Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Premogovnika Velenje se z veliko vnemo udeležuje že tradicionalnih srečanj gasilskih enot rudnikov in energetikov Slovenije (GERES), ob 90-letnici delovanja pa so srečanje ponovno organizirali sami.

Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Premogovnika Velenje se z veliko vnemo udeležuje že tradicionalnih srečanj gasilskih enot rudnikov in energetikov Slovenije (GERES), ob 90-letnici delovanja pa so srečanje ponovno organizirali sami. Na Mestnem stadionu Velenje se je na praznik rudarjev, v nedeljo, 3. julija 2022, poleg premogovniškega zbralo še 9 drugih gasilskih društev. Zbrane je nagovoril generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer, ki je tudi odprl tekmovanje.
 
Tokratno srečanje GERES je bilo že 52. po vrsti in je bilo del pestrega dogajanja ob praznovanju dneva rudarjev, ki se je začelo že v petek, 1. julija 2022, z obeležitvijo 90. letnice Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje (PIGD PV), nadaljevalo s srečanjem delovnih jubilantov in jubilantov Rudarske reševalne službe PV, 61. Skokom čez kožo ter zaključilo s tekmovanjem.
 
Na Mestnem stadionu Velenje se je 3. julija 2022 pomerilo 10 društev – poleg PIGD PV še PGD Zagorje mesto, PGD Mežica, PIGD NEK, PGD Prapretno, PGD Zabukovica, PGD Kasaze Liboje, PGD Rečica, PIGD TE Brestanica in PGD Sečovlje. Med 25 tekmovalnimi desetinami je Premogovnik tekmoval s kar štirimi, ki so se odlično odrezale. Članice B so osvojile 1. mesto in prehodni pokal, člani B 3. mesto, starejši gasilci 4. mesto, člani A pa so se uvrstili na 7. mesto.
 
GERES predstavlja svojevrstno posebnost v slovenskem gasilstvu. Tovrstna srečanja so začele organizirati gasilske enote slovenskih rudnikov, nekoliko pozneje se jim je pridružil še preostali del energetike. Prvo srečanje je bilo leta 1969 pod okriljem PIGD Rudnik Hrastnik, sledila so druga. PIGD PV je prišlo na vrsto leta 1973, ko je bilo že peto srečanje GERES, nato leta 1982, zadnje v Velenju je bilo junija 2016 ob 85-letnici našega društva, za kar smo s strani udeležencev prejeli pohvale za organizacijo. Čeprav je ugasnil večji del rudnikov, se tradicija nadaljuje. Sodelujejo gasilska društva, ki so ostala po zaprtju rudnikov in prostovoljna industrijska gasilska društva, ki delujejo v okviru svojih družb.
 
Foto: Matic Strozak
 
PR Skupina Premogovnik Velenje