8. FESTIVAL HIŠA STRPNOSTI 2022

Mini teater Ljubljana // 5. 9. – 21. 9. 2022
 
Mednarodni filmski program, izobraževalna jutra, razstava, koncert, gledališke predstave, pogovori, okrogle mize in predavanja
 
Mini teater Ljubljana in Judovski kulturni center Ljubljana najavljajo 8. festival Hiša strpnosti 2022 – Hiša drugih.
Na letošnjem festivalu si bo občinstvo imelo priložnost ogledati nekaj najbolj angažiranih filmov najnovejše produkcije, ki se osredotočajo na strpnost, človekove pravice, odnose med posameznikom in državo, družbeno angažiranost, kot tudi na aktualne in pomembne teme, kot so medijska propaganda, problematika beguncev, vojn in kulture spomina. Na festivalu bo prikazanih več kot petnajst filmov iz ZDA, Poljske, Nizozemske, Mjanmara, Danske, Francije, Nemčije, Izraela, Švedske, Belgije, Češke, Ukrajine, Kanade.
Vsi filmi so opremljeni s slovenskimi in angleškimi podnapisi.
 
Zelo pomemben del festivala je posebnem programu za osnovne in srednje šole ter fakultete - program Izobraževalno jutro. Letos ga bodo zaznamovale filmske projekcije in pogovori s številnimi gosti na teme, povezane s strpnostjo.
 
V gledališkem programu si bodo gledalci lahko ogledali predstave Turingov stroj, Sedem sekund večnosti, Deklica z vžigalicami in Vsi ptice. Glasbenici Sigrid Hagn klavir in Romane Rauscher viola bosta izvedli koncertni projekt Ariela, posvečen judovskim skladateljicam in ohranjanju njihove glasbe ter spominjanju na grozote, ki so jih doživele. V okviru festivala bo predstavljena tudi knjiga avtorja Tvrtka Jakovine Budimir Lončar od Preka do vrha svijeta, na kateri bo spregovoril zadnji jugoslovanski minister za zunanje zadeve, poseben program pa bo posvečen tudi judovski kulinariki.
 
V pred-festivalskem dogajanju 8. edicije festivala Hiša strpnosti bo 30. in 31. avgusta na Križevniški ulici v Ljubljani uprizorjena predstava Judovsko življenje v Ljubljani, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra, Judovskega kulturnega centra Ljubljana in Yiddishpiel teatra iz Tel Aviva. 2. septembra bo ob 11. uri pred galerijo Cukrarna potekalo slovesno polaganje »praga spotikanja – spotikavca« v spomin na več kot 150 judovskih beguncev.
 
Festival bo 5. 9. 2022 ob 18.00 v Mini teatru otvorila projekcija filma EKSODUS 91 / EXODUS 91.
Film govori o Asherju Naimu, izraelskem diplomatu, ki ga pošljejo v Etiopijo, da bi izpogajal izpustitev 15.000 etiopskih judov iz države, ki se šibi pod lakoto in državljansko vojno. Asher sodeluje z etiopsko-izraelskimi kolegi, ki so pred desetletjem sami imigrirali v Izrael. Začenja se spraševati, ali izraelska vlada uporablja operacijo kot del izdelane publicitete, s katero bi dokazala, da sionizem ni rasizem. Hkrati pa se Etiopijci sprašujejo, ali niso samo figure na šahovnici. Ko uporniške sile zavzemajo prestolnico, se Asherjeva vera v nalogo sesuje, saj se sooči z nevarnim sveto birokracije in politike.
Projekcije se bo udeležil tudi posebni gost, režiser filma Micah Smith.
 
Vsi programi festivala Hiša strpnosti, razen gledališkega, so za obiskovalce brezplačni. Vstopnice lahko prevzamete na blagajni Mini teatra.
 
V letu 2022 je festival podprl MOL - oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike, Veleposlaništvo Izraela, Veleposlaništvo Nizozemske, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Francoski inštitut v Sloveniji in Veleposlaništvo Poljske.
 
Več o celotnem programu najdete v priponki in na: www.mini-teater.si
 
 
Zahvaljujemo se za vašo najavo in vam bomo z veseljem posredovali dodatni material in slikovno gradivo ter organizirali morebitna srečanja za avdio ali video intervjuje ter izjave umetniških sodelavcev projekta.
 

PR: Mini teater Ljubljana