Ford je s podpisom memoranduma o soglasju z nemškim ponudnikom energije RheinEnergie za pripravo akcijskega načrta za varstvo podnebja naredil pomemben korak na svojem zemljevidu ‘poti k boljšemu’ (Road to Better).

Köln, 6. julija 2023 – Ford je s podpisom memoranduma o soglasju z nemškim ponudnikom energije RheinEnergie za pripravo akcijskega načrta za varstvo podnebja naredil pomemben korak na svojem zemljevidu ‘poti k boljšemu’ (Road to Better).
 
Predlagani ukrepi predvidevajo potrojitev zmogljivosti obstoječega solarnega sistema Fordovega obrata, skupno zavezo k širitvi zmogljivosti za lokalno proizvedeno električno energijo iz obnovljivih virov ter ukrepe za povečanje učinkovitosti proizvodnih procesov in razsvetljave na Fordovi lokaciji v Kölnu.
 
Površino solarnih panelov na strehi Fordovega srednjeevropskega skladišča rezervnih delov v Merkenichu v Kölnu bodo povečali, da bodo proizvedli 3,76 MWp (moč v konicah), kar ustreza letni porabi električne energije približno 1100 gospodinjstev. Namestitev, ki bo predvidoma dokončana do sredine leta 2024, bo zagotavljala približno šest odstotkov električne energije, ki jo potrebujejo Fordovi obrati v Merkenichu, vključno z njegovim razvojnim centrom. Poleg širitve sistema sončnih kolektorjev Ford podpira tudi širitev vetrnih elektrarn v regiji. RheinEnergie je opredelil dve potencialni sosednji območji, ki bi lahko zagotavljali energijo za okoliška gospodinjstva in Fordove obrate.
 
“Ford je popolnoma zavezan svobodi gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet. Že zdaj vse potrebe po električni energiji za naše lokacije v Kölnu prek podjetja RheinEnergie pridobivamo iz obnovljivih virov energije. Zdaj si skupaj prizadevamo zagotoviti, da bo ta električna energija v prihodnosti še v večji meri proizvedena lokalno,” je povedal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e Europe.
 
Prejšnji mesec je Ford v Kölnu odprl center za električna vozila, prvi Fordov ogljično nevtralni obrat za sestavljanje vozil na svetu, ki podpira zavezo podjetja, da do leta 2035 zagotovi ogljično nevtralnost v svojem evropskem odtisu obratov, logistike in neposrednih dobaviteljev. Pot k boljšemuRoad to Better – je Fordova zaveza k oblikovanju bolj trajnostne, vključujoče in pravične prometne prihodnosti, v kateri se lahko vsak človek svobodno giblje in uresničuje svoje sanje.
 
Vsi imamo isti cilj: da bo Köln do leta 2035 podnebno nevtralen. Ta ambiciozni cilj lahko dosežemo le, če skupaj z velikimi podjetji v Kölnu razvijemo in izvedemo konkretne rešitve,” je povedal Andreas Feicht, izvršni direktor podjetja RheinEnergie. “Skupaj s Fordom si prizadevamo za energetsko učinkovitejše proizvodne procese in postopno razogljičenje oskrbe s toploto v Kölnu. Regionalna zelena električna energija je bistvenega pomena za učinkovitejšo in bolj trajnostno proizvodnjo avtomobilov na domačem trgu.”
 
Vsa električna energija, ki jo kupujejo Fordovi proizvodni obrati, zdaj prihaja iz obnovljivih virov. Od leta 2008 Fordov obrat v Kölnu prek podjetja RheinEnergie kupuje električno energijo izključno iz obnovljivih virov. V začetku leta je v tovarni v Valencii začel delovati nov solarni sistem, ki ga bodo še dodatno razširili in bo leta 2024 dosegel zmogljivost 10 MWp.
 
 
# # #
 
1 Ko bo Fordov kölnski center za električna vozila v celoti deloval, bo neodvisno certificiran kot ogljično nevtralen. Ta neodvisni certifikat se bo redno revidiral in usklajeval z nakupom visokokakovostnih ogljičnih kompenzacij za vse preostale emisije.

VIR: SM