Podelitev nagrad 30. Sarajevskega filmskega festivala se je odvila pretekli petek. Koprodukcijski dokumentarni film HBO Original »Nebo nad Zenico« je prejel posebno nagrado za okoljsko ozaveščenost.

Podelitev nagrad 30. Sarajevskega filmskega festivala se je odvila pretekli petek. Koprodukcijski dokumentarni film HBO Original »Nebo nad Zenico« je prejel posebno nagrado za okoljsko ozaveščenost. Ob tej priložnosti sta režiserja Zlatko Pranjić in Nanna Frank Møller dejala:

»Zelo smo veseli, da je film 'Nebo nad Zenico' prejel nagrado za okoljsko ozaveščenost na 30. Sarajevskem filmskem festivalu. Nagrado sponzorira UNDP in v našem svetu je res prostor za razvoj. Številne pozabljene skupnosti trpijo zaradi vladavine vedno večjih dobičkov velikih korporacij. Upamo, da bo naš film poudaril potrebo po ravnovesju in spodbudil mednarodne institucije ter korporacije, da se vključijo v spremembe za manj onesnažen in pravičnejši svet.«


Eno najbolj onesnaženih mest na svetu, v središču Evrope, je združilo občane v skupnem boju za trajnostno prihodnost. Toda denar, moč in politika se izkažejo za prav tako strupene nasprotnike kot onesnaženje, ki ogroža njihova življenja. Dokumentarni film »Nebo nad Zenico« bo to jesen premierno predvajan na pretočni platformi Max.

V Zenici, mestu v Bosni in Hercegovini, je pogost pojav raka, otroške sladkorne bolezni in bolezni dihal postal norma. Onesnaženost zraka je v Bosni in Hercegovini na splošno visoka, prebivalci Zenice pa so nezaupljivi do gigantske jeklarne in koksarne, ki zavzema četrtino mesta in je največji delodajalec na tem območju. Želijo si, da bi izpuste iz tovarne spremljali, kot to zahteva okoljevarstveno dovoljenje, a se ne dogaja nič.


V najbolj prizadeti soseski občani menijo, da jih nihče ne posluša, zato ustanovijo združenje občanov Eko forum, ki zahteva spremembe. A kot pri grški tragediji je konflikt interesov večji od vseh akterjev. Prebivalce skrbi njihovo zdravje in preživetje, politiki pa morajo zagotoviti delovna mesta in pritegniti tuje naložbe za ponovno izvolitev, medtem ko EBRD (Evropska banka za obnovo in razvoj) kreditira novo elektrarno, ki deluje na izpuste iz koksarne, pa tudi kolesarske steze, ki bodo pripomogle k blagovni znamki Zenice kot Zelenega mesta.

Od 2017 do 2024, kar 7 let, film spremlja boj Eko foruma za podatke in odgovornost. Skozi oči občanov, ki trpijo zaradi posledic, film daje glas brezglasnim in razkriva zapletene mehanizme, ki stojijo na poti zdravorazumskim ukrepom in trajnosti v mestu, tako kot marsikje drugje po svetu.

Režiserja sta Zlatko Pranjić in Nanna Frank Møller, film pa je nastal v produkciji Magic Hour Films in koprodukciji z Realstage in HBO/Max, ob podpori Danskega filmskega inštituta in Ministrstva za kulturo Kantona Sarajevo.

VIR: WBD