Cikel filmov, ki so bili predvajani na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe

Cikel filmov, ki so bili predvajani na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe

Ljubitelji filma si bodo med 21. oktobrom in 25. novembrom 2023 na TV SLO 1, TV SLO 2 in na RTV 365 lahko ogledali deset filmov, ki so že navdušili številne gledalce in filmske kritike. V ospredju bodo filmi s prostora nekdanje skupne države.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
12. oktober 2023 ob 16.20
RTV SLO, Televizija Slovenija
Televizija Slovenija sistematično predvaja aktualno in nekomercialno filmsko produkcijo. Že tradicionalen, letos deveti, je izbor filmov, ki so bili prikazani na največjem slovenskem filmskem festivalu Liffe. Ta v Ljubljano vsako leto pripelje zbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov. Televizija tako gledalcem, ki v zgoščenem programu Liffa niso uspeli videti vseh želenih filmov ali pa so bili nad njimi navdušeni, omogoča izkušnjo ogleda festivalskega filma.

Rdeča nit filmi s prostora nekdanje Jugoslavije

Skupni imenovalec izbora so štirje filmi iz štirih različnih držav s prostora nekdanje skupne države. Filmski urednik na TV SLO Iztok Polanc, ki kurira izbor, je pojasnil: »Gre za našo skupno kulturno entiteto, ne glede na žalostno zgodovino. Gledalci te filme dobro sprejemajo, poleg tega je ta kinematografija zelo dobra, dinamična in kreativna.« Filmi Kelti, Panj, Zbornica in Praznik dela odpirajo pogled na skupne zagate ustvarjalcev v prostoru nekdanje Jugoslavije. Kot bodo lahko opazili tudi gledalci, sta vojna in življenje po njej še vedno pomembni temi.



Fotografija iz filma Kelti

Srbski film Kelti (2021) režiserke Milice Tomović govori o odnosih in iskanju identitete. Film prikaže 24 ur v družinskem stanovanju na robu Beograda, kjer osemletnica praznuje rojstni dan. Režiser Pjer Žalica s filmom Praznik dela (2022) zaključuje trilogijo o posledicah vojne v Bosni. Panj (2021) režiserke Blerte Basholli pa je predstavnik nekakšnega novega vala, sodobnega kosovskega filma, ki ga zaznamuje to, da ga krmarijo pretežno ženske, režiserke mlajše generacije. Film je bil leta 2021 veliki zmagovalec festivala Sundance. Eden najboljših hrvaških filmov zadnjih let pa je Zbornica (2021), napet portret šolskega sistema. Prvenec režiserke Sanje Tarokić je zrelo, produkcijsko zahtevno in izvrstno izpeljano delo.




Fotografija iz filma Panj

Ostali filmi svetovne produkcije

Gledalci si bodo lahko ogledali tudi najnovejše delo Joachima Trierja Najbolj grozen človek na svetu (2021). Film Skrito življenje (2018), zadnji celovečerec režiserja Terrenca Mallicka, je umeščen v zgodovinski kontekst druge svetovne vojne. Kontroverzno temo, področje samomora s pomočjo, pa odpira film Vse je bilo v redu (2021). Režiral ga je priljubljeni francoski režiser Francois Ozo. Iz Francije prihaja tudi film Mala mama (2021) v režiji Celine Sciamma. To je zgodba o deklici, ki potuje skozi čas in spozna svojo mamo kot otroka. Dragi tovariši (2020) pripoveduje o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani. Kot najboljši južnokorejski film vseh časov pa mnogi omenjajo film Požiganje (2018). Režiser Lee Chang-Dong je o filmu, ki ga najdemo na najprestižnejših seznamih najboljših filmov leta 2018, rekel: »Zdi se, da filmi postajajo vedno bolj preprosti. /…/ Hotel sem se upreti tej težnji in ugotoviti, ali lahko film gledalca zasuje z neskončnimi vprašanji.«



Fotografija iz filma Najbolj grozen človek na svetu

Spored filmov
21. oktober, TV SLO 1: Kelti, srbski film, 2021
21. oktober, TV SLO 2: Najbolj grozen človek na svetu, koprodukcijski film, 2021
28. oktober, TV SLO 1: Panj, koprodukcijski film, 2021
28. oktober, TV SLO 2: Vse je bilo v redu, francoski film, 2021
4. november, TV SLO 1: Zbornica, hrvaški film, 2021
4. november, TV SLO 2: Praznik dela, bosansko-hercegovski film, 2022
11. november, TV SLO 1: Skrito življenje, koprodukcijski film, 2018
12. november, TV SLO 1: Mala mama, francoski film, 2021
18. november, TV SLO 1: Požiganje, južnokorejsko-japonski film, 2018
25. november, TV SLO 1: Dragi tovariši, ruski film, 2020

Na televiziji ob sobotah zvečer

Filmi na TV SLO 1 bodo ob sobotah zvečer predvajani v terminu od 23.10, na TV SLO 2 pa se bodo pričenjali okrog 20.00. En film (Mala mama) bo predvajan v nedeljo popoldne, s pričetkom ob 15.00. Po predvajanju na televiziji bo večina filmov na voljo za ogled še 30 dni, in sicer na spletni strani 365.rtvslo.si oziroma v spletni ter mobilni aplikaciji in aplikaciji za pametne televizorje RTV 365. Pred predvajanjem prvih dveh filmov lahko gledalci ujamejo tudi oddajo Televizorka. Voditeljica Ivana Novak se bo pogovarjala z Iztokom Polancem, ki je pripravil in uredil filmski izbor.