Novi Ford GT Mk IV, ki sta ga razvila Ford Performance in Multimatic, je vrhunski in najbolj ekstremni Ford GT izključno za dirkališča, kar so jih izdelali doslej.

Dearborn, Michigan, ZDA, december 2022 – Novi Ford GT Mk IV, ki sta ga razvila Ford Performance in Multimatic, je vrhunski in najbolj ekstremni Ford GT izključno za dirkališča, kar so jih izdelali doslej. To je radikalno napreden superšportnik z edinstveno karoserijo, pogonskim sklopom in vzmetenjem za zagotavljanje maksimalne zmogljivosti.
 
Da z neobrzdano zmogljivostjo presega vse izvedbe Fordov GT doslej, ima Ford GT Mk IV edinstven motor EcoBoost z dvema turbopolnilnikoma, dirkaški menjalnik, zunanjo obliko, povsem osredotočeno na aerodinamične lastnosti, in podvozje z daljšo medosno razdaljo za boljšo vodljivost na dirkališču.
 
“Originalni GT Mk IV ni poznal zadržkov glede maksimalne zmogljivosti na stezi in novi Ford GT Mk IV prinaša prav tako odločnost,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “Z izpopolnjenim razvojem in zmogljivostjo iz sveta motošporta ter povsem novo karoserijo iz ogljikovih vlaken, ki je funkcionalna in izjemno privlačna, je Mk IV vrhunski zaključek tretje generacije tega superšportnika.”
 
V počastitev leta, v katerem je originalni Mk IV zmagal na dirki 24 ur Le Mansa, bodo v obratu družbe Multimatic v Markhamu v Ontariu ročno izdelali samo 67 dirkalnikov Ford GT Mk IV. Vstopna priporočena maloprodajna cena tega superšportnika je 1,7 milijona dolarjev (nekaj več kot 1,6 milijona evrov), za prijave pa je pripravljen nov postopek za kupce na spletnem naslovu https://www.ford.com/performance/gt/mk-iv/.Izbor kupcev bo potrjen v prvem četrtletju leta 2023, dobave se bodo začele pozno spomladi 2023.
 
“Multimaticova naloga je bila ustvariti najbolj ekstremno končno različico Forda GT in rezultat je Mk IV,” je povedal Larry Holt, izvršni podpredsednik skupine Multimatic Special Vehicle Operations Group. “Edinstven motor z večjo delovno prostornino, ustrezen dirkaški menjalnik, podaljšana medosna razdalja in resnično radikalna karoserija so omogočili raven zmogljivosti brez primere. Ponosni smo, da smo bili del tretje generacije GT-ja od njegovega začetka do tega izjemnega labodjega speva, in za nas je to pomembno poglavje v Multimaticovi zgodovini.”

Bogata zgodovina tehnološkega napredka dirkalnika Ford GT Mk IV
Fordova razvojna ekipa, ki je gradila na zmagoslavni trojni zmagi Fordov GT Mk II v Le Mansu leta 1966, si je dala duška in z najsodobnejšo razpoložljivo tehnologijo in inženirskimi izsledki povsem na novo zasnovala dirkalnik Ford GT Mk IV modelnega leta 1967.
 
Da bi izkoristili nove prednosti, ki jih je odkrila znanost o materialih, so Fordovi inženirji skupaj z družbo Kar Kraft razvili novo lahkotno podvozje z lepljeno konstrukcijo iz aluminija v obliki satovja in še bolj aerodinamično karoserijo ter izdelek poimenovali ‘J-Car’, saj je bil izdelan v skladu z Dodatkom J novega pravilnika zveze FIA. V kombinaciji s slavnim Fordovim motorjem 427 V-8 (z delovno prostornino 7 litrov) in posebnim menjalnikom z lastnim hladilnim sistemom, ki je moč prenašal na zadnji kolesi, je bil Ford GT Mk IV iz leta 1967 za 9 centimetrov daljši in izdelan posebej za prevlado na svetovnih vzdržljivostnih dirkah.
 
# # #
 
O družbi Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globalno podjetje s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan, ki si prizadeva pomagati graditi boljši svet, v katerem se lahko vsak človek svobodno giblje in uresničuje svoje sanje. Načrt družbe Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti združuje obstoječe prednosti, nove zmožnosti in stalne odnose s strankami, da bi obogatil izkušnje teh strank in poglobil njihovo zvestobo. Ford razvija, proizvaja, trži in servisira celotno linijo povezanih, vse bolj elektrificiranih osebnih in gospodarskih vozil: paleta vključuje Fordove poltovornjake, športne terence, dostavna in osebna vozila ter razkošne modele vozil Lincoln. Ford si prizadeva biti vodilno podjetje na področju elektrifikacije, mobilnostnih rešitev vključno z rešitvami za avtonomno vožnjo in storitev povezljivosti ter zagotavlja finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. V družbi Ford je po vsem svetu zaposlenih približno 182.000 ljudi. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih ter storitvah družbe Ford Motor Credit Company obiščite spletno stran corporate.ford.com.

VIR: SUMMIT MOTORS LJUBLJANA