Osvežena izdaja romana v prevodu nedavno preminule priznane prevajalke Alenke Bole Vrabec temelji na tisti, ki je pri nas izšla leta 1980, vključuje pa nekatere manjše popravke in razširjen slovarček manj znanih besed.


Prijazno vabljeni k branju romana Patriarhova jesen nobelovca in prvaka magičnega realizma Gabriela Garcíe Márqueza, ki nam je najbolj poznan po romanih Sto let samote in Ljubezen v času kolere.

Osvežena izdaja romana v prevodu nedavno preminule priznane prevajalke Alenke Bole Vrabec temelji na tisti, ki je pri nas izšla leta 1980, vključuje pa nekatere manjše popravke in razširjen slovarček manj znanih besed. Pohitite in naročite svoj izvod

O knjigi:
Roman, ki je v izvirniku izšel leta 1975, je imel pisatelj za svoje najboljše delo, »pesem o samoti moči«, kot ga je imenoval, pa je tekoči traktat večnega diktatorja. Knjiga je razdeljena na šest delov, ki pripovedujejo isto zgodbo neskončne moči arhetipskega diktatorja, zasnovanega po raznih resničnih voditeljih, kot so kolumbijski Rojas Pinilla, španski Francisco Franco in venezuelski Juan Vicente Gómez. Knjiga problematizira moč, ki jo lahko poseduje ena sama oseba. Uredila jo je Špelca Mrvar, ki je ob tem povedala: »Patriarhovo jesen bi lahko opisali kot gostobeseden trk samote in moči. Osredotočenost na protagonista, podobnega Bogu, v kateri nas vseskozi drži pisatelj, je fascinantna. V generalove misli vstopamo preko zavitih, močno razširjenih povedi, ki se nizajo v dolgih odstavkih, polnih obupa in osamljenosti ob neusmiljenem vedenju, ki patriarha drži v oblasti. Ob izidu leta 1975 je knjiga doživela izjemen prodajni uspeh, trideset let pozneje pa se je Márquez z režiserjem Emirjem Kusturico dogovarjal tudi za filmsko priredbo romana, vendar do nje nikoli ni prišlo.«
Roman uteleša najboljše in najhujše v človeški naravi tako, da prepričljivo portretira umirajočega tirana, ujetega v ječo lastnega tiranstva, ob tem pa nas začara še s svojim slogom, ki je poln simbolnega in eteričnega, pa vseeno tako prizemljenega. Prava literarna mojstrovina!Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR - Beletrina