20. Festival Literature sveta – Fabula

20. Festival Literature sveta – Fabula
 
V petek gostovanje udarne španske avtorice Cristine Morales
Drugi vrhunec tretjega festivalskega tedna bo nastop eksplozivne španske avtorice Cristine Morales, ki jo v slovenščini spoznavamo z »morebiti romanom, morebiti gledališko igro« Bojevniki. Avtorica bo pred občinstvo Kluba Cankarjevega doma stopila v petek, 17. marca, ob 20. uri,  z njo pa se bo pogovarjala dramaturginja in prevajalka Urška Brodar.
Cristina Morales je ena od najbolj inovativnih in radikalnih sodobnih španskih avtoric, ki je za svoja dela prejela številne nacionalne in mednarodne nagrade, leta 2021 pa jo je ugledna literarna revija Granta razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. Slovi po neizprosni kritiki družbenih, političnih in medijskih struktur ter ideologij, ti avtorski nagibi pa se izražajo že v njenem proznem prvencu – Bojevnikih, ki jih je prevedla Veronika Rot.Protagonisti dela, mladi člani gledališke skupine, ki s svojo umetnostjo želijo izraziti prezir do družbe, v svojem delovanju smešijo vse spoštovanja vredne posameznike, začenši pri sebi. Svojo mladost spremenijo v besno zgodovinsko kategorijo, ki jih spremeni ne le v gledališke, temveč tudi v politične akterje, saj je resničnost možno prikazati le s posmehom. Avtorica z delom gradi provokativen generacijski portret, ujet v dinamično literarno formo, prepredeno s humorjem in ironijo.

Morales bo festival Literature sveta – Fabula obiskala v okviru programskega sklopa Fabula Hub, ki posebno pozornost namenja obetavnim avtorjem oziroma avtoricam.

Pogovor bo tolmačen v slovenščino.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na naslov hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si
Fabula Hub na Festivalu angažiranega pisanja Itn.
V sklopu programa Fabula Hub ter v sodelovanju Fabule in Festivala angažiranega pisanja Itn., se bo Cristina Morales v petek, 17. marca, ob 16. uri udeležila literarne čajanke na Vodnikovi domačiji. Z avtorico se bo ob čaju in rogljičkih o angažiranem pisanju pogovarjal literarni kritik Matevž Rems, član programskega odbora Itn., dogodek pa bo zaokrožilo avtoričino druženje z mladimi slovenskimi ustvarjalkami in ustvarjalci. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Na dogodek se lahko prijavite na naslov: festival.itn@gmail.com

Število mest je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Spletna stran festivala

VIR: Kreativna baza