napovednik

Mednarodni simpozij kiparjev:

Umetnost & narava Delovišče Forma viva na Seči pri Portorožu
25. 9.–28. 10. 2023
Kiparja: Ištvan Išt Huzjan (Slovenija), Emma Jääskeläinen (Finska)Delovišče kiparskega simpozija FORMA VIVA PORTOROŽ na seškem polotoku je v ponedeljek, 25. 9. 2023, oživelo. Z mogočnimi bloki istrskega kamna Kanfanar - Istrski rumenec - se  tokrat spopadata dva umetnika, Ištvan Išt Huzjan iz Slovenije in Emma Jääskeläinen iz Finske. Izvedbo te letošnje mednarodne umetniške prireditve so omogočili Ministrstvo za kulturo RS ter dve obalni občini: Piran in Ankaran.
 
Portoroški simpozij, ki se ponaša s šestdesetletno tradicijo, omogoča umetnikom iz vseh koncev sveta redko priložnost soočanja z velikimi formati kiparskega gradiva, kamna. Ta že od samih začetkov prihaja iz hrvaških kamnolomov. Za izbrane udeležence na bienalnih srečanjih ostaja, poleg družabnega vidika, zanimiva zlasti izkušnja ustvarjanja na prostem, v naravnem okolju in za znane končne lokacije. Ker so se prostorske zmogljivosti parka na Seči s časom izčrpale, nove skulpture zadnja leta vstopajo v urbana jedra, na zelene površine ter parke obalnih istrskih mest. V vse bolj napetem ozračju ekoloških preokupacij sodobnega človeka postajajo urbani pejsaži in zelene oaze s tovrstnimi umetniškimi intervencijami prostori za sodobna spraševanja o okolju, o bolj odgovornem in spoštljivem odnosu človeka do narave. Zato tudi letošnji simpozij ohranja pred dvema letoma zastavljeno tematiko odnosa med umetnostjo in naravo. Ta binomij, ki je zaznamoval prakse in teorije umetnosti vseh časov, ostaja vir navdiha tudi za izpovedi sodobnih vizualnih ustvarjalcev. Ištvan Išt Huzjan (Slovenija) in Emma Jääskeläinen (Finska) se uvrščata med tiste predstavnike mlajše generacije, ki vokacijo sodobnega umetnika razumeta v kontekstu osveščenega družbenega delovanja. Avtorja sta že vrsto let aktivno prisotna doma in v mednarodnem likovnem prostoru.
 
Simpozij se, ob nepogrešljivem angažmaju kolektiva OGP ter zunanjih strokovnih sodelavcev, odvija pod vodstvom kustosinje in muzejske svetnice dr. Majde Božeglav Japelj Obalnih galerij Piran (OGP). Tudi letošnji dogodek in vse spremljajoče dejavnosti se odvijajo v sodelovanju s številnimi partnerji: Vinakoper, Okolje Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, CAN in Kulturni krožek/Circolo culturale Il Faro Reana del Rojale, organizator kiparskega simpozija v kraju Vergnacco v Furlaniji – Julijski krajini. Od tu prihajata tudi letošnja asistenta na simpoziju, dva mojstra kamna: Pablo Augusto Garelli in Franco Cadeddu.
V mesecu dni, kolikor bo trajalo kiparsko ustvarjanje na delovišču portoroške Forme vive, se bo odvijal vsebinsko bogat spremljevalni program. Kot običajno bo velik del pozornosti namenjen didaktičnim aktivnostim za vsa starostna obdobja. Skupaj z akademsko kiparko Tio Avsec jih bo organizirala kustosinja OGP Ana Papež (info@obalne-galerije.si). Posebno zanimivo bo v živo spremljati postopek čiščenja izbranih skulptur v parku, ki ga bo izvajal restavrator Rok Pahor. S tem želimo spodbujati zanimanje za kiparski simpozij, zbirko skulptur na prostem in kamniti material, iz katerega so bile ustvarjene.Ob priložnosti praznika Občine Piran bo na delovišču FV v petek, 13. 10. 2023, ob 12. uri, potekal DAN V PARKU, neformalno druženje s kiparji in organizatorji, medtem ko bomo slovesni ZAKLJUČEK FORMA VIVE tradicionalno preživeli na delovišču FV ob vročih kostanjih in vinu v soboto, 28. 10. 2023, ob 12. uri. Takrat bo na voljo tudi publikacija z informacijami o kiparskem dogodku in z njim povezanimi dogodki.

Več na povezavi ...

VIR: OGP