20. Festival Literature sveta – Fabula

20. Festival Literature sveta – Fabula
 
Sobotni večer z madžarskim magom Lászlóm  Krasznahorkaijem
V soboto, 18. marca, se bo na odru Kluba Cankarjevega doma ob 20. uri predstavil madžarski literarni mag László Krasznahorkai, čigar literarni prvenec, roman Satanov Tango, lahko v prevodu Marjance Mihelič odslej beremo tudi v slovenščini. Z avtorjem se bo o romanu in njegovem literarnem opusu pogovarjala profesorica dr. Jutka Rudaš.

Večkrat nagrajeni »sodobni madžarski mojster apokalipse« – kakor je avtorja imenovala pokojna Susan Sontag – je zaradi svojega prepoznavnega sloga kmalu zaslovel kot kultni pisec del, v katerih se edinstveno prepletajo postmodernizem in melanholija, predmetni svet in nadčutnost, eksistencializem in pretanjena metaforika. Satanov tango, po katerem je istoimenski film posnel prav tako kultni Béla Tarr, v ospredje postavlja zgodbo o lažnem preroku.Preko njega avtor tematizira zmago sle po oblasti in nasilju, nerešljiva vprašanja o človeški naravi, naivno zaupanje preprostih ljudi samooklicanim vodjem ter kolektivno nemoč. Osrednji lik romana Irimiás je manipulator, klatež, nekdanji zapornik, ki pod pretvezo upanja v boljšo prihodnost vaščane odvede v »obljubljeno« deželo, pred tem pa iz njih izmami še zadnje prihranke. Nazadnje se izkaže, da vse skupaj ni samo potegavščina spretnega prevaranta, ampak tudi malverzacija agenta tajne službe.

Dogodek bo tolmačen v slovenščino.Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na naslov hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si

Fabulina filmska matineja – Satantango
 
V nedeljo, 19. marca, bo dvorana Slovenske kinoteke od 15. ure dalje za sedem ur izročena Satantangu, ki ga je režiral Béla Tarr in je nastal po istoimenskem romanu Lászla Krasznahorkaija. V epizodičnem filmu se prebivalci madžarske vasice spopadajo s posledicami padca komunizma, lastno nemočjo in tujo slo po oblasti. Film, ki je premiero doživel leta 1994, je Susan Sontag opisala kot »uničujoč, navdušujoč v vsaki minuti svojih sedmih ur« in dodala, da bi ga »z veseljem gledala vsako leto do konca življenja«.
 
Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom projekcije, in sicer na blagajni Slovenske kinoteke.
 
Sedemurna projekcija filma bo imela dva kratka odmora.Fabulin izbor – Zvezdna karta

Novi festivalski teden bo v ponedeljek, 20. marca, ob 18. uri odprlo gostovanje slovenskega pisatelja Dušana Šarotarja v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik. Pogovor z avtorjem o knjigi Zvezdna karta (Goga, 2021), ki je del Fabulinega izbora 2023, bo vodila direktorica knjižnice Breda Podbrežnik.

Spletna stran festivala

VIR: Kreativna baza