Z današnjim dnem se pričenja mesec varne rabe interneta. V Sloveniji je tokrat osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin.

V sklopu meseca varne rabe interneta bomo prihodnji torek, 7. februar 2023 obeležili tudi dan varne rabe interneta. Omenjeni dan, na pobudo Evropske komisije organizira Evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe. Prvič je bil dan varne rabe interneta obeležen leta 2004, takrat v 14 državah sveta. Število sodelujočih držav se je nato pričelo povečevati in je do danes doseglo okoli 180 držav. Slovenija se je obeleževanju dneva pridružila leta 2006.
 
V Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, se letos osredotočajo na problematiko neprimernih spletnih vsebin, ki imajo negativen vpliv na mladostnike. "Srečanje s takimi vsebinami lahko vodi v osebne stiske, normalizacijo nasilja, napačne predstave o odnosih med ljudmi in o spolnosti ter druge težave. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne," so opozorili.
 
Na evropski ravni bo dan varne rabe interneta posvečen dodatnemu premisleku o novi evropski strategiji za boljši internet za otroke, ki jo je Evropska komisija sprejela maja 2022. Glavni namen strategije je izboljšati digitalne storitve, primerne za posamezno starost otrok, in poskrbeti, da je vsak otrok na spletu zaščiten, opolnomočen in spoštovan.

VIR: Občina Ruše