Capture Your City I Tema: Nova lepota/ New Beauty

Capture Your City I Tema: Nova lepota/ New Beauty

01. 03. 2024

Priljubljeni danski fotografski natečaj je odprt!

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024 
 
Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.
 
Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA – Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija). Kuratorka Hana Čeferin iz MAO  je tudi v žiriji za izbor najboljših fotografij.
 
Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty
 
Organizatorji natečaja vsako leto izberejo novo temo za fotografiranje. Letos je to nova lepota, kajti čas je, da na svet, če ga želimo spremeniti, začnemo gledati z drugimi očmi. Vprašati se moramo, kakšno naravo najdemo v naših mestih in drugih urbanih prostorih ter kakšno naravo si želimo videti okrog sebe.
Je negovana trata, pred katero nas ustavi opozorilo »Ne hodi po travi«, še vedno merilo lepote v urbanem prostoru? Ali lahko lepoto odkrijemo tudi v »plevelu«, v divjih rožah, ki cvetijo ob robovih cest, poganjajo med razpokami v poškodovanem asfaltu ali silijo na svetlobo iz kupov peska na katerem od potencialnih gradbišč? Vas kdaj zamika, da bi splezali na mogočno drevo, ki se je po spletu srečnih okoliščin uspelo izogniti strategiji pomlajevanja?
 
Živimo v času izobilja, nam pravijo, ampak v izobilju česa? Hrupa, stvari, skrbi, smeti, slabe prehrane … , množice predmetov in storitev, ki jih ne potrebujemo?  Kaj pa, če bi si sami izbrali drugačno izobilje, na primer izobilje divjih rož, izobilje travniškega cvetja, izobilje časa in prostora?
 
Poglejmo na svet okoli sebe z drugimi očmi! Kako?
 
* Poiščimo sledi časa: Kaj, če bi namesto brezmadežno prepleskanih belih sten raje izbrali patino in se zakopali v sledi preteklosti v svojem mestu; bi jih še lahko našli?
* Spoznajmo urbane živali: Ste na poti skozi katerega od mestnih parkov že srečali lisico? Vam je pot prečila vsaj kakšna miška ali veverica? Ste nemara kdaj pomislili, da ljudje nismo edina bitja, ki živijo v mestih?
* Bodimo skupaj. Potrebujemo prostor in čas za skupnost: za igro, druženje, lepo besedo, pomoč sočloveku … Skupnost je ključ do boljšega življenja v prihodnosti.
 
Žirija:
 
Člani žirije s strani organizatorja: Jule Quottrup Silberman, direktor platforme CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktorica Copenhagen Photo Festival, Kika Krista Kjærside, programska direktorica DAC in  Natascha Lhea Narvaez Nielsen, zmagovalka natečaja Capture Your City 2023.
 
Člani žirije,  predstavniki partnerjev: Femke Gerritsma, vodja komuniciranja Arcam (Amsterdam) , Hana Čeferin, kuratorka MAO (Ljubljana), Arnita Verza, krajinska arhitektka iz Mestne občine Riga (Riga) in Federica Tognon, CAMERA (Torino).
 
Hana Čeferin, članica žirije projekta Capture Your City, kuratorka MAO:
»V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje spodbujamo iniciativo, da prebivalci delijo svoja osebna videnja mest, v katerih živijo, ter s tem razmišljajo in sooblikujejo tudi njihov prihodnji razvoj. Veselimo se kritičnih in inovativnih pristopov k podobam Ljubljane, kot jo vidijo ljudje danes.«
 
 
Na kratko o projektu Capture Your City:
 
  1. Natečaj Capture Your City poteka od 1. marca do 1. maja 2024.
  2. Udeležba je brezplačna.
  3. Kako sodelovati: svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodajte ključnik #CaptureYourCity2024.
  4. Fotografije bodo od 6. junija do 1. oktobra 2024 razstavljene pred vhodom v Danski arhitekturni center v Københavnu. Razstava bo na ogled tudi na drugih prizoriščih po vsej Evropi in v digitalni različici.
  5. Mednarodno izbrana žirija bo odločila, katere fotografije bodo vključene v razstavo, in izbrala tri zmagovalne fotografije. Zmagovalci bodo razglašeni na odprtju razstave 6. junija 2024 v danskem arhitekturnem centru. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.
  6. Letošnje tekmovanje bo potekalo že devetič zapored, vendar prvič z udeleženci iz več držav. V natečaj so vključena mesta Ljubljana, Milano, Torino, Amsterdam in Riga, zato natečaj vabi prebivalce teh mest, da s fotografijo ujamejo svoje mesto.
 
Fotografski natečaj podpirata dobrodelno združenje Realdania in pobuda novi evropski Bauhaus, poteka pa v sklopu programa Desire – an Irresistible Circular Society. Cilj natečaja je prebivalce še bolj intenzivno vključiti v razvoj mest ter opozoriti na vsebine, ki se nam vsem zdijo pomembne za življenje v prihodnosti.
 
Projekt financira Evropska unija. Več na www.dac.dk
 
VIR: MAO