Volna je verjetno najstarejše znano živalsko vlakno. Sestavljeno je iz beljakovine - kreatina, ki tako kot človeški lasje raste iz mešičkov v koži sesalcev.

Gre za naraven material, ki za nastanek svojih vlaken potrebuje povsem naraven proces, v katerem sodelujejo le voda, zrak, sonce in trava. Naravna vlakna so obnovljiva - to pomeni, da ponovno zrastejo in se nadomestijo. Ker gre za material živalskega izvora, ima določeno stopnjo biorazgradljivosti, kar pomeni, da se lahko volna razgradi s pomočjo delovanja živih organizmov, kot so glive in bakterije. Tukaj je 5 lastnosti, zaradi katerih je volna material preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

1. Zakaj nekatera volna pika? Res je, da so nekatere vrste volne mehkejše od drugih, a prav vsaka lahko vašo kožo tudi iritira. Zakaj? Gre za način, kako je bila ovca pobrita - kvalitetni brivci se ob vsakem britju držijo le ene linije in vlakna, ki ob tem nastajajo, so dolga. Neizkušeni ali površni brivci delajo dvojne reze - takšna vlakna so z vsakim britjem krajša. Preprosto - daljša kot so vlakna, manj bo pikajočega občutka na koži in bolj boste lahko uživali v mehkobi volne.
2. Poleti hladi, pozimi greje. Merino volna je za razliko od sintetičnih vlaken aktivno vlakno, ki se odziva na spremembe telesne temperature. Tako vas ob hladnem vremenu greje in v toplem pusti koži, da toploto vrača v okolje.

3. Je statično odporna. Ker lahko merino volna absorbira vlago, ne ustvarja statične elektrike, kar ji pomaga, da se lepo ovije in manj verjetno je, da se bo neprijetno "nalepila" na vaše telo kot katere druge tkanine.

4. Odporna je na vonjave. Volna absorbira vaš pot (torej tudi molekule vonjav iz znoja), vonj pa se sprosti šele ob pranju. Trik je, da lahko preznojen pulover tudi obesite na vlažen zrak, ki bo iz volne potegnil neprijeten vonj. Pazite le, da prezračen vlažen pulover pazljivo posušite na ravni površini, saj tako ne bo izgubil oblike.

5. Odporna na ogenj. Zaradi lastne kemične strukture je volna naravno odporna na gorjenje. Volna je namreč težje vnetljiva kot mnoga običajna tekstilna vlakna. Bombaž se vname pri 255 °C, poliester se topi pri 252-292 °C, najlon že pri 160-260 °C, volna pa se nikoli ne stopi, zato se ne more oprijeti kože, vname pa se šele 570-600 °C.

Strokovnjaki na področju volne so tudi pri švedski znamki outdoor oblačil in opreme Fjällräven. Trajnost in skrb za okolje so vodilne vrednote, od katerih ne odstopajo in prav zaradi tega v namene proizvodnje oblačil in dodatkov uporabljaljo le volno z RWS certifikatom. Gre za volno živali, ki imajo zagotovljeno ustrezno prehrano in okolje, stalno veterinarsko oskrbo in procese striženja, ki živali ne spravljajo v kakršnokoli stisko.

Vsa volna je sledljiva do ravni kmeta. Poskrbljeno je tudi za ustrezno izobraževanje, ki je garancija za najvišjo kakovost volne.

Nova kolekcija oblačil Fjällräven vas že čaka na policah Emporiuma, prodajnih mestih Annapurna, Iglu Sport in Sport Vision.

VIR: Sidera