bistrojev, Faladurju. Tam vam bodo postregli tudi z odličnimi lokalnimi vini.
PREPUSTITE SE RAZVAJANJU |
ANA ROŠ MED NAJBOLJŠIMI KUHARSKIMI MOJSTRI
Ne le, da je Ana Roš z 9. mestom najvišje uvrščena kuharska mojstrica, je tudi prejemnica letos prvič podeljene nagrade The Best Chef Pristine Award, ki se podeljuje mojstrom, ki pri svojem delu prisegajo na skrbno izbrane lokalne proizvode in uporabljajo široko mrežo lokalnih kmetov in pridelovalcev.
PREBERITE SI VEČ
PRIPRAVITE SE NA NAJOKUSNEJŠI TEDEN TE JESENI
Teden razvajanja v odličnih restavracijah je že najavljen, in sicer bo potekal med 14. in 23. oktobrom. Desetdnevni jesenski Teden restavracij vam tudi tokrat omogoča vrhunsko kulinariko po dostopnih cenah. Med ponudniki boste našli stare znanke in nekaj novih restavracij, ki so izlile svoje kulinarične zamisli v svojo predstavo s tremi dejanji. Rezervacije se odprejo 3. oktobra.
REZERVIRAJTE SI SVOJO GASTRONOMSKO IZKUŠNJO
SONARAVNO VINO
Pri pridelavi vina na sonaraven način gre za filozofijo in način življenja, ki temelji na ljubečem in spoštljivem odnosu do narave, vina in ljudi. Tovrstna vina, pridelana na sonaraven način, so pomemben del slovenske gastronomije, našli pa jih boste v mnogih vrhunskih restavracijah.
OKUSITE NARAVO |
ČUJEČA GORIŠKA BRDA
Izkusite starodavno moč Goriških Brd v prav posebnem doživetju, čuječem okušanju. Ob vodenju strokovnjakinje za čuječnost in psihoterapevtsko znanost in s pomočjo obrednega vina, ki so ga uporabljali že staroverci, boste začutili prastare korenine.
ZAČUTITE MOČ BRIŠKE ZEMLJE

SPOZNAJTE ZELENE GOSTINCE Z ZNAKOM SLOVENIA GREEN CUISINEPosebno pozornost v Sloveniji si zaslužijo gostinski ponudniki, ki sledijo načelom trajnosti s poudarkom na sezonskem, lokalnem in naravnem. Ponašajo se z znakom Slovenia Green Cuisine. Penzion Les se nahaja v Čatežu ob Savi, na jugovzhodnem koncu Slovenije, Posestvo Saksida pa v Vipavski dolini.
PENSION LES
V svoji ponudbi združujejo sodobnost s tradicijo, v sezonsko osvežene jedilne liste pa vključujejo tudi tradicionalne hišne jedi, kot so pražena in ocvrta telečja jetrca, krvavice in pečenice z ajdovimi žganci in zeljem ter krepka gobova juha..
SPOZNAJTE DRUŽINSKO KUHINJO |
POSESTVO SAKSIDA
Na robu vasi, v deželi sonca in milega podnebja, sredi vinogradov, stoji Posestvo Saksida, kjer pripravljajo tradicionalne vipavske jedi s pridihom sodobnosti. Poleg postrežejo svoja odlična vina, ki jih družina prideluje že več generacij.
UŽIVAJTE SREDI VINOGRADOV

PR: STO