v Kostanjevici na Krki se bo letos med 29. junijem in 6. julijem zvrstil že sedmi Festival kulture Kostanjevica 2024, ki na več lokacijah po Kostanjevici na Krki združuje vrhunsko vsebino za ljubitelje in poznavalce gledališča, glasbe, filma in literature ter aktivne ustvarjalce raznolikih delavnic ter odpirajočih debat okroglih miz.

v Kostanjevici na Krki se bo letos med 29. junijem in 6. julijem zvrstil že sedmi Festival kulture Kostanjevica 2024, ki na več lokacijah po Kostanjevici na Krki združuje vrhunsko vsebino za ljubitelje in poznavalce gledališča, glasbe, filma in literature ter aktivne ustvarjalce raznolikih delavnic ter odpirajočih debat okroglih miz. 


Na odru Galerije Božidar Jakac z vrhunskimi ustvarjalci 


Letošnjo edicijo festivala FKK 2024 bo otvorila edinstvena Nina Strnad z izjemnimi glasbeniki, ki sestavljajo zasedbo Nina Strnad Jazz Band. V soboto, 29. junija, bomo na atrijskem dvorišču Galerije Božidar Jakac poslušali tako Ninine izvedbe zimzelenih klasik (popevk) kot njeno avtorsko glasbo. 
 

V ponedeljek, 1. julija, bo Galerija Božidar Jakac postala prizorišče prve predstave pod taktirko enega najbolj znanih gledaliških in filmskih ustvarjalcev s prostora nekdanje Jugoslavije. Nastopil bo legendarni Zijah Sokolović z izvrstno monokomedijo "Lijevo, desno, glumac", ki bo humorno, filozofsko, kabaretsko, z nizanjem primerov in primerjavo realnosti in gledališke umetnosti učil občinstvo razumeti, da so tudi oni "igralci v svojem teatru" in umetniki v svojem življenju.
 
V petek, 5. julija, pa si bomo ogledali gostujočo predstavo Pod kontrolo v izvedbi Luke Piletiča, ki je nastala v koprodukciji VIA NEGATIVA in Moment Maribor. Solo perfomans Luke, ki vsak dan skrbi, da je vse pod nadzorom. Kje je veselje, sreča, svoboda? 
 
V soboto, 6. julija, bomo v zaključnem dnevu FKK 2024 gostili izjemnega hrvaškega režiserja, koreografa, performerja Matijo Ferlina s solo predstavo Staging a Play: Antigona v produkciji zavoda Emanat. Ferlin s popolno scensko redukcijo in minimalizmom, s katerim želi heterogenost dramskih likov in njihovih funkcij speljati na eno samo izvajalsko telo – ohranja celovitost pripovedi in logiko dramskih situacij, v nas pa prebuja občutek celovitosti in vsestranske prisotnosti.
 
Literarni in filmski del
 
Torek, 2. julij, bo rezerviran za filmski večer. V Galeriji Božidar Jakac bomo predvajali film Poslednji heroj v režiji Žige Virca. Po projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalci filma.
V soboto 6. julija, bomo v sklopa literarnega zajtrka gostili enega najpomembnejših sodobnih slovenskih pisateljev Draga Jančarja.
 
Pestro koncertno dogajanje v petek in soboto
 
V četrtek, 4. julija, bo na odru FKK nastopil slovensko-hrvaški dvojec freekind., ki ga sestavljata hrvaška pianistka in vokalistka Sara Ester Gredelj ter slovenska bobnarka Nina Korošak-Serčič. V Kostanjevico na Krki bosta prinesli svež zvok, ki ga lahko opredelimo kot mešanico hiphopa, neo-soula, jazz-a in pop glasbe. V petek bodo koncertni del otvorili Dubzilla & Klemen Klemen in izjemna srbska kantavtorica Ana Đurić, bolj znana pod umetniškim imenom Konstrakta. Večer bo zaključila slovenska glasbena zasedba Kokosy.
 
V soboto, 6. julija, bo večerni koncertni del otvorila skupina Zoster iz Bosne in Hercegovine, dodobra razgrel odštekani hrvaški artist Vojko V, za nepozaben zaključek pa bo koncertni del sedme edicije FKK 2024 pretresel belgijski Gnome
 
POMEMBNO! 
 
Letos bo za glasbeno - koncertno dogajanje petkovega in sobotnega večera treba kupiti vstopnico prek Eventim. Za enodnevne vstopnice bo treba odšteti 12 evrov (na dan dogodka 15 evrov), v primeru festivalske vstopnice pa boste zanje odšteli 20 evrov za oba večera (25 evrov na dan dogodka). Ostali dogodki ostajajo brezplačni, za simbolične vstopnice pa so se organizatorji odločili zaradi podpore glasbenikom in razširitvi že tako odličnega repertoarja.  

VIR: Povem