V petek in soboto, 6. in 7. oktobra, bo v Tolminu potekal 3. FRIKAFEST, festival posoških kmetij in ljubiteljev tradicionalne jedi frike. Petek je rezerviran za šolske skupine, osrednji dogodek in glavno dogajanje pa bo v soboto.

V petek in soboto, 6. in 7. oktobra, bo v Tolminu potekal 3. FRIKAFEST, festival posoških kmetij in ljubiteljev tradicionalne jedi frike. Petek je rezerviran za šolske skupine, osrednji dogodek in glavno dogajanje pa bo v soboto. Ta vikend se pastirji simbolično vračajo s planin, kjer so poleti sirili mleko, medtem ko se je živina prosto pasla po najboljših pašnikih na stičišču Alp in Mediterana. V soboto bodo na račun prišli vsi ljubitelji sira in mlečnih izdelkov, saj so glavne zvezde dogodka prav slastna frika, albuminska skuta in avtohtona slovenska sira Tolminc in Bovški sir.

Praznik kulinarike in tradicije v Tolminu
FrikaFest bo 6. in 7. oktobra praznično zaobjel celomesečno dogajanje v sklopu festivalske jeseni v Dolini Soče. Otvoril jo je Festival pohodništva Dolina Soče (od 15. 9. do 8. 10.) in nadaljeval Jestival okusov in umetnosti v Kobaridu (v soboto, 30. 9.). Prva sobota v oktobru pa bo potekala v znamenju FrikaFesta, gurmanskega dogodka, ki združuje tradicionalno alpsko dediščino in lokalne okuse.
 
Pastirska poslastica frika
V starem mestnem jedru Tolmina bo v soboto gotovo najbolj dišalo po friki. V popoldanskemu času ne zamudite tradicionalnega tekmovanja v pripravi najboljše frike, ki je v Tolminu težko pričakovan dogodek. Jed, značilna za Dolino Soče, ima namreč mnogo variacij. Vsak domačin jo pripravi malo drugače, z dodatkom svoje zmagovalne sestavine. To, da je načinov priprave veliko, ne preseneča, saj prvi recept izhaja že iz leta 1450. Ne glede na kombinacijo sestavin, jed iz naribanega trdega sira in krompirja zagotovo nikogar ne pusti ravnodušnega.  

Praznik ljubiteljev sira
Če vam ob misli na stojnice, obložene s slastnimi siri in domačimi jedmi zaigra srce, letošnjega FrikaFesta v Tolminu zagotovo ne smete zamuditi. Poleg sirov pa na stojnicah lahko najdete tudi suhomesnate izdelke, zelišča, žafran in različne vrste medu, medtem ko bo umetniška tržnica ponujala vse od nakita, umetniških izdelkov do naravne kozmetike.
Lindens Photography

2 dni okušanja in praznovanja v Tolminu
FrikaFest bo letos potekal v znamenju trajnosti. V ospredju bodo jedi iz lokalno pridelanih in predelanih sestavin. Idej, kako pripraviti novo specialiteto s čim manj zavržene hrane, ne bo manjkalo. Pestro dogajanje se bo začelo že v petek, 6. 10., na Mestnem trgu in v Kinogledališču Tolmin, kjer bo potekala izmenjevalnica oblačil. Za šole pa bo organizirana »Tminska jesen na naših krožnikih«. V soboto, 7. oktobra, bodo na parkirišču za Kinogledališčem cel dan potekale številne razstave na temo kmetijstva in govedorejstva. Otroke bo gotovo navdušila Tminska kmetija in Ranč Pelance s poniji. Za otroke bo poskrbljeno tudi v športnem parku Brajda, kjer bosta otroški kotiček z Malo hišo in Bungee trampolin. Ne zamudite razstave z degustacijo najboljših sirov iz Doline Soče in slavnega tekmovanja v pripravi frike, kjer obiskovalci lahko sodelujete kot ocenjevalci (od 17.00 do 20.00) na Mestnem trgu.
 
Bogat spremljevalni program
Ljubitelji harmonike vabljeni na srečanje harmonikarjev Glasbenega centra harmoNIKA in na glasbeno popoldne z lokalno skupino BLEFERJI. Tolminski muzej bo imel ob 11.00 in 16.00 brezplačni vodenji. Otroci se bodo na Cankarjevi ulici lahko srečali z delavnico in predstavo kamišibaj. Predstavila se bo tudi Folklorna skupina Kal nad Kanalom. Za glasbeno poslastico bodo z večernim koncertom ob 20.00 v starem mestnem jedru Tolmina poskrbeli Vlado Kreslin in Mali Bogovi.
 
Zaključek Festivala pohodništva
V Dolini Soče vas celo jesen čaka pisana paleta aktivnosti v naravi in okusov na krožniku. Vse do 8. oktobra poteka že 15. Festival pohodništva Dolina Soče, največji slovenski praznik pohodov in druženj z razgledi jeseni. Na dan FrikaFesta vabljeni najprej na organizirane pohodniške in kolesarske ture, kot so: Pohod po buških stezah, 11. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji in kolesarska tura od Žage preko Stola do Kobarida. V nedeljo za se festival zaključuje s pohodom Banjšice, po Sedevčičevi poti.

Jesen je idealna za obisk Doline Soče, saj so temperature in razgledi prav v tem letnem času najlepši. Ne zamudite zaključka festivalskega meseca, posvečenega naravi in okusom v Dolini Soče. Se vidimo na FrikaFestu v Tolminu, 7. oktobra.
 
Program FrikaFest 2023:

Petek, 6. 10. 2023
MESTNI TRG
Od 8.00 do 13.00
Tminska jesen na naših krožnikih, program za šolske skupine, v sodelovanju z:
     - KD podeželskih žena Gornjega Posočja
     - Društvo posoških sadjarjev
     - Društvo kmečkih žena in deklet v Bohinju
     - Tolminski muzej
     - Posoški razvojni center
Film s pogovorom Ne meč'mo hrane stran! Ekologi brez meja
KINOGLEDALIŠČE TOLMIN
Od 15.00 do 19.00      Butik, jaz tebi - ti meni, izmenjevalnica jesensko-zimskih oblačil in modnih dodatkov
 
Sobota, 7. 10. 2023

PARKIRIŠČE ZA KINOGLEDALIŠČEM
Od 9.00 do 20.00        Senena linija, razstava kmetijske mehanizacije za spravilo sena nekoč in danes
Od 9.00 do 12.00        Razstava plemenske živine
Od 10.00 do 12.00      Ranč Pelance s poniji na obisku
Od 11.00 do 12.00      Avkcija goveda
12.00   Srečanje harmonikarjev Glasbenega centra harmoNIKA z gosti
Od 14.00 do 16.00      Tminska kmetija s predstavitvijo avtohtonih pasem
Od 17.00 do 20.00      Glasbeno popoldne s skupino BLEFERJI
 

ŠPORTNI PARK BRAJDA
Od 10.00 do 13.00      Otroški kotiček z Malo hišo
Od 10.00 do 17.00      Bungee trampolin

KINOGLEDALIŠČE TOLMIN
Od 10.00 do 19.00      Butik, jaz tebi - ti meni, izmenjevalnica jesensko-zimskih oblačil in modnih dodatkov

MESTNI TRG
Od 10.00 do 17.00      Tminska jesen na naših krožnikih, kmetijske razstave in prikazi, v sodelovanju s:
     - KD podeželskih žena Gornjega Posočja
     - Društvo posoških sadjarjev
     - Tolminski muzej
     - Posoški razvojni center
Od 10.00 do 17.00      Razstava z degustacijo najboljših sirov iz Doline Soče (degustacija in predstavitev ocenjevanja ob 10.30 in 15.30)
Od 10.00 do 12.00      Srečelov KD podeželskih žena Gornjega Posočja, Razstava in degustacija pit
Od 10.00 do 17.00      Dan odprtih vrat Tolminskega muzeja, brezplačni vodenji ob 11.00 in 16.00
Od 17.00 do 20.00      TEKMOVANJE V PRIPRAVI FRIKE  Prid'te probat!

CANKARJEVA ULICA IN STARO MESTNO JEDRO
Od 9.00 do 20.00        Tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov
Od 11.00 do 13.00      Otroška delavnica kamišibaj, Nataša Hvala, Mlekartz
13.00   Zgodba o krompirju, predstava kamišibaj, Nataša Hvala, Mlekartz
16.00   Nastop Folklorne skupine Kal nad Kanalom
20.00   Glasbeni večer, VLADO KRESLIN in MALI BOGOVI

VIR: Turizem Dolina Soče