Večina voznikov med eno vožnjo prestavi več desetkrat, pri dostavnikih Transit, zlasti tistih, s katerimi kurirske službe dostavljajo pošiljke, pa se število prestavljanj še znatno poveča.

Večina voznikov med eno vožnjo prestavi več desetkrat, pri dostavnikih Transit, zlasti tistih, s katerimi kurirske službe dostavljajo pošiljke, pa se število prestavljanj še znatno poveča.

Ford Pro skuša svojim strankam zagotoviti kar največji čas razpoložljivosti vozil. Zdaj smo odkrili pameten način, s katerim bo največji dostavnik v ponudbi Ford Pro – zadnjih osem let vodilne znamke gospodarskih vozil v Evropi1 – še bolj zanesljiv.

Menjalniki Transitov so opremljeni s tulcem sinhronizatorja, ki pomaga zagotavljati gladko in zanesljivo prestavljanje. Med proizvodnjo mora ta tulec prestati postopek kaljenja z indukcijskim orodjem, med katerim temperature dosežejo tudi do 820 °C.

Fordovi inženirji so zasnovali in razvili posebno indukcijsko orodje iz bakra, natisnjeno v 3D-tehniki, ki bolje porazdeli toploto in pomaga zagotoviti bolj trpežen del. Poleg tega uporaba 3D-tiskanja za izdelavo orodja odpravlja odpadke, medtem ko napajanje postopka s sončno energijo zmanjšuje emisije.

“To je bil edinstven izziv, saj se baker običajno ne uporablja v postopku 3D-tiskanja, a je bila ekipa odločena, da bo našla ustrezen način,” je povedal Stefan Zimmermann, naš vodja proizvodnje in razvoja v obratu. “Lahko smo se jasno prepričali o koristi za naše stranke, ki bo resnično vplivala na njihova podjetja in vsakodnevne vožnje.”

Družba Ford Pro je to inovativno orodje prvič začela uporabljati lani pri proizvodnji naših dostavnikov Transit – iznajdljivost ekipe pa je bila nagrajena z nagrado Henryja Forda za tehnologijo v letu 2023 na področju proizvodnje.

Naslednji korak? Zdaj preučujejo možnost uporabe orodja za še večjo vlogo v prihodnosti, da bi pomagali ustvariti naslednji val električnih vozil.

VIR: Ford