Kako in v kolikšni meri lastna percepcija in (ne)sigurnost potrošnikov vplivata na nakupne odločitve

Kako in v kolikšni meri lastna percepcija in (ne)sigurnost potrošnikov vplivata na nakupne odločitve

V zadnjih nekaj letih je vse več blagovnih znamk postalo zagovornikov bolj vključujočega, raznolikega in manj diskriminatornega sveta mode. Toda ali je to dovolj za zaupanje njihovih strank? GLAMI je s svojo nedavno raziskavo poskušal "preslikati" percepcijo in razmišljanja strank iz devetih evropskih držav, vključno s Slovenijo.

Slovenci na lestvici

Na vprašanje, kako bi opisali svoj tip postave, je nekaj več kot polovica Slovenk (56 %) odgovorila z "Normalna teža glede na višino", medtem ko je enako odgovorilo 55 % moških. Zanimivo je, da je pomemben odstotek – 29 % žensk poročalo o prekomerni telesni teži/veliki. 31% moških se počuti debelih. Poleg tega so tako moški kot ženske v večini pozitivno dojemali svoje telo ali pa so ga z leti izboljšali. Po mnenju Slovencev je najpogostejša univerzalna velikost 'medium' za ženske in 'large' za moške.

Dogodki, ki spremenijo življenje in vpliv na telesa in dojemanje telesa

Življenje in njegova različna obdobja lahko pomembno vplivajo na naše telo in pogosto vodijo do sprememb, ki lahko negativno vplivajo na naše dojemanje. Od prometne nesreče, zaradi katere smo bili več mesecev v postelji, do hormonskih sprememb, povezanih s staranjem, obstaja več življenjskih mejnikov, ki lahko prispevajo k negotovostim, vse pa so posledica negativnega dojemanja telesa. V vsakem trenutku je potrebno tako počutje kot izbiro oblačil prilagoditi specifičnim potrebam in stilu. Vendar to ni vedno lahka naloga. Po mnenju žensk so 3 najpogostejši dogodki, ki so negativno vplivali na njihovo dojemanje telesa, nosečnost, puberteta in menopavza, trenutki v življenju, ki niso med seboj povezani ali na katere neposredno vplivamo mi ali življenjski slog. Po drugi strani pa je pri moških na prvem mestu puberteta, nato huda bolezen ali travma in pojav prvih sivih las. In ko je GLAMI vprašal anketirance, katera vidna sprememba se je zgodila z vašim telesom kot posledica te življenjske faze, je bil prevladujoči odgovor, da so se zredili in da na njihovem telesu ni vidnih sprememb, spremenilo pa se je njihovo dojemanje lastnega telesa.

Kako moda vpliva na dojemanje lastnega telesa

Zdi se, da gresta samozavedanje in sprejemanje lastnega stila kot oblike samoizražanja z roko v roki in pozitivno vplivata na pozitivno dojemanje lastnega telesa pri ljudeh. Tako ženske kot moški so razvrstili dva glavna dejavnika za "delo", ki so ga opravili na sebi, pa tudi to, da lahko najdejo oblačila, ki laskajo njihovemu videzu ne glede na velikost. Toda obstajajo težave in deli telesa, zaradi katerih so najbolj nezavedni med nakupovanjem oblačil. Pri obeh spolih je na vrhu tega seznama trebuh, sledi mu telesna teža.

Moški pri nakupovanju oblačil gledajo na svoje telo bolj pozitivno kot ženske

Ne glede na velikost ali obliko telesa na koncu nakup modnih izdelkov postane način sprejemanja lastne osebnosti ter izražanja in udobja v svoji koži. To je jasno razvidno iz odstotka Slovencev, ki so glede svojega videza pri nakupu oblačil pozitivni. Še vedno pa je pomembnih 30 % žensk in 11 % moških, ki so negotovi glede svojega telesa, zlasti ko morajo kupiti oblačila. Kakšna je vloga modne industrije pri oblikovanju teh občutkov?

Da moški bolj zdravo dojemajo svoje telo, potrjuje tudi dejstvo, da je na vprašanje GLAMI, katere telesne lastnosti (dele) svojega telesa poskušajo izpostaviti pri izbiri oblačil, kar 48 % moških izjavilo, da ne skušajo izpostaviti nobene lastnosti, ženske pa v največji meri želijo poudariti oprsje in zadnjico. Poudarjanje teh delov lahko pri nekaterih ženskah ustvari občutek samozavesti in moči, saj jim omogoča, da pokažejo dele svojega telesa, na katere so ponosne.

Telesna negotovost ima pogosto pomembno vlogo pri naših odločitvah o nakupu mode. Mnogi potrošniki doživljajo stres in negativne občutke glede svojega videza, zaradi česar je lahko izbira oblačil izziv. Pri teh negotovostih pomembno vlogo igrata družba in visoki standardi lepote, pa tudi modna industrija, ki so ji v preteklosti vedno znova očitali »utopične standarde«, ko gre za videz telesa in obraza. Vloga industrije je, da daje zgled. Od ustvarjanja širših kolekcij za različne telesne tipe do sodelovanja z modeli, vplivneži in zvezdniki, ki predstavljajo vse različne tipe potrošnikov, če želijo ustvariti globlje in bolj smiselne povezave z današnjim kupcem.


O raziskavi
Rezultati raziskave izhajajo iz vprašalnika, ki ga je izpolnilo 634 uporabnikov modne platforme GLAMI.si. V vzorcu je 78 % žensk, 21 % moških, 1 % anketirancev pa se ni opredelil glede spola. Zbiranje podatkov je potekalo v prvih 10 dneh junija 2023.

O modnem iskalniku GLAMI
GLAMI.si omogoča način hitrega iskanja. GLAMI je evropski modni iskalnik, na kateri lahko preprosto poiščete oblačila, obutev in modne dodatke, ki ustrezajo vašim potrebam, velikosti, tipu, proračunu in vašemu osebnemu stilu. Na GLAMI-ju lahko vsakdo poišče modne izdelke iz številnih e-trgovin in blagovnih znamk z vsemi nekaj kliki! S pametno kategorizacijo izdelkov, vizualnim islander, širokim razponom velikosti od XXS do 6XL in enega seznama želja, iskanje modnih artiklov nikoli ni bilo lažje in hitreje! Modna platforma GLAMI.si je na voljo na vseh elektronskih napravah (računalnik, prenosni računalnik, tablice in mobiteli) ter prek mobilnih aplikacij, združljivih z napravami iOS in Android.

VIR: Idealia